William, Samhällsbyggnad 300 hp
William började med att gå Tekniskt basår 60 fup på KTH och pluggar nu Samhällsbyggnad 300 hp. Här berättar han om sig själv, sin utbildning och hur det är att vara student på KTH. Du kan även kontakta William. Han har bra kunskap om alla KTH:s utbildningar och svarar gärna på dina frågor.
William berättar om sin tid på KTH
Hej! Mitt namn är William och jag läser civilingenjörsutbildningen inom Samhällsbyggnad på KTH Campus. Jag är 25 år gammal och uppvuxen i Stockholm.
På gymnasiet läste jag samhällsvetenskap och var osäker på vad jag ville göra i framtiden. Efter studenten arbetade jag med många som studerade på långa högskoleutbildningar inom teknik och natur. Tack vare dem fick jag en inblick i ingenjörsvälden och alla dess möjligheter, vilket ledde till att jag valde att utbilda mig till civilingenjör. För att bli behörig till ingenjörsutbildningar läste jag ett Tekniskt basår på KTH Flemingsberg. Ett år som gav mig enormt mycket. Framför allt så vidgade det min bild av ingenjörsvälden ännu mer.
Jag valde att plugga Samhällsbyggnad då jag är intresserad av hur infrastruktur får ett samhälles alla kugghjul att fungera tillsammans. Något som är utmärkande för min utbildning är att den är väldigt bred. Du kan inrikta dig på allt ifrån huskonstruktion, fastighetsekonomi, stadsplanering till lantmäteri och mycket mer. En positiv överraskning under utbildningen har varit programmeringen. Den har varit krävande men väldigt lärorik och givande.
Pluggtempot på KTH kan upplevas som högt i början. Det kan ta ett tag att hitta vilken studieteknik som passar dig bäst. Men när du väl har hittat den blir studierna mycket behagligare. En KTH utbildning är ett maraton och inte en 60-meters löpning. Så det gäller att vara långsiktig och låta inte mindre motgångar stoppa dig.
Mitt råd till blivande KTH studenter är att tro på dig själv, du klarar så mycket mer än vad du tror. Jag har aldrig varit den ”akademiska” typen under min uppväxt, men ändå studerar jag till civilingenjör idag. Det är lätt att få för sig att alla på KTH är superintelligenta och att du själv inte kommer passa in. Men efter ett tag på skolan märker du att de flesta är helt vanliga personer, men som har en stor målmedvetenhet. En målmedvetenhet vi alla kan hitta inom oss.