Till innehåll på sidan

William, Samhällsbyggnad 300 hp

William började med att gå Tekniskt basår 60 fup på KTH och pluggar nu Samhällsbyggnad 300 hp. I sin studentintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta William. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.

William, Samhällsbyggnad 360 hp

Fakta

Namn: William
Ålder: 23 år
Utbildning: Samhällsbyggnad 300 hp
Från: Stockholm

Kontakta William

Intervju med student

William går Samhällsbyggnad 360 hp och berättar hur det är att studera på KTH.

Vem är du?

– Mitt namn är William och jag är 23 år gammal. Jag läser till civilingenjör inom Samhällsbyggnad på KTH Campus och går mitt andra år. Jag är född och uppvuxen i Stockholm.

Berätta om din väg till KTH!

– På gymnasiet läste jag samhällsvetenskap och var osäker på vad jag ville göra i framtiden. Efter studenten så arbetade jag med många som studerade på långa högskoleutbildningar inom teknik och natur. Tack vare dem fick jag en inblick i ingenjörsvälden och alla dess möjligheter, vilket ledde till att jag valde att utbilda mig till civilingenjör.

– För att bli behörig till ingenjörsutbildningar läste jag ett Tekniskt basår på KTH Flemingsberg. Ett år som gav enormt mycket, framför allt så vidgade det min bild av ingenjörsvälden än mer.

Jag vald att plugga Samhällsbyggnad då jag är intresserad av hur infrastruktur får ett samhälles alla kugghjul att fungera tillsammans. Att få vara med och utveckla sociotekniska system och bidra till bättre samhällen är något jag drömmer om. KTH:s tekniska basår med reserverade platser till ingenjörsutbildningar fick mig att vilja plugga på KTH initialt. Ganska snabbt fick jag även upp ögonen för andra fördelar med detta universitet. Allt ifrån dess starka kontakt med näringslivet till det spännande studentlivet.

Hur är din utbildning?

– Något som är utmärkande för min utbildning är att den är väldigt bred. Man kan inrikta sig på allt ifrån huskonstruktion, fastighetsekonomi, stadsplanering till lantmäteri och mycket mer. En positiv överraskning under utbildningen har varit programmeringen. Den har varit krävande men väldigt lärorik och givande, hittills är det den kursen jag är mest tacksam över att ha läst.

– På KTH finns det även många internationella möjligheter. Detta värdera jag högt då jag vill ta del av andra kulturer och perspektiv under mina studier. Via KTH kan man få chansen att till exempel läsa en utbytestermin på ett partneruniversitet, skriva sin examensuppsats i ett låg/medel-inkomstland via Minor field studies eller göra en projektarbetskurs i Östafrika med KTH Global Development Hub.

Hur upplever du studentlivet under dina studier?

– När jag började på min civilingenjörsutbildning gick jag på samhällsbyggnadssektionens mottagning. Mottagningen är frivillig och består av massa roliga aktiviteter för att lära känna klasskamrater och elever i högre årskurser. Via mottagning fick jag många vänner och en hel del råd från elever i slutet av sina utbildningar. På grund av dessa fördelar har jag själv valt att engagera mig inom KTH:s studentliv, något jag rekommendera till nya studenter att också göra.

– Pluggtempot på KTH kan upplevas som högt i början. Det kan ta ett tag att hitta vilken studieteknik som passar just en själv bäst. Men när man väl har hittat den blir studierna mycket behagligare. En KTH utbildning är ett maraton och inte en 60-meters löpning, så det gäller att vara långsiktig och att inte låta mindre motgångar stoppa en.

– Mitt råd till blivande KTH studenter är tro på dig själv, du klarar så mycket mer än du tror. Jag har aldrig varit den ”akademiska” typen under min uppväxt, men ändå studerar jag till civilingenjör idag. Det är lätt att få för sig att alla på KTH är superintelligenta och att man själva inte kommer passa in. Men efter ett tag på skolan märker man att dom flesta är helt vanliga personer, men som har en stor målmedvetenhet. En målmedvetenhet vi alla kan hitta inom oss.

Vad har du för framtidsplaner?

– Det finns många olika områden att jobba inom efter min examen, så vi får se var jag i slutändan hamnar. Just nu är jag dock mest intresserad av att jobba inom transportplanering och geoinformatik. Jag vill använda teknik för att analysera infrastruktursystem och med hjälp av sociala perspektiv kunna förbättra människors levnadsstandard. Det bästa med mitt blivande yrke är att jag kommer kunna inrikta mig inom olika ingenjörsområden under mitt arbetsliv och utvecklas kontinuerligt.

Läs mer

Samhällsbyggnad 300 hp

Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2021-12-13