Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Utbildningssatsning på ökad digital kompetens

Två studenter vid ett ljusbord
Publicerad 2023-06-30

Fyra av Sveriges största företag och fyra lärosäten ska i en gemensam satsning lyfta den avancerade digitala kompetensen inom industrin. Syftet är säkra en stärk och konkurrenskraftig svensk industri även i framtiden.
I samarbete med ABB, Ericsson, SAAB, Volvo Group, Chalmers, Linköping och Örebro Universitet har KTH lanserat Expert Learning Lab. Syftet är att bygga expertutbildningar för landets främsta experter inom industrin.

Projektet finansieras av Vinnova och ska pågå i minst tio år.
– Detta är en fantastisk investering för svensk industri, säger Jan Gulliksen, professor och vicerektor i digitalisering vid KTH.
 
Traditionella former av fort- och vidareutbildning samt uppdragsutbildning har av näringslivet kritiseras för att vara dåligt anpassade för industrins behov och förutsättningar. På initiativ från de fyra företagen jobbar KTH och andra lärosäten nu för fullt med att utveckla nya sätt att undervisa som är bättre anpassade efter de behov företagen har inom digitalisering.
 
– Det globala konkurrenstrycket är stenhårt och utan bättre kompetensutveckling riskerar Sverige att tappa sin position inom digitalisering. Med Expert Learning Lab får lärosäten en chans att verkligen gå in i nästa generations utbildningsformer, säger Mattias Wiggberg, forskare inom kompetensfrågor och digitalisering vid KTH.
 
Både Gulliksen och Wiggberg tror Expert Learning Lab kan bli en modell för hur livslångt lärande kan se ut i framtiden och kommer på sikt involvera experter och lärare från KTH:s alla ämnesområden.

Läs mer om Expert Learning Lab

Text: Sturle Hauge Simonsen/Jill Klackenberg
Foto: Marc Femenia

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2023-06-30