Elektronik och datorteknik, högskoleingenjör 180 hp

Utbildningen i Elektronik och datorteknik ger dig en helhetssyn på elektroniksystem som styrs av processorer. Med specifika kunskaper om elektronik, programmering och systemtänkande har du spännande karriärmöjligheter. Efter examen jobbar du ofta i team med att utveckla, konstruera och testa produkter och system. Kanske är du också med och skapar framtidens produkter för ett energisnålt och hållbart samhälle.

Viktiga datum

16 mars 2020: Anmälan öppnar
15 april 2020: Anmälan stänger
9 juli 2020: Antagningsbesked 1
24 juli 2020: Sista svarsdag
30 juli 2020: Antagningbesked 2
Mitten av augusti 2020: Obligatoriskt upprop
Slutet av augusti 2020: Programstart

Överblick över utbildning

Matematik22%
Fysik4%
Elektroteknik20%
Programmering11%
Datorteknik18%
Breddande färdigheter9%
Valbar kurs eller inriktning8%
Projekt/Examensarbete8%
Jämför med annat program

Elektronik och datorteknik 180 hp

Den röda tråden genom utbildningen är systemtänkande och du studerar allt från hårdvara till mjukvara. Det första året får du grundläggande ingenjörskunskaper som ger en stabil grund inför de mer ämnesinriktade och teknikintensiva kurserna. Teknikkurserna ger fördjupade kunskaper inom hård- och mjukvaruutveckling för inbyggda system och kunskaper för att utveckla elektronikprodukter. Matematikkurserna som löper genom programmet övar upp din problemlösningsförmåga och du läser även flera projektkurser där du utvecklar förmågan att jobba i team och lär dig hur projekt bedrivs i företag. Senare har du också möjlighet att studera vidare till en masterexamen i Sverige eller utomlands.

Programmet passar dig som har ett intresse för matematik och gillar problemlösning. Du behöver inte ha läst programmering eller elektronik på gymnasiet för att söka programmet.

Kurser

Jobb och karriär

Denna utbildning ger dig en framtid inom utvecklingen av programmerbara elektronikprodukter. Du jobbar ofta i team med att utveckla, konstruera och testa produkter och system – kanske på en global marknad. Det finns många exempel på vardagsteknik och industritillämpningar som innehåller processorer som behöver programmeras. Den svenska elektronikbranschen är väldigt stor men lite anonym eftersom den ingår i många andra branscher. Som exempel kan nämnas bilindustri, hushållsprodukter, kommunikation, energiförsörjning och medicinsk utrustning. Det finns många företag som konstruerar elektroniksystem eller är beroende av elektronik i sin verksamhet. Det finns många karriärmöjligheter för dig med specifika kunskaper inom elektronik, programmering och systemtänkande. Det är ett stort behov av ingenjörer inom detta område. Kanske är du med och skapar framtidens produkter för ett energisnålt och hållbart samhälle. I anslutning till KTH Kista finns många potentiella arbetsgivare och du möter flera av dem redan under studietiden.

Vad händer efter utbildningen?

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

"Jag har träffat många kompisar genom att gå på andra skolors fester, det är ett utmärkt tillfälle att hitta eventuellt framtida kollegor."

Gustaf, KTH-student

Studenter berättar

Ställ frågor till KTH-studenter ​​​​​​​​​​​​​​

Prenumerera på KTH

Du kan via våra nyhetsbrev få viktig och aktuell information kring bland annat den utbildning du är intresserad av.

Så här söker du till KTH

Här är en beskrivning av hur du, steg för steg, gör för att söka till KTH och information om hur processen ser ut.

Därför KTH

Välkommen till KTH. Här nämner vi några orsaker till varför vi tycker du ska välja att studera hos oss på KTH.

KTH Kista

På KTH finns det fem strategiskt placerade campus och dina studier koncentreras till ett av fem. Läs mer om ditt campus.