Nyheter

 • Laganda lyfter forskningen

  Publicerad 2018-11-15
  Lagarbete, spetsforskning och tvärvetenskap. Det är grundbultar i KTH:s forskningsverksamhet och avgörande för dess goda rykte. - Att vi attraherar ansedda forskare och internationella studenter till KTH är ett gott betyg, säger Annika Stensson Trigell, vicerektor för forskning på KTH.

 • Brasiliansk regnskog kan förlora sitt skydd

  Publicerad 2018-11-14
  Upp till femton miljoner hektar regnskog i Amazonas riskerar att förlora sitt lagliga skydd visar en ny studie där forskare från KTH och Chalmers har samarbetat med forskare vid universitetet i Sao Paulo, Brasilien. Siffran motsvarar mer än hälften av Sveriges sammanlagda skogsareal, och är den mängd regnskog som nu alltså riskerar att bli avverkad.

 • Färre trasiga tandfyllningar med nytt material

  Publicerad 2018-11-12
  Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder. Materialet härstammar från forskarnas arbete med att ta fram ett benlim, och insatsen är så pass betydelsefull att den resulterat i en vetenskaplig publicering.

 • Eliasson hoppas på ingenjörerna

  Publicerad 2018-11-09
  Tack KTH för att ni vill vara med och rädda världen! Det sade diplomaten Jan Eliasson, i ett brandtal på KTH-seminariet ”Innovativa ingenjörer för en bättre värld”.

 • KTH Global får fler studenter att plugga utomlands

  Publicerad 2018-11-05
  Förra veckan, med start 6 november, arrangerades KTH Global. Ett årligt evenemang där KTH inspirerar och informerar studenter om möjligheter till utbytesstudier utomlands under en del av utbildningen. Under tre dagar fick studenterna ta del av en talkshow om utlandsstudier, informationsträffar på KTH:s skolor samt en mässa med utbytesuniversitet.

 • Studenter visade upp lekfulla projekt inom interaktionsdesign

  Publicerad 2018-11-01
  Måndag 29 oktober var det avslutningsutställning för studenterna på masterskursen Physical Interaction Design i KTH-biblioteket. Temat för kursen var Shape Shifting och uppgiften gick ut på att ta fram objekt som ändrar form på något sätt. Under kursen jobbade studenterna i smågrupper där de löste uppgiften på ett spännande och lekfullt sätt.

 • När datorprogram lagar datorprogram

  Publicerad 2018-11-01
  Hallå där Martin Monperrus, professor i ämnet mjukvaruteknik vid KTH. Du och dina kollegor har en expert på programmering på er avdelning som heter Luc Esape som fixar mjukvarubuggar. Luc har rönt en del uppmärksamhet på sistone, och det har att göra med att vederbörande är omänsklig...

 • Rätt föräldrar bäddar för framgång

  Publicerad 2018-10-30
  Hälften av dem som börjar en civilingenjörsutbildning hoppar av. Fler skulle lyckas med studierna om de förstod koderna för hur man pluggar, enligt en undersökning från KTH.

 • Samarbetet som gör Stockholm smartare

  Publicerad 2018-10-30
  Att förstå varandras kultur, utmaningar och drivkrafter är nyckeln till ett gott samarbete mellan akademi, industri och offentlig sektor. Det säger Gunnar Björkman, Stockholm stads innovationsdirektör, som vet vad han talar om och som just tilldelats KTH:s guldmedalj för industrisamverkan 2018.

 • Film- och gamingteknik samspelar med skådespelarna i pjäs på KTH

  Publicerad 2018-10-29
  I den absurdistiska teaterföreställningen Kafkas Arkiv, som hade premiär i reaktorhallen R1 på KTH fredag 25 oktober, möts den animerade och den verkliga världen. Animerade avatarer som styrs av sensorer och motion capture-kameror samspelar med skådespelarna på scenen.

 • Nästa steg i kvantforskningen tas nu

  Publicerad 