Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Applications for street-view data from moving camera in transportation

Projektet syftar till att presentera nya tillämpningar för data som samlats in från rörliga kamerabildsekvenser inom transport.

Under de senaste åren har det funnits ett ökat behov av data av hög kvalitet inom transporter för att kunna utföra effektiva förvaltningsstrategier och beslut. För att tillhandahålla högkvalitativ data används videosystem i allt större utsträckning för olika applikationer, till exempel trafikflödes-/fotgängarflödesanalys från

 övervakningskameror, rums- och tidsutnyttjande i stadsrum, passagerare strömmar in i kollektivtrafiken med mera. De flesta av de ovan nämnda applikationerna använder en statisk kamera (kamera placerad på en fast plats) och täcker ett begränsat område. Det finns en växande efterfrågan på datainsamling i städer som kräver rumslig information i realtid från en stor del av staden. Eftersom kontinuerliga och långvariga observationer för ett så stort område är praktiskt taget omöjliga med bara en statisk kamera, finns det en potential att använda rörliga kameror för detsamma.

Projektet undersöker användningen av gatuvybildsekvenser från en rörlig monokulär kamera (t.ex. smartphone, dash-cams eller actionkamera) för att samla in data för olika applikationer inom transport. För närvarande är fokus att föreslå en ny metod för att samla in trafikinformation med hjälp av dessa kameror på en väglänk och uppskatta trafiktillstånd, nämligen flöde, täthet och hastighet. Projektet fokuserar också på att undersöka olika bildbehandlingstekniker och algoritmer som potentiellt kan användas för att samla in trafikdata.