Nyheter

 • Internationellt samarbete ger mersmak

  Publicerad 2017-02-23
  Den två-åriga satsningen, Swedish Collaboration Academic Forum, SACF, avslutades i mitten av februari. – Nej, det här är inte slutet utan snarare början på fortsatt givande samarbete, sade flera av deltagarna när de träffades i Stockholm.

 • En riktig Pokémon kan bli verklighet

  Publicerad 2017-02-23
  Kan inte någon forskare uppfinna en Pokémon som finns på riktigt? Det undrar 9-årige Klas i ett brev till rektor. – Att ha barnasinnet kvar och våga drömma om nya lösningar, som Klas, är viktigt även för forskare, säger Danica Kragic, professor i robotik.

 • Nätverka som du dejtar eller spelar

  Publicerad 2017-02-21
  Att nätverka är ett angenämt sätt att knyta nya kontakter som kan leda till en skjuts i karriären eller nya affärsmöjligheter. Samtidigt kan det också vara en tidskrävande sysselsättning. Gänget bakom mobilappen UMustBe har hittat en lösning på problemet, detta genom att blanda de viktigaste poängerna med Tinder, LinkedIn och Pokémon Go.

 • Stryktålig elektronik ska klara resor bortom Venus

  Publicerad 2017-02-21
  Nu har KTH fått ett forskningsanslag om närmare sju miljoner kronor. Pengarna ska användas till forskning som förhoppningsvis möjliggör rymdexpeditioner närmare solen än planeten Venus.

 • Solidarisk molnlagringstjänst växer så det knakar

  Publicerad 2017-02-16
  20 000 nya användare per dygn. Så snabbt växer molnlagringstjänsten Degoo. Allt började med ett examensarbete på KTH - idag använder över fem miljoner människor tjänsten.

 • Kastar nytt ljus över jordens mittpunkt

  Publicerad 2017-02-13
  Även om det är hetare vid jordklotets mittpunkt än på solens yta så förblir vår planets kärna, till större delen bestående av järn, solid. En ny studie från forskare på KTH visar hur detta är möjligt, och kan sätta punkt för en mångårig vetenskaplig diskussion. De nya kunskaperna kan också öka förståelsen för jordens seismiska aktivitet.

 • KTH:s rektor i rådgivande innovationsråd

  Publicerad 2017-02-13
  Sigbritt Karlsson, rektor för KTH, ingår från och med i dag i regeringens nationella innovationsråd. – Det är ett spännande och intressant uppdrag, med viktiga frågeställningar för Sverige och KTH. Det handlar bland annat om att skapa bra och tydliga förutsättningar för att goda forskningsidéer ska nå marknaden, säger Sigbritt Karlsson.

 • Miljonregn över extrema datamängder

  Publicerad 2017-02-10
  KTH är ett av fyra lärosäten i Sverige som precis fått rambidrag från Stiftelsen för strategisk forskning (SSF) genom utlysningen "Big data och beräkningsvetenskap". Sammanlagt handlar det om 87 miljoner kronor till KTH-forskare.

 • Krafttag mot näthat

  Publicerad 2017-02-10
  Hallå där Lisa Ericsson, chef för KTH Innovation och ansvarig för Media Hackathon på KTH med start måndag 13 februari. Vad är detta för arrangemang, och vad är grundtanken bakom det?

 • De utvecklar framtidens undervattensrobotar

  Publicerad 2017-02-08
  Forskare vid KTH har fått ett anslag om 100 miljoner kronor för att utveckla nästa generations undervattensrobotar. Pengarna går till forskningscentret Swedish Maritime Robotics Centre (SMaRC), en nationell och tvärvetenskaplig samlingspunkt för forskning och utveckling av maritima robotar för havsodling, områdesbevakning och miljömätningar.

 • Ny plattform för idrott och innovation

  Publicerad 2017-01-24
  En internationellt slagkraftig satsning på idrott och innovationer. Det är målet för Sveriges Olympiska Akademi. Den nya plattformen för vetenskap och idrott är ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté, KTH, KI och Handelshögskolan.

 • Spinner proteintrådar av mjölk

  Publicerad 2017-01-24
  Forskare vid KTH och det tyska forskningscentret DESY har lyckats spinna trådar av proteiner som kommer från komjölk. Nya biomaterial med medicinska tillämpningar skulle kunna vara ett framtida användningsområde. Enligt KTH-forskaren Christofer Lendel kan dock möjligheterna att använda forskningsframsteget till olika material vara snudd på oändliga.

 • Skarvlöst surfande i skyn

  Publicerad 2017-01-23
  Under 2017 förutspås 11,5 miljoner flygresor göras i Europa. En ökning om 21 procent jämfört med 2010. Mot bakgrund av detta kan det konstateras att det finns en stor marknad för sömlös internetåtkomst på flygplatser och i flygplan, något som ska bli resultatet av ett nytt europeiskt forskningsprojekt där forskare från KTH ingår.

 • Ser skogen för alla träd

  Publicerad 2017-01-19
  KTH-doktoranden Håkan Carlsson har en idé. Låt drönare inspektera skogsinnehav och avgöra dess värde. På detta sätt minskas miljöpåverkan samtidigt som människor slipper det tidsödande arbetet. Tree Mapper kallar Håkan Carlsson sin innovation, och med tanke på att handeln med timmer uppgår till 26 miljarder kronor årligen bara i Sverige kan redan små procentuella förbättringar innebära betydande avkastning.

 • KTH startar innovationsnav för global utveckling

  Publicerad 2017-01-18
  Nu har startskottet gått för KTH:s satsning på en utbildnings- och samverkansmodell med syftet att hitta innovativa lösningar på globala utmaningar. Fokus för KTH Global Development Hub är utbyte och samarbete mellan KTH och olika utvalda partneruniversitet i länder söder om Sahara.

 • Ekholm avgår som KTH-ordförande

  Publicerad 2017-01-16
  Börje Ekholm lämnar sitt uppdrag som ordförande för KTH. Han hänvisar till sitt arbete som nytillträdd vd för telekombolaget Ericsson för att han slutar några månader innan en ny styrelse utses.

 • Sensor hittar svårupptäckta men vanliga sjukdomar

  Publicerad 2017-01-16
  Forskare vid bland annat KTH arbetar just nu med en teknik som stor träffsäkerhet kan upptäcka så kallade biomarkörer för diagnoser som cancer och olika inflammatoriska sjukdomar. Tekniken, som bland annat består av en sensor, ska erbjuda bättre finkänslighet än redan existerande diagnosverktyg menar forskarna.

 • KTH stöttar innovation i Lettland

  Publicerad 2017-01-11
  KTH deltar i ett projekt för att utveckla ett kompetenscenter för materialforskning och industriell innovation i Riga i Lettland. Det nya centret ska bidra till att öka samarbetet kring forskning och högskoleutbildning i Östersjöregionen och stötta innovationsklimatet i Lettland.

 • Nu testas morgondagens blåljusteknik i Stockholm

  Publicerad 2017-01-09
  Flera tragiska dödsolyckor de senaste åren där brandmän förolyckats i trafiken visar att KTH-studenternas nya blåljusteknik behövs. Nu börjar de testa tekniken i både de södra delarna av huvudstaden och innerstaden. EVAM System, som tekniken kallas, är ett nytt sätt att uppmärksamma bilister på annalkande utryckningsfordon.

 • Så har konditionsträningen utvecklats under 1900-talet

  Publicerad 2016-12-23
  Med fokus på svensk längdskidåkning har forskare vid KTH studerat hur konditionsträningen blivit allt mer vetenskaplig under de senaste cirka 80 åren. Forskningen lyfter bland annat en strid mellan olika träningsideologier och vad detta resulterat i, samt vilken roll tränaren haft genom historien.

Till sidans topp