Till innehåll på sidan

Fikat rubbas inte av höjda priser

Kvinna öppnar dörr till kylförvaring i matbutik.
Senaste årets prishöjningar på mat har ändrat vårt konsumtionsmönster – men vissa varor fortsätter vi ändå köpa i hög utsträckning, enligt ett examensarbete av studenter vid KTH. (Foto: Mostphotos)

Tema Mat

Publicerad 2023-06-13

Vilken mat drar vi ned på och vilka varor fortsätter vi köpa, trots stigande priser? Studenter vid KTH har synat alla inköp som gjorts av medlemskunder i Coops butiker de senaste två åren.

Studien, som är Freja Engströms och Caroline Erikssons examensarbete i industriell ekonomi, jämför olika hushålls känslighet för prisökningar på matvaror. De mest sårbara för höjda kostnader är enligt studien låginkomsthushåll utan barn som bor på landsbygden eller i mindre städer.

Enligt undersökningen slutade de i störst utsträckning att köpa vissa varor när priserna gick upp.

Porträtt på student
Caroline Eriksson (Foto: Privat)

– Att låginkomsthushåll var priskänsligast var väntat, men att det gällde hushåll utan barn bryter mot tidigare studier. Kanske kan det bero på att barnfamiljer är mer tidspressade och vill handla snabbt medan hushåll utan barn är flexibla och kan besöka fler butiker i jakten på andra och billigare varor, säger Caroline Eriksson.

I studien konstateras att livsmedelspriserna ökade med drygt 22 procent mellan februari 2022 och februari året därpå. För vissa varor som kaffe och smör var ökningen hela 30–40 procent. Trots det är just kaffe en av de varor som de flesta ändå inte drar ned på, enligt studien.

Ingen ersättning

– Förklaringen är väl att det inte finns någon riktig ersättning för kaffe som är en viktig produkt. Folk är beroende av fika och då påverkar priset inte konsumtionen så mycket, säger Freja Engström.

Samma mönster kan man se för läskedrycker, som hushållen fortsatte att handla i hög utsträckning, enligt studien.

– Läsk är ett ganska billigt sätt att få i sig socker och kan kännas som vardagslyx. Kanske trycker barnen på också, och föräldrarna har svårt att stå emot, säger Freja Engström.

Totalt tittar undersökningen närmare på nio matvaror som ska motsvara mångfalden i de vanligaste inköpen för en svensk matkasse: ost, potatis, ägg, mjölk, läsk, fryst pizza, kaffe, färsk lax och smör. Av dessa var det pizzan och äggen som först fick stryka på foten när priserna gick upp.

Koppling till klimatfrågan

– Det är lite förvånande. Kanske kunde man tro att lax, som kostar en del, skulle varit det första vi spar in på. Minskade äggköp kan även bero på andra faktorer, som till exempel oro för salmonella. Pizza tycks var något som vi kan undvara om priserna stiger, säger Caroline Eriksson.

Även ekologiska och därmed dyrare alternativ ingår i studien med syfte att undersöka hur högt kunderna skattade att handla miljövänlig och hälsosam kost. Bland dessa var mjölk, kaffe och potatis de mest populära ekologiska varorna att handla även när priserna gick upp.

– Kunderna tycks villiga att betala när de får ett mervärde. Det kan finnas en koppling till klimatfrågan och att man känner att man bidrar till något större genom att handla eko-mat, säger Freja Engström.

Text: Christer Gummeson

Forskningen i korthet

Undersökningen baseras på de miljontals köp som gjorts i hela Sverige i Coops butiker av medlemskunder under perioden januari 2021–februari 2023. Studien är gjord i samarbete med Coop med en överenskommelse om att inte offentliggöra specifika uppgifter om priskänsligheten och försäljningssiffrorna för enskilda varor. Av konkurrensskäl vill Coop hemlighålla dessa uppgifter.

Tema Mat

Hur kan vi äta och producera mat på ett mer hållbart och bra sätt för framtiden? I en serie artiklar ger vi några exempel på forskning, innovationer och nya tankesätt från KTH som kan inspirera till en mer hållbar matlust både på ett personligt och globalt plan.

.

Innehållsansvarig:redaktion@kth.se
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2023-06-13