Till innehåll på sidan

Kemiteknik, högskoleingenjör 180 hp

Högskoleingenjörsprogrammet inom Kemiteknik på KTH ger dig en bred grund inom kemi, kemiteknik och miljöskydd. Du arbetar ofta i projektform med verkliga frågeställningar från näringslivet. Efter examen har du många branscher att välja mellan och kan jobba med allt från läkemedel, livsmedel och färg till vatten- och energifrågor. Många arbetsuppgifter har stark koppling till miljö- och hållbarhetsområden.

Vattenreningsverk.

Viktiga datum

16 mars 2020: Anmälan öppnar
15 april 2020: Anmälan stänger
9 juli 2020: Antagningsbesked 1
24 juli 2020: Sista svarsdag
30 juli 2020: Antagningbesked 2
10 augusti 2020: Obligatoriskt upprop
Slutet av augusti 2020: Programstart

Överblick över utbildning

Matematik11%
Fysik3%
Kemiteknik41%
Bioteknik4%
Breddande färdigheter13%
Valbar kurs eller inriktning8%
Projekt/Examensarbete20%
Jämför med andra program

Jämför med andra program ​​​​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​ 

Möjligheter med kemiteknik

Hållbar utveckling är nu mer aktuellt än någonsin. I de stora omvärldsfrågorna kring livsmedelsförsörjning, rent vatten, sjukdomsbekämpning, energiförsörjning och klimat är kunskaper inom kemi och kemiteknik viktiga. På forskningsfronten händer mycket inom dessa områden och här ligger KTH i framkant. Kemiingenjörer har en viktig roll såväl på företag och organisationer som inom akademin för att lösa framtidens utmaningar.

Utbildning

Utbildningens fokus ligger på kemi, kemiteknik och miljöskydd. De valbara kurserna ger dig möjlighet att skapa en egen profil. Du kan inrikta dig mot miljö, energi, bioteknik eller moderna material och även bredda dig genom kurser i språk, ekonomi, juridik och filosofi. I projektarbeten med verkliga frågeställningar från näringslivet blir du duktig på att driva projekt och lära dig att självständigt hitta och använda den information du behöver.

Årskursbeskrivning år 1-3

Utbildningsplan och kurslistor (Kurs- och programkatalogen) ​​​​​​​

KTH:s utbildningar lägger en gedigen grund för livslångt lärande. Det innebär att du får med dig förmågan att fortsätta lära dig själv även efter din utbildning för att kunna lösa problem av olika slag. Du får en god grund för fortsatt personlig utveckling för att kunna hänga med i den snabba teknikutvecklingen och på framtidens arbetsmarknad. Du har möjlighet att börja jobba direkt efter examen, men du får även en bra grund för att fortsätta studera på en magister- eller masterutbildning i Sverige eller utomlands.

Webbinarium, Kemi, bioteknologi och hälsa 

Se vårt webbinarium från Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa. Webbinariet fokuserar på att besvara på frågor kring skolans utbildningar.

Kemiteknik för en hållbar värld

Utbildningen lär dig att förstå och utveckla lösningar för många av de globala målen för hållbar utveckling. Störst fokus ligger på målen Rent vatten och sanitet, Hållbar industri, innovationer och infrastruktur samt Bekämpa klimatförändringarna. Du lär dig hur kemiteknik kan användas för att komma till nytta för människor och planeten – samt att bidra till en kemiindustri med minskade utsläpp till luft och vatten.

Hållbar utveckling är viktigt i KTH:s samtliga utbildningar och integreras i programmets läroplan, både i projektkurser och examensarbeten. Du får aktuell kunskap om de verktyg och metoder samhället behöver för att förändras i en mer hållbar riktning.

KTH:s övergripande hållbarhetsmål i utbildning (KTH Intranät) ​​​​​​​

Profilera din utbildning mot hållbar utveckling ​​​​​​​

Undervisning och studiemiljö

Undervisningen kombinerar teoretiska moment med många praktiska övningar som laborationer, datorövningar och seminarier. Laborationerna ger ofta en bättre förståelse för teorin och ett värdefullt praktiskt handlag. Under datorövningar och seminarier får du diskutera och lösa uppgifter tillsammans med andra studenter. Ni arbetar ofta i projektform med verkliga frågeställningar från näringslivet.

Programmet är ganska litet med cirka 40 studenter per årskurs, vilket bidrar till bra sammanhållning mellan studenterna – både inom och mellan årskurserna. Även studenter och lärare har en nära och personlig kontakt. Ofta uppstår dialoger under föreläsningar och lektioner.

Lärare berättar: "Kemi grundbult för att lösa globala utmaningar" ​​​​​​​

Internationella möjligheter

KTH erbjuder många möjligheter till utlandsstudier. Att genomföra en del av sina studier vid något av KTH:s partneruniversitet utomlands är en chans att spetsa ditt CV, upptäcka världen och få vänner för livet. Det finns goda möjligheter till utbytesstudier ett år eller en termin, att göra det avslutande examensarbetet på ett europeiskt företag eller en fältstudie i ett utvecklingsland. De mest populära destinationerna bland studenter på programmet är England, USA och Japan. Vanligtvis genomför studenterna på programmet utbytesstudier under år tre.

Utlandsstudier under programstudierna ​​​​​​​

Jobb och framtid

Som högskoleingenjör inom kemiteknik kan du jobba med allt från forskning i laboratoriemiljö till storskalig industriell tillverkning. Läkemedel, livsmedel, papper och färg är några av de branscher där du har goda karriärmöjligheter. Även vatten- och energiverk, myndigheter och konsultbolag behöver kemiingenjörer. Det finns goda möjligheter att hitta jobb inom det fält som intresserar just dig.

Efter examen kan du arbeta på laboratorium, med produktion, kvalitetsfrågor, försäljning eller projektledning. Du har möjlighet att göra karriär som exempelvis produktspecialist, processingenjör, miljökonsult, projektledare eller kvalitets- och miljöchef. Då studenterna på programmet blir duktiga på att planera och leda projekt har de ofta en fördel på arbetsmarknaden.

Alumner berättar ​​​​​​​

KTH Innovation hjälper dig som vill utveckla en idé ​​​​​​​

Efter KTH - jobb efter utbildningen ​​​​​​​

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

​​​​​​​ Studenter berättar

Ställ frågor till en KTH-student ​​​​​​​

Studenter med datorer

Så här söker du till KTH

Här är en beskrivning av hur du, steg för steg, gör för att söka till KTH och information om hur processen ser ut.

Illustration på campus

Därför KTH

Välkommen till KTH. Här nämner vi några orsaker till varför vi tycker du ska välja att studera hos oss på KTH.

KTH:s bibliotek

KTH Campus

På KTH finns det fem strategiskt placerade campus och dina studier koncentreras till ett av fem. Läs mer om ditt campus.

Ikon med mobiltelefon och brev. Grafisk illustration.

Prenumerera på KTH

Du kan via våra nyhetsbrev få viktig och aktuell information kring bland annat den utbildning du är intresserad av.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-09-24