Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Datateknik, högskoleingenjör, 180 hp

Högskoleingenjörsprogrammet inom Datateknik på KTH är en utbildning inom tillämpad informationsteknologi som ger dig en bred kompetens inom programutveckling och nätverk. Efter utbildningen kan du exempelvis jobba med program- och systemutveckling, nätverk och datorsystem, informationssäkerhet, smarta telefoner, maskininlärning eller Internet of Things.

Mobiltelefon och bärbar dator i mörkret.

VIKTIGA DATUM 2024

15 mars: Anmälan öppnar
15 april: Anmälan stänger
20 juni: Sista kompletteringsdag
11 juli: Antagningsbesked 1
19 juli: Sista svarsdag
25 juli: Antagningsbesked 2
12 augusti: Obligatoriskt upprop.
Slutet av augusti: Programstart

Överblick över utbildning

Matematik 16%
Fysik 2%
Programmering 11%
Datavetenskap 12%
Datorteknik 18%
Breddande färdigheter 8%
Valbar kurs eller inriktning 16%
Projekt/Examensarbete 17%
Jämför med annat program

Jämför med annat program  

Möjligheter med datateknik

I ett allt mer uppkopplad värld är datateknik och IT helt avgörande i utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Elektroniska pengar, e-hälsa och uppkopplade hem är exempel på spännande framtidsområden med stora möjligheter. Datateknik används också för allt från underhållning över nätet, mobil kommunikation och sökmotorer för webben till medicinsk IT och stora affärssystem.

Utbildning

På utbildningen lär du dig att bli en ingenjör med förmåga att använda och utveckla avancerad teknik, både självständigt och i grupp, något som du tränar särskilt genom projektkurser och ofta i samarbete med näringslivet. Utbildningen ger dig en bred teknisk bas med stora möjligheter till specialisering. Det tredje året kan du välja kurser inom olika tillämpningsområden som program- och systemutveckling, datornätverk och internettjänster, nätverkssäkerhet, programutveckling för inbyggda system och har även möjlighet till komplettering för fortsatta studier på masternivå. KTH har framstående forskning inom IT och här finns många kurser att välja mellan. Det är ett stort plus för dig som vill skaffa specialkompetens. Utbildningen avslutas med ett examensarbete oftast hos, eller på uppdrag av, ett företag.

Årskursbeskrivning år 1-3

Utbildningsplan och kurslistor (Kurs- och programkatalogen)

KTH:s utbildningar lägger en gedigen grund för livslångt lärande. Det innebär att du får med dig förmågan att fortsätta lära dig själv även efter din utbildning för att kunna lösa problem av olika slag. Du får en god grund för fortsatt personlig utveckling för att kunna hänga med i den snabba teknikutvecklingen och på framtidens arbetsmarknad.

Jobb och framtid

Som ingenjör inom datateknik har du karriärmöjligheter inom många områden. Du kan exempelvis jobba med program- och systemutveckling, internettjänster, datornätverk och utveckling av kommunikationstjänster, nätverks- och informationssäkerhet, operativsystem och medicinsk IT. Du kan också arbeta med tekniknära tillämpningar som inbyggda system, realtidsoperativsystem, smarta telefoner, Internet of Things och trådlösa sensorer.

Efter examen kan du jobba på rena IT- eller nätverksföretag, konsultföretag, eller i andra branscher med IT-infrastruktur, som till exempel banker och inom vården. Det konstanta behovet av ny teknik gör också att många studenter startar egna företag för att utveckla egna innovationer.

Alumner berättar

KTH Innovation hjälper dig som vill utveckla en idé

Efter KTH - jobb efter utbildningen

En kort presentation om Datateknik Flemingsberg

Medverkande Ibrahim Orhan, programansvarig och Milan Languric, KTH-student. Filmen fokuserar på att besvara frågor om utbildningen.

Datateknik för en hållbar värld

Logotyp Globala målen.

