Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Ny kunskap om laserpulser kan ge strömsnålare datorer

Anna Delin i ett optiskt labb för forskning kring materialegenskaper vid laserbelysning.
Anna Delins forskargrupp ska undersöka vad som händer när en stark laserpuls träffar ett material? Resultaten kan öppna för nya typer av informationsteknologi som dessutom kommer att vara väldigt energisnåla. Foto: Jann Lipka.
Publicerad 2022-10-14

Vad händer när en stark laserpuls träffar ett material? Om vi kan förstå det på mikroskopisk, kvantmekanisk nivå öppnar det för nya typer av informationsteknologi som dessutom kommer att vara väldigt energisnåla. För att undersöka detta tilldelas Anna Delins forskargrupp på KTH drygt 25 miljoner kronor i projektanslag från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Porträtt av Anna Delin.
Anna Delin, professor i material- och nanofysik på KTH. Foto: Jann Lipka.

Med en tillräckligt stark laser- eller ljuspuls är det möjligt att tillfälligt helt ändra ett materials egenskaper. Exempelvis går det att omvandla en halvledare till en metall, eller skapa ett magnetiskt material av ett omagnetiskt. På det här viset är det även möjligt att skapa topologiska magnetiska virvlar och dynamiska strukturer. Dynamiska strukturer som lever kvar långt efter att laserstrålen stängts av.

– De speciella egenskaperna hos den här typen av magnetiska virvlar gör att man kan lagra information i dem, och även styra hur de rör sig med hjälp av väldigt små strömmar. Det gör dem mycket intressanta som grund för mycket energisnål informationsteknologi i framtiden, säger Anna Delin , professor i material- och nanofysik på KTH.

Hur förvandlingen av materialen går till när en stark laserpuls tränger in och varför materialen beter sig så här – det är frågor Anna Delin och hennes forskargrupp ska fokusera på i projektet Light-matter interaction in the ultrafast regime. För att svara på frågorna behöver man undersöka i detalj hur elektronerna i materialet rör sig, konstaterar hon.

Forskning på femtosekundnivå

Eftersom elektronerna rör sig väldigt snabbt behövs ultrasnabb laserteknologi för att kunna observera deras rörelser experimentellt. Det handlar om förlopp som sker på en tidsskala av femtosekunder som forskningsmetoderna måste kunna hantera, enligt Anna Delin.

– En femtosekund är ett mycket kort ögonblick, den förhåller sig till en sekund som en sekund förhåller sig till ungefär 32 miljoner år. På en femtosekund hinner en ljusstråle tillryggalägga en sträcka som motsvarar diametern hos ett typiskt virus, säger hon.

Ultrasnabb elektrondynamik har varit ett aktivt forskningsfält de senaste tjugo åren men det finns mycket kvar att utforska för att fullt ut förstå det. Anna Delin och hennes forskargrupp ska utveckla och använda nya experimentella och teoretiska metoder för att svara på grundläggande frågor om dynamiken i hur ljus och materia växelverkar när de elektromagnetiska fälten är mycket starka. Framför allt vill de undersöka fenomen som kan ligga till grund för framtida tillämpningar.

– Genom att förstå fysiken hos de laserdrivna tillstånden är vår vision att i slutändan kunna manipulera de parametrar som styr det kvantmekaniska tillståndet hos elektronerna och på så sätt skapa nya, specifikt designade tillstånd i materialen, säger Anna Delin.

Kunskapen som skapas i projektet är central för framtida informationsteknologi som till exempel kvantbaserade datorer, förlustfri spinntronik och minnesteknologi för neuromorfiska datorer, det vill säga datorer som efterliknar hjärncellernas funktion.

För projektet Light-matter interaction in the ultrafast regime har Anna Delin beviljats anslag om 25 200 000 kronor under fem år från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.

Håkan Soold

23 projekt får anslag

Totalt får 23 forskningsprojekt tilldelas projektanslag av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse i år och får dela på 700 miljoner kronor. De 23 projekten, inom medicin, naturvetenskap och teknik, har efter en internationell utvärderingsprocess bedömts hålls så hög vetenskaplig potential att de har möjlighet att leda till framtida vetenskapliga genombrott.

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2022-10-14