Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Rikard är vd på ett IT-konsultbolag

Porträtt på Rikard Johansson.
Rikard Johansson, alumn från Teknisk fysik på KTH, är vd för konsultbolaget Sunstone.
Publicerad 2021-04-20

Första jobbet efter examen från Teknisk fysik på KTH var som utbildare på Ericsson. Idag är Rikard Johansson vd på IT-konsultbolaget Sunstone Systems AB.

Det fanns inga akademiker i familjen när Rikard Johansson växte upp i Södertälje på 1970- och 1980-talet. Men han hade en fallenhet för matematik och fysik och tyckte dessutom att ämnena var kul. Han sökte till Teknisk fysik på KTH och kom in. Men trots att han hade bra betyg från gymnasiet tyckte han att det var jättesvårt i början.

– Det är en invänjningsperiod som man måste ta sig igenom – och det handlar om att lägga ner den tid som krävs. Gör du det och fortsätter att göra det, att ta det på allvar, då kommer du igenom.

Jobbade ett år i USA

När Rikard tog examen 1995 började han jobba som utbildare inom mobiltelefonsystem på Ericsson och stannade där i två år. Därefter var han ett år i Washington DC och jobbade för Sveriges Tekniska Attachéer. En organisation som inte finns idag, men som då hade som hade både seniora och unga civilingenjörer på plats på ett antal platser runtom i världen.

– Jag hade fått ett stipendium från Sveriges Tekniska Attachéer och var där i ett år och bevakade teknikutvecklingen inom IT och telekom.

Direkt när Rikard kom hem från USA 1999 började han jobba på IT-konsultbolaget Sunstone där han fortfarande arbetar, sedan 2008 som vd. Alla konsulter på företaget har läst teknisk fysik på KTH. Det är ganska vanligt att tekniska fysiker väljer att jobba som IT-konsulter, konstaterar han.

Vill du jobba med liknande saker som Rikard?

Vill du bli en avancerad teknisk problemlösare och driva och skapa framtidens teknik i en hållbar riktning? Tycker du att ett jobb på ett IT-konsultbolag verkar lockande? Då kanske KTH:s civilingenjörsprogram i Teknisk fysik  är någonting för dig.

– Det finns många företag i Sverige, där Spotify och Klarna är aktuella exempel, som har massvis med utvecklare med liknande bakgrund anställda. Men det är många som jobbar på konsultbolag också.

Stor nytta av utbildningen på KTH

Även om Rikards arbete idag företrädesvis handlar om att leda medarbetarna, kommunicera med kunder och sköta sälj och rekrytering känner han ändå att han fått tillräckligt med sig från utbildningen på KTH för att hänga med i företagets konsulters resonemang.

– Jag förstår långt ifrån allt de pratar om när det gäller IT-tekniska detaljer. Men just det övergripande, hur du angriper ett problem, vad som är svårt och vad som är lätt, det tycker jag att jag har en bra förmåga att förstå. Och det har sin grund i den träning jag fick på KTH. Att se en ny situation och inse vad man kan bortse ifrån och vad man måste koncentrera sig på.

Just den långa och mångfacetterade träningen i analytiskt tänkande och problemlösning är grunden för mycket, menar han. En annan sak från KTH han har stor nytta av är att få saker gjort, att kavla upp ärmarna och se till att bli klar i tid.

– Det är något man fick mycket övning i på KTH, att avsluta varje kurs. Gör du inte det blir det mycket jobbigare, om du ska ta tag i en kurs långt senare. Det är ett förhållningssätt du har stor nytta av i arbetslivet.

Håkan Soold

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2021-04-20