Datateknik, högskoleingenjör 180 hp

Högskoleingenjörsutbildningen i Datateknik inriktar sig mot program- och applikationsutveckling, fokus ligger på den teknik som är grunden för moderna tillämpningar på internet. Speciellt intressant är de möjligheter som öppnas inom området sakernas internet (Internet of Things). Under studietiden finns möjlighet att knyta viktiga kontakter med näringslivet och efter examen har du breda, internationella karriärmöjligheter. Du kan till exempel jobba på dataföretag, sjukhus, inom olika typer av högteknologisk industri eller konsultbranschen.

Viktiga datum

16 mars 2020: Anmälan öppnar
15 april 2020: Anmälan stänger
9 juli 2020: Antagningsbesked 1
24 juli 2020: Sista svarsdag
30 juli 2020: Antagningbesked 2
Mitten av augusti 2020: Obligatoriskt upprop
Slutet av augusti 2020: Programstart

Överblick över utbildning

Matematik21%
Programmering12%
Datavetenskap17%
Datorteknik12%
Breddande färdigheter9%
Valbar kurs eller inriktning9%
Projekt/Examensarbete20%
Jämför med annat program

Datateknik 180 hp, Kista

I Kista finns över 1000 företag inom IT-området. Som student här är du med andra ord mitt i centrum av den senaste teknikutvecklingen. Det ger dig goda möjligheter att redan under din studietid knyta kontakter med näringslivet både inom och utanför studierna. Utbildningens fokus ligger på teknik som bygger upp och möjliggör internet, med inriktning mot program- och applikationsutveckling. Första året lär du dig grunderna inom processorer och programmering. Under årskurs två blir det datanätverk, databaser, säkerhet och mer programmering. När du väljer inriktning till år 3 så fördjupar du dig i applikationsutveckling eller i sakernas internet. Inför framtiden har du grunderna både för utveckling av molntjänster och Big Data, två områden som det forskas på vid KTH Kista. Du har möjlighet att läsa en termin utomlands på ett av KTH:s partneruniversitet i exempelvis Singapore, Japan eller USA.

Inriktningar

  • Sakernas internet (Internet of Things)
  • Programutveckling

Kurser

Jobb och karriär

För den som väljer Datateknikprogrammet väntar en bred och stor arbetsmarknad. Dataingenjörer behövs inom alla områden i samhället för att skapa, utveckla och underhålla IT-baserad datateknik i form av datorer, mjukvara, nätverk och applikationer. Du kan jobba på allt från dataföretag till sjukhus, industri och offentlig sektor. Den snabba utvecklingen och det konstanta behovet av ny teknik gör att många KTH-studenter startar egna företag, ofta tillsammans med kurskamrater. Efter utbildningen finns också möjlighet att studera vidare till en masterexamen i Sverige eller utomlands.

Vad händer efter utbildningen

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

"Fördelen med att plugga i Stockholm är att det alltid finns något att göra i Stockholm."

Sabina, KTH-student

Studenter berättar

Ställ frågor till en KTH-student

Prenumerera på KTH

Du kan via våra nyhetsbrev få viktig och aktuell information kring bland annat den utbildning du är intresserad av.

Så här söker du till KTH

Här är en beskrivning av hur du, steg för steg, gör för att söka till KTH och information om hur processen ser ut.

Därför KTH

Välkommen till KTH. Här nämner vi några orsaker till varför vi tycker du ska välja att studera hos oss på KTH.

KTH Kista

På KTH finns det fem strategiskt placerade campus och dina studier koncentreras till ett av fem. Läs mer om ditt campus.