Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Så kan även Arktis få grön el

Tre bostadshus i arktisk miljö med snö.
Grönland har visat intresse av att bygga mikronät för förnybar energiförsörjning av en modell som KTH-forskaren Qianwen Xu tagit fram. (Foto: Mostphotos)
Publicerad 2023-02-02

Avlägsna regioner som Arktis är ofta beroende av dieselgeneratorer för sin energiförsörjning. Nu har forskare vid KTH utvecklat ett system för hållbar el som tar vara på energikällorna på plats.

Många arktiska samhällens beroende av dieselgeneratorer har en betydande påverkan på både klimatet och den lokala ekonomin. Och trots att Arktis har ett stort utbud av förnybar energi genom både vind- och solkraft, har lösningarna på hur man kan utnyttja energikällorna för stabil elförsörjning hittills varit otillräckliga.

Porträtt av Qianwen Xu.
Qianwen Xu.

En ny lösning av Qianwen Xu , biträdande lektor i elkraftteknik, pekar ut hur ett hållbart elförsörjningssystem för avlägsna regioner och städer kan se ut. Hennes forskning visar att det är möjligt att lagra energi över tid genom att använda väte som en viktig komponent i lagringen. Det sker i så kallade mikronät, som är ett litet samverkande energisystem där man kan utnyttja både vind- och solkraft.

Mikronäten kan i princip sättas upp var som helst. Energisystemet styrs bland annat genom realtidskoordinering för konsekvent elförsörjning under växlande väderförhållanden och en modulär hårdvarulösning med plug-and-play-funktion, som förenklar installation och användning.

– Den designade förnybara energi-väte-mikronätlösningen kan placeras ut direkt i olika arktiska samhällen. Det kan utnyttja vind- och solkraft fullt ut och extra väte kan exporteras för användning inom industri och transporter, säger Qianwen Xu.

Systemet kan också främja hållbara energiomställningar i byggnader i städer. Ett annat projekt av Qianwen Xu pågår i Stockholm för implementering av mikronät för smarta byggnader i staden.

Förra året tilldelades Qianwen Xu förstaplatsen i Nordic Energy Challenge för mikronätlösningen. Att införa systemet ligger mellan ett och två år framåt i tiden.

– Jag har fått bra respons och många som är intresserade av att bygga den här lösningen på bland annat Grönland, säger Qianwen Xu.

Grafik över mikronät
I Qianwen Xus mikronät lagras energi genom att använda väte. Systemet utnyttjar både vind- och solkraft.

Text: Emelie Smedslund och Christer Gummeson

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2023-02-02