Agila Sverige 2011

Här kommer lite lösa anteckningar från Agila Sverige 2011 för den händelse att någon skulle vara intresserad.  Blixttalen finns också inspelade.

"Retrotavlan" som vi bestämde oss för att prova kommer från Visualisera Förbättringsarbetet - vad gör vi mellan återblickarna av Fredrik Lindgren från Room for improvement ab.

Måndag

Redan i den inledande fishbowlen fick jag min första aha-upplevelse. Någon berättade om att ha berättat om agila metoder för sin pappa och fått reaktionen att "det låter som vanlig ingengörsmässighet". Traditionell ingenjörsmetodik är agil! Agile är en reaktion på managementkonsultstyre, eller "tidstudiemannamentalitet" (som verkar vara ett vanligt skällsord från agilister).

Vad händer i produktion? -- Mårten Gustafson från hitta.se berättade om sin produktionsövervakning.  Massor med statistik samlas in och grafas i realtid.  Enkla räknare, hur ofta en intressant metod exekveras, kan ge mycket känsla för hur produktionsmiljön egentligen uppför sig.

Sustainable pace - lärdomar efter 100 miles -- Torbjörn Gyllebring från cint ab jämför kort- och långsiktig utveckling med hur olika det är springa olika distanser (100m, halvmara, marathon, 100 miles).

Små små saker -- Joakim Sundén från avega group pratar om att må bra och glädje som smittar.  Tipsar om "3 bra saker".

Senare - ett sätt att bygga förtroende -- Tobias Anderberg och Ola Ellnestam spelar teater och visar på att det kan vara positivt att utvecklare som jobbar tillsammans lär känna varandra (kanske ingen omvälvande nyhet, men väl framfört).

Skäggsekunder, ljusår och teamminuter -- Daniel Brolund från agical åskådliggör hur väldigt långt ett ljusår är, och därefter hur väldigt kort en skäggsekund är (om man jämför ett hårstrås tvärsnittsare med globen är blir skäggsekund ett par millimeter). Ändå ...  Om man lyckas spara in en minut på något varje person i teamet (säg 8 pers) gör en gång om dagen så är det trettio timmar på ett år.

#OutdoorFriday - Martin Persson från jay way värdesätter en varierad och levande arbetsmiljö.  Så han placerade fredagens arbete varje vecka (sedan i februari) ute i naturen!

Tisdag

Är visionen om "BDD för alla" ett evolutionärt felsteg? -- Andras Ekström från valtech diskuterar "människoläsbara" tester och ifrågasätter om de är värda besväret.  Verkar komma fram till både ett nej och ett ja.  Man kanske inte ska lägga tid på att förklara testmetodik för verksamhetsfolk, men man ställa kontrollfrågor "menar du såhär: om man
har (förutsättning) och gör (åtgärd) så händer (resultat)".  Sen kan man stoppa in det (eller den rättade versionen) i sin specsvit.

Perfection game retrospective -- Hans Brattberg från crips tipsar om en retrometod: Fråg "vad var bra", "hur bra var det (betyg)" och "vad skulle ha behövts för att nå toppbetyg?".

The Others -- Ulrika Park från frontit (och KOPPS) pratar om att bjuda in "de andra" att delta, i stället för att vänta på att själv bli inbjuden (de andra kan vara verksamhetsfolk, säljfolk, chefer, etc). Det är vi i teamet som måste se till att involvera oss i verksamheten
och verksamheten i utvecklingen.

Hedersomnämnande på "feelgoodsidan": Jocke Holm (framtid) och Niklas Lindström (Python).