Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Kurser inom programmering, AI och IT

KTH erbjuder gratis fristående kurser i programmering, AI och IT i ämnen som Python, cybersäkerhet och etisk hackning. Flera kurser ges online på distans och vi har kurser både för nybörjare och för dig som vill bygga på dina kunskaper. Utforska KTH:s kurser inom programmering, AI och IT här.

Lär dig att programmera på KTH

Lär dig programmera med KTH:s kurser för fristående studerande på grund- och avancerad nivå. Med programmering kan du bland annat utveckla mjukvara och appar eller jobba med spelutveckling. Vi har kurser med fokus på programmeringsspråket Python, men även många kurser inom AI (artificiell intelligens) och IT.

Anmäl dig på antagning.se

Se vilka kurser som är öppna för anmälan just nu på antagning.se. Sen anmälan öppnar också vanligtvis någon månad före kursstart för många kurser, och är ofta öppen fram till en vecka innan kursstart. Du behöver inte plugga på KTH sen tidigare för att kunna söka en av våra fristående kurser.

Anmäl dig på antagning.se

Guide: Så söker du en kurs

Se hela KTH:s utbud av fristående kurser

Brist på utvecklare och IT-kompetens

Sverige har idag en stor brist på programmerare och utvecklare av mjukvara, visar Arbetskraftsbarometern 2022  som Statistikmyndigheten SCB tagit fram. Programmerare och systemvetare är också yrken där efterfrågan väntas öka som mest i framtiden.

Kursutbud inom programmering, AI och IT

Kursbild för Introduktion till programmering och datorkunskap

Introduktion till programmering och datorkunskap 4 hp

Den här distanskursen ger dig en inblick i vad programmering är och hur du kan använda det för enkla beräkningar och annan manipulation av data.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för Generativ AI för medieteknik och interaktionsdesign

Generativ AI för medieteknik och interaktionsdesign 7,5 hp

Lär dig använda generativ AI för att skapa innehåll som texter, bilder, tal, musik och video. Under kursen får du också analysera etiska utmaningar och risker med generativ AI som ägandeskap relaterade till digitalt innehåll som delvis eller helt genererats med AI.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för Artificiell intelligens i samhället

Artificiell intelligens i samhället 9 hp

Lär dig om hur AI passar in i dagens informationssamhälle. Under kursen får du en historisk överblick över hur artificiell intelligens har utvecklats fram till idag, kritiska och etiska perspektiv på AI och dess utveckling samt möjligheter och risker de närmsta kommande decennierna.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för Programmering i Python

Programmering i Python 7,5 hp

Läs en introduktionskurs i programmering med fokus på programmeringsspråket Python. Under kursen får du grundläggande kunskap om programmering i Python, om exempelvis vanliga kommandoradsgränssnitt, programtestning och Python-syntax.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för kursen Programmeringsteknik

Programmeringsteknik, webbkurs 6 hp

Lär dig grunderna till programmering i Python i denna distanskurs. Under kurser får du bland annat lära dig om datastrukturer, programstrukturering och problemlösning genom uppdelning i delproblem.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för Cybersäkerhetsanalys

Cybersäkerhetsanalys 3 hp

Dagens stora mängd av system är svåra att överblicka och hantera, samtidigt behöver en hacker bara hitta en sårbarhet för att ta sig in. På denna kurs lär du dig metoder för analys av hot, risker och försvar av stora system för att effektivisera säkerhetsarbete.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för Sakernas internt och artifiiciell intelligens

Sakernas internet och artificiell intelligens 7,5 hp

Lär dig om sakernas internet (IoT) och artificiell intelligens (AI), tekniker som möjliggör en värld där allt är uppkopplat eftersom de kan ansluta till fysiska föremål, personer, infrastruktur och företag. Under kursen får du en översikt över några av de viktigaste kommunikationsaspekterna för trådlös IoT, samt AI för dessa IoT-aspekter.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Se hela KTH:s kursutbud

Korta, gratis kurser online inom AI

Missa inte KTH:s korta onlinekurser (MOOC), inom AI och digital utveckling. Kurserna är helt gratis och du kan läsa dem på bara några timmar.

Korta onlinekurser

Undrar du något?

Har du frågor eller funderingar kring KTH:s kurser, kompetensutveckling eller hur du kan utveckla din karriär är du välkommen att kontakta oss på info@kth.se

Kurser och utbildningar för kompetensutveckling

KTH erbjuder många möjligheter för dig att fördjupa eller bredda din kompetens och utveckla karriären, eller om du hellre vill satsa på något helt nytt.

Två personer som diskuterar och gestikulerar mot något i förgrunden

Fristående kurser

Avgiftsfria kurser inom många olika områden, perfekt för att utveckla karriären.

Fristående kurser

En person som skriver i ett anteckningsblock och har en laptop öppen bredvid.

Korta onlinekurser

Läs en onlinekurs på bara några timmar – helt kostnadsfritt.

Korta onlinekurser

Tre personer i labbrockar tittar på en modell av en motor.

Uppdragsutbildning

Skräddarsydd kundanpassad utbildning i form av kortare kurser och större program.

Utbildning för företag