Teknisk kemi, civilingenjör 300 hp

Brinner du för miljö­ och energifrågor eller vill du jobba med läkemedel? Teknisk kemi är en utbildning som ger dig en bred kunskap inom kemi – vare sig du vill starta eget företag eller arbeta som specialist på ett större före­tag.
Här får du lära dig använda kemi för att exempelvis förklara varför kroppens celler reagerar som de gör när du tillsätter olika molekyler och diskutera hur de kemiska pro­cesserna i världshaven och atmosfären bidrar till vårt klimat. Vi har utvecklat utbildningen tillsammans med industrin för att se till att våra studenter får arbeta med problem och samhällsfrågor som är aktuella nu. Lärarna är forskare och på KTH befinner sig kemi­forskningen i framkant.

15 mars 2019: Anmälan öppnar
15 april 2019: Anmälan stänger
11 juli 2019: Antagningsbesked 1
26 juli 2019: Sista svarsdag
1 augusti 2019: Antagningbesked 2
Mitten av augusti 2019: Obligatoriskt upprop
Slutet av augusti 2019: Programstart

Examen: Civilingenjör, kandidat, master
Utlandsstudier: Information om utlandsstudier för Teknisk kemi
Längd: 5 år heltid, 300 högskolepoäng
Plats: KTH Campus, Stockholm
Tillhör ämnesområdet: Kemi- och bioteknik​​​​​​​​​​​​​​

Särskild behörighet: Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1, eller motsvarande. I vart och ett av ämnena krävs lägst betyget E.
Mer om behörighet

Statistik HT-17: BI: 18.75, BII: 18.06, HP: 1.25

  • BI:sökanden med gymnasiebetyg utan komplettering
  • BII:sökanden med gymnasiebetyg med komplettering
  • BF: sökanden med studieomdömen från folkhögskola
  • HP:sökanden med resultat från högskoleprov
  • SA: sökanden som skickat in sen anmälan

Läs mer om andra urvalsgrupper

För frågor relaterade till utbildningens kursinnehåll och uppbyggnad:
svl@che.kth.se

För andra typer av frågor som behörighet, urval och frågor till KTH-studenter:
Fråga oss om studier

Överblick över utbildning

Matematik
Fysik
Programmering
Kemiteknik
Bioteknik
Breddande färdigheter
Valbar kurs eller inriktning
Projekt/Examensarbete
Diagrammet visar de tre första åren för utbildningen. De två sista åren väljer du själv ett masterprogram som avslutar utbildningen.

Jämför med annat program

Teknisk kemi 300 hp

Teori varvas med praktik så att du på djupet förstår varför olika saker händer i en reaktion och hur du påverkar varje steg. Du kommer att arbeta mycket i grupp med att lösa aktuella problem, för att du ska få träning i att tänka lösningsorienterat.

För att bli en bra ledare ingår projektledning och för att du ska kunna skapa nya hållbara lösningar dis­kuteras hållbar utveckling i många kurser utifrån olika perspektiv. Du får även möjlighet att vara delaktig i kth:s forskning eftersom laborationer och projektuppgifter skapas från aktuella forsk­ningsprojekt. Dessutom kommer du att möta entreprenörer från Greenhouse Labs, ett labb på KTH som samlar unga nystartade kemiföretag.

Du kan välja att läsa valfria kurser i exempelvis språk, ekonomi, filosofi, hållbar utveckling eller internationella förhållanden. De två sista åren fördjupar du dig genom vald masterutbildning.

Läs mer om språkmöjligheter på KTH
Kurser

Jobbet och framtiden

Som civilingenjör inom Teknisk kemi har du många intressanta karriärval. Du jobbar ofta med morgondagens produkter och lösningar, som utveckling av miljövänliga och hållbara processer, framställning av nya läkemedel och hudkrämer, eller material till nästa generations mobiltelefoner.

Du har goda karriärmöjligheter både i Sverige och utomlands. Du kan arbeta i små eller stora företag och organisationer, där vanliga yrkesroller är projektledare, teknisk expert, miljö- och kvalitetschef, forskare, utbildare, produktutvecklare, marknadsförare och teknisk konsult.

Vad händer efter utbildningen?

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

Läs intervjuer med studenter

Ställ frågor till en KTH-student​​​​​​​

* Ändringar kan ske i programmet. 

Få aktuell information om utbildningsprogrammet och en inblick i livet som student direkt till din mail.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Till sidans topp