Kemiteknik, högskoleingenjör 180 hp

På programmet Kemiteknik får du en bred grund inom kemi, kemiteknik och miljöskydd. Du arbetar ofta i projektform med verkliga frågeställningar från näringslivet. Efter exa­men har du många branscher att välja mellan och kan jobba med allt från läkemedel, livs­medel och färg till vatten­ och energi frågor. Många arbetsuppgifter har stark koppling till miljö­ och hållbarhetsfrågor.

Examen: Högskoleingenjör
Möjlighet till utlandsstudier: Information om utlandsstudier för Kemiteknik
Längd: 3 år heltid, 180 högskolepoäng
Plats: KTH Campus, Stockholm
Tillhör ämnesområdet: Kemi- och bioteknik​​​​​​​​​​​​​​

Särskild behörighet: Matematik 3c, Fysik 2 och Kemi 1, eller motsvarande. I vart och ett av ämnena krävs lägst betyget E.
Mer om behörighet

Statistik HT-17: BI: 15.00, BII: 15.15, HP: 0.80

  • BI:sökanden med gymnasiebetyg utan komplettering
  • BII:sökanden med gymnasiebetyg med komplettering
  • BF: sökanden med studieomdömen från folkhögskola
  • HP:sökanden med resultat från högskoleprov
  • SA: sökanden som skickat in sen anmälan

Läs mer om andra urvalsgrupper

För frågor relaterade till utbildningens kursinnehåll och uppbyggnad:
svl-k120@kth.se

För andra typer av frågor som behörighet, urval och frågor till KTH-studenter:
Fråga oss om studier

Kemiteknik 180 hp

Projektarbeten är en viktig del i kemiingenjörs­utbildningen. Du lär dig hur man löser problem i en projektgrupp, hur man planerar och driver arbetet och hur resultatet presenteras för upp­dragsgivaren.
De teoretiska momenten i utbild­ningen kompletteras med många praktiska övningar som laborationer, datorövningar och seminarier.

Första året läser du flera kurser i kemi. Andra året har kemitekniken en domine­rande roll. Tredje året läser du fortsättningskurser inom kemi, kemiteknik och miljöskydd. Du arbetar i projektform med verkliga frågeställningar från näringslivet.

Inriktningar
De valbara kurserna ger dig möjlighet att skapa en egen profil. Du kan inrikta dig mot miljö, energi, bioteknik eller moderna material och även bredda dig genom kurser i språk, ekonomi, juridik och filosofi. Efter examen kan du ansöka om att studera på masternivå i Sverige eller utomlands samt till civilingenjör på KTH.

Kurser

Jobbet och framtiden

Som högskoleingenjör inom Kemiteknik kan du jobba med allt från forskning i laboratoriemiljö till storskalig industriell tillverkning. Läke­medel, livsmedel, papper och färg är några av de branscher där du som är kemiingenjör har goda karriär möjligheter. Även vatten­ och energiverk, myndigheter och konsultbolag behöver kemiingenjörer. Du kan också göra karriär som produktspecialist, processingenjör, miljökonsult, projektledare, kvalitets- och miljöchef.

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

Wilma, KTH-student

"Undervisningen är det som får KTH att sticka ut, enligt mig, som även pluggat på andra universitet."

Studenter berättar

Bloggar

Elma bloggar om bland annat vardagen och studentlivet på KTH.

Unlike protons I do not deal with negativity

Elma tycker om att upptäcka nya platser för att få förståelse hur vår planet fungerar, allt från den sociala biten till den kemiska.

​​​​​​​​​​​​​​* Ändringar kan ske i programmet.

Få aktuell information om utbildningsprogrammet och en inblick i livet som student direkt till din mail.

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Till sidans topp