Utbildningen lär dig att förstå och utveckla lösningar för flera av de globala målen för hållbar utveckling, framför allt målen om Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, Hållbar industri, innovationer och infrastruktur samt Hållbara städer och samhällen. Datateknik har en viktig roll i att skapa infrastruktur som står emot cyberattacker, att hjälpa industrin att minska sina utsläpp och att främja hållbar innovation. Du kommer att kunna jobba med att utveckla smarta dataapplikationer som indirekt bidrar till att uppfylla alla 17 hållbarhetsmål men framförallt mål 8, 9 och 11.

Hållbar utveckling är viktigt i KTH:s samtliga utbildningar och integreras i programmets läroplan, både i projektkurser och examensarbeten. Du får aktuell kunskap om de verktyg och metoder samhället behöver för att förändras i en mer hållbar riktning.

KTH:s övergripande hållbarhetsmål i utbildning (KTH Intranät) ​​​​​​​

Profilera din utbildning mot hållbar utveckling ​​​​​​​

Undervisning och studiemiljö

Undervisningen på programmet är varierad med en blandning av laborationer, projekt och självständiga uppgifter. Du läser många projektkurser där du får samarbeta med företag kring verkliga utmaningar. Du får omsätta teorier om programmering och datornätverk i praktiken: många studenter skapar sina egna appar och innovationer redan under utbildningen.

På KTH:s campus i Flemingsberg befinner du dig på en av norra Europas mest betydelsefulla platser inom teknik och hälsa – både när det gäller forskning och industri. Det ger dig goda möjligheter att redan under din studietid knyta kontakter med näringslivet.

Lärare berättar: ”Allt mer i samhället ska vara uppkopplat och kunna styras och övervakas på distans” ​​​​​​​

Studentlivet på KTH består av mycket mer än bara studier. Som student på Datateknik tillhör du Ingenjörssektionen Flemingsberg. Sektionerna på KTH är en del av Tekniska Högskolans Studentkår (THS) och drivs av studenterna själva. De finns till för att främja det sociala studentlivet, utveckla utbildningens kvalitet och stärka kontakten med näringslivet. Utöver sektionerna finns det även flera olika kårföreningar för idrott, spex, event, karriär eller olika sociala specialintressen.

Läs mer om studentlivet på KTH på THS webb

Ingenjörssektionen Flemingsbergs hemsida ​​​​​​​

THS anordnar även en studentmottagning för nyantagna studenter under augusti månad. Mottagningen är till för att du ska få lära känna dina kurskamrater och få goda förutsättningar för ett bra studie- och studentliv.

Läs mer om frivilliga studentmottagningsveckor

Fem snabba frågor om Datateknik 180 hp

Här hälsar vi på Milan och Jabez som läser högskoleingenjörsprogrammet inom Datateknik.

Internationella möjligheter

KTH erbjuder många möjligheter till utlandsstudier. Att genomföra en del av dina studier utomlands är en chans att spetsa ditt CV, upptäcka världen och få vänner för livet. Du kan till exempel åka på utbyte till något av KTH:s hundratals olika partneruniversitet, göra examensarbete på ett europeiskt företag eller en fältstudie i ett utvecklingsland. Inom programmet Datateknik är det populärt att åka på utbyte till Singapore, Tjeckien, Hongkong eller Australien.

Utlandsstudier under programstudierna ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Vad tycker studenter om utbildningen?

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH. Du kan också ställa frågor till KTH-studenter från många olika utbildningar. Passa på att ställa alla frågor du har om exempelvis kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

​​​​​​​ Studenter berättar

Ställ frågor till en KTH-student

Studenter med datorer.

Anmälan, steg för steg

Här är en beskrivning av hur du gör för att söka till KTH. Dessutom; mer om antagning, urval och behörighet.

Campus KTH Flemingsberg.

KTH Flemingsberg

På KTH finns det fem strategiskt placerade campus och dina studier koncentreras till ett av fem. 

Kontakta oss

Har du frågor om studier eller om studentlivet på KTH tveka inte att kontakta oss.

Vi hjälper dig med svar och ger dig informationen du behöver.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-03-25