Kemiteknik, högskoleingenjör 180 hp

På programmet Kemiteknik får du en bred grund inom kemi, kemiteknik och miljöskydd. Du arbetar ofta i projektform med verkliga frågeställningar från näringslivet. Efter examen har du många branscher att välja mellan och kan jobba med allt från läkemedel, livsmedel och färg till vatten- och energi frågor. Många arbetsuppgifter har stark koppling till miljö- och hållbarhetsfrågor.

Viktiga datum

16 mars 2020: Anmälan öppnar
15 april 2020: Anmälan stänger
9 juli 2020: Antagningsbesked 1
24 juli 2020: Sista svarsdag
30 juli 2020: Antagningbesked 2
Mitten av augusti 2020: Obligatoriskt upprop
Slutet av augusti 2020: Programstart

Överblick över utbildning

Matematik11%
Fysik3%
Kemiteknik41%
Bioteknik4%
Breddande färdigheter13%
Valbar kurs eller inriktning8%
Projekt/Examensarbete20%
Jämför med andra program

Kemiteknik 180 hp

Projektarbeten är en viktig del i kemiingenjörsutbildningen. Du lär dig hur man löser problem i en projektgrupp, hur man planerar och driver arbetet och hur resultatet presenteras för uppdragsgivaren. De teoretiska momenten i utbildningen kompletteras med många praktiska övningar som laborationer, datorövningar och seminarier. Första året läser du flera kurser i kemi. Andra året har kemitekniken en dominerande roll. Tredje året läser du fortsättningskurser inom kemi, kemiteknik och miljöskydd. Du arbetar i projektform med verkliga frågeställningar från näringslivet.

Inriktningar
De valbara kurserna ger dig möjlighet att skapa en egen profil. Du kan inrikta dig mot miljö, energi, bioteknik eller moderna material och även bredda dig genom kurser i språk, ekonomi, juridik och filosofi. Efter examen kan du ansöka om att studera på masternivå i Sverige eller utomlands samt till civilingenjör på KTH.

Kurser

Jobb och karriär

Som högskoleingenjör inom Kemiteknik kan du jobba med allt från forskning i laboratoriemiljö till storskalig industriell tillverkning. Läkemedel, livsmedel, papper och färg är några av de branscher där du som är kemiingenjör har goda karriär möjligheter. Även vatten- och energiverk, myndigheter och konsultbolag behöver kemiingenjörer. Du kan göra karriär som produktspecialist, processingenjör, miljökonsult, projektledare, kvalitets- och miljöchef.

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

"Undervisningen är det som får KTH att sticka ut, enligt mig, som även pluggat på andra universitet."

Wilma, KTH-student

Studenter berättar

Ställ frågor till en KTH-student ​​​​​​​

Prenumerera på KTH

Du kan via våra nyhetsbrev få viktig och aktuell information kring bland annat den utbildning du är intresserad av.

Så här söker du till KTH

Här är en beskrivning av hur du, steg för steg, gör för att söka till KTH och information om hur processen ser ut.

Därför KTH

Välkommen till KTH. Här nämner vi några orsaker till varför vi tycker du ska välja att studera hos oss på KTH.

KTH Campus

På KTH finns det fem strategiskt placerade campus och dina studier koncentreras till ett av fem. Läs mer om ditt campus.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2019-10-11