Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Sommarkurser

Silhuetten av en person som står på en brygga i solnedgången

KTH erbjuder flera kurser under sommaren 2025. Kurserna är korta, de flesta helt på distans och ett perfekt sätt att utveckla karriären eller lära dig något nytt. Läs en kurs i ämnen som psykologi, programmering eller lärande.

Anmälan öppen för sommarkurser 2025

Anmälan är fortfarande öppen för kurser som ges sommaren 2025. På antagning.se  ser du alla kurser du kan anmäla dig till. Anmälan är oftast öppen fram till en vecka innan kursstart.

Läs en sommarkurs på KTH

Våra fristående kurser under sommaren är korta, gratis och du läser de flesta online på distans. Kurserna är på grundnivå och passar alla som är intresserade av ämnen som psykologi, språk och lärande.

Anmäl dig på antagning.se

På antagning.se ser du vilka kurser som är öppna för anmälan. Du behöver inte plugga på KTH sen tidigare för att kunna söka en av våra fristående kurser.

Anmäl dig på antagning.se

Guide: Så söker du en kurs

Se hela KTH:s utbud av fristående kurser

Kursutbud för sommar 2025 

Kursbild för Introduktion till programmering och datorkunskap

Introduktion till programmering och datorkunskap 4 hp

Den här distanskursen ger dig en inblick i vad programmering är och hur du kan använda det för enkla beräkningar och annan manipulation av data.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för Tillämpad beteendevetenskap och lärande: Allt om sömn

Tillämpad beteendevetenskap och lärande: Allt om sömn 4 hp

Varför sover vi och hur kan vi sova bättre? Sömn är komplext och påverkar många delar av våra liv. I den här kursen lär du dig om sömnens uppbyggnad och funktioner och får verktyg att utveckla strategier för att förbättra din egen sömn.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för Lär dig lära med AI 2 hp

Lär dig lära med AI 2 hp

Lär dig om generativ AI, en gren av artificiell intelligens som kan skapa nytt och realistiskt innehåll som text, bilder, videor och ljud. Under kursen får du lära dig att använda generativa AI-verktyg som stora språkmodeller, text-till-bild-system och videogeneratorer för att förbättra ditt lärande och din kreativitet.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för EP250V Sommarskola i cybersäkerhet och integritet

Sommarskola i cybersäkerhet och integritet 3,5 hp

Lär dig lösa verkliga säkerhets- och integritetsproblem (S&P) och få teoretiska grunder för säkerhet och integritet. Kursen är baserad på CyberSecurity and Privacy Summer School (CySeP).

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för kursen Generativ AI inom utbildning, lärande och bedömning

Generativ AI inom utbildning, lärande och bedömning 3 hp

Lär dig använda generativa AI-verktyg ur ett pedagogiskt och etiskt perspektiv. Du får lära dig att utveckla lärresurser, förhålla dig till lagstiftning och riktlinjer, samt reflektera över etiska aspekter. Kursen går också igenom hur generativ AI kan användas som verktyg för att stödja elevers lärande samt reflektera över pedagogiska för- och nackdelar.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för kursen Miljöpsykologi och beteendedesign

Miljöpsykologi och beteendedesign 4 hp

I den här kursen får du lära dig miljöpsykologiska strategier för att främja och underhålla hållbara beteendeförändringar. Lär dig tekniker för att omvandla attityder till handlingar och strategier för att utbilda personer att skapa hållbara beteenden.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för kursen Lär dig lära dig språk

Lär dig lära dig språk 2 hp

I den här kursen får du utforska och diskutera strategier för att effektivt lära dig ett nytt språk, eller fortsätta utvecklas inom ett språk du redan kan.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för kursen Klassrumspsykologi: Kognitiv psykologi och lärande

Klassrumspsykologi: Kognitiv psykologi och lärande 2 hp

I den här kursen får du lära dig om kognitiv psykologi kopplat till pedagogik. Lär dig hur kunskaper om minnet, kognition och motivation kan användas för att utforma undervisningsaktiviteter.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för kursen Kognitiv psykologi i praktiken: Studieteknik och lärande

Kognitiv psykologi i praktiken: Studieteknik och Lärande 3 hp

Under kursen får du lära dig om olika studiestrategier och utvärdera dina egna studievanor. Du får skapa en personlig studieplan som stärker din långsiktiga inlärningsförmåga, anpassad för att kunna stödja fortsatt lärande inom både akademin och yrkeslivet.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för kursen Kognitiv psykologi för lärare: Matematikundervisning

Kognitiv psykologi för lärare: Matematikundervisning 4 hp

I den här kursen får du lära dig om kognitiv psykologi och dess bidrag till matematikundervisningen. Du får lära dig om hur forskning om kognition, metakognition, arbetsminnet och motivation kan användas för att utforma undervisningsaktiviteter i praktiken. Denna kurs riktar sig till alla som är eller planerar att bli lärare, oavsett om det gäller förskoleklass, gymnasiet eller lärarutbildning.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för kursen Kognitiv psykologi för lärare: Projektkurs

Kognitiv psykologi för lärare: Projektkurs 3 hp

Lär dig tillämpa praktiska metoder i klassrumsmiljö som kan möjliggöra delaktighet och förbättra lärandet för alla elever. Under kursen får du fördjupa färdigheter och förmågor i att förstå, analysera, planera och implementera lärandestrategier utifrån forskning kring lärande och kognitiv psykologi.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för Att handleda VFU-studenter

Att handleda VFU-studenter 3 hp

Kursen vänder sig till högstadie- och gymnasielärare som i sin yrkesutövning tar emot studenter på verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Under kursen får du utveckla din pedagogiska kompetens som handledare för lärarstudenter. Du lär dig bland annat om lärande, handledning och bedömning av lärarstudenters kunskaper.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för kursen Medicinteknisk utveckling enligt MDR

Medicinteknisk utveckling enligt MDR 4 hp

Lär dig om regelverk inom medicinteknik. Kursen är för dig som planerar att arbeta eller forska inom vården med möjliga medicinska tillämpningar.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

KTH erbjuder fler kurser under hela året för dig mitt i arbetslivet

Missa inte vårt stora utbud av fristående kurser för vidareutbildning och kompetensutveckling inom många olika områden såsom programmering, ledarskap och cybersäkerhet. Många av kurserna är korta och ges på distans vilket gör det lättare att studera parallellt med jobbet.

Se alla fristående kurser

"Jag tyckte om att det var få poäng under längre tid, det kändes lättare och skönt under en sommar. Jag gillade också att föreläsningarna inte var obligatoriska och att det fanns inspelat material att arbeta med när det passar livet."

– Yrkesverksam student som läst kursen Klassrumspsykologi: Kognitiv psykologi och lärande

Undrar du något?

Har du frågor eller funderingar kring KTH:s kurser, kompetensutveckling eller hur du kan utveckla din karriär är du välkommen att kontakta oss på info@kth.se

Kurser och utbildningar för kompetensutveckling

KTH erbjuder många möjligheter för dig att fördjupa eller bredda din kompetens och utveckla karriären, eller om du hellre vill satsa på något helt nytt.

Två personer som diskuterar och gestikulerar mot något i förgrunden

Fristående kurser

Avgiftsfria kurser inom många olika områden, perfekt för att utveckla karriären.

Fristående kurser

En person som skriver i ett anteckningsblock och har en laptop öppen bredvid.

Korta onlinekurser

Läs en onlinekurs på bara några timmar – helt kostnadsfritt.

Korta onlinekurser

Tre personer i labbrockar tittar på en modell av en motor.

Uppdragsutbildning

Skräddarsydd kundanpassad utbildning i form av kortare kurser och större program.

Utbildning för företag