Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

"Vårt coronatest gör bättre ifrån sig"

Bild som visar hur teknik som analyserar blod i jakten på antikroppar för covid-19 ser ut.
Ny utrustning gör att forskarna ska kunna testa 14 000 blodprover i veckan från och med måndagen den fjärde maj.

NYHET

Publicerad 2020-04-28

Hallå där, Sophia Hober. Du och Peter Nilsson, professor på KTH och SciLifeLab, har tillsammans med kollegor jobbat dag och natt den senaste månaden med ett antikroppstest för covid-19. Berätta mer.

Ett porträttfoto på KTH-professorn Sophia Hober  Hon står i en färgglad miljö med en gul och blå bakgrund.
Sophia Hober, professor vid KTH. Foto: Sara Arnald.

– Det har varit ett väldigt högt tempo med många sena kvällar. Även om man inte är fysiskt på plats så tänker man på arbetet hela tiden.

Vad jobbar ni med just nu?

– Vi har kommit igång med egen produktion av proteiner. Bra eftersom proteiner har blivit en bristvara vid inköp. Vi jobbar mycket med att förfina vår testmetod. Vi har också köpt in tre nya instrument vilket gör att vi kan öka kapaciteten till 14 000 tester per vecka från och med nästa måndag. Flaskhalsen nu är att få in proverna till oss, så vi kan köra dem.

Hur vet ni att en person som utvecklat antikroppar mot coronaviruset inte kan bli sjuk i covid-19 igen?

– Idag kan ingen forskare med bestämdhet säga det. Det har gått för kort tid. Det skulle emellertid vara konstigt om detta virus skiljer sig från alla andra. Frågan är nog hur lång tid människor har aktiva antikroppar, något vi förhoppningsvis kommer kunna se med våra tester. Personalen på Danderyd ska testas igen efter tre, sex och tolv månader och därefter vet vi förmodligen mer. Sedan kommer vi också att titta närmare på de antikroppar vi får ut via testerna. Om de kan neutralisera virus i labb. Om så är fallet är det en god indikation på att de ger ett visst skydd.

Du sade nyligen i en intervju i Svenska Dagbladet att ni lyckats utveckla ett test i världsklass. Hur vet man det som forskare?

– I lördags läste jag en vetenskaplig artikel från ett hundratals amerikanska forskare, det stora flertalet från University of California San Francisco, UCSF. Den handlade om att man testat olika coronatester. Vårt coronatest, som förvisso inte var med där, gör bättre ifrån sig på alla testade parametrar. Det finns självklart en del forskare som vill tävla om att vara bäst och först, men just nu är det absolut viktigaste att ha ett bra samarbete. Som vi har med sjukhus, myndigheter och andra.

Vad är nästa steg i forskningsarbetet?

– Att titta närmare på de anställda på Danderyd sjukhus som vi testat. Försöka förstå hur och när de blivit sjuka, till exempel ur ett arbetsmiljöperspektiv. Det vore också intressant att jämföra med andra arbetsplatser där coronaviruset kan antas florera i mindre omfattning.

Läs den första artikeln om det här testet.

Text: Peter Ardell

Faktaruta

  • Sophia Hober är professor i molekylär bioteknik vid KTH. Ett 30-tal forskare på KTH och SciLifeLab har varit engagerade i arbetet liksom anställda vid Danderyds sjukhus.
  • Bland de som möjliggjort forskningsarbetet rent ekonomiskt återfinns i alfabetisk ordning Atlas Copco, Fam. Christian och Jennifer Dahlberg, Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Region Stockholm och The Erling-Persson Familiy Foundation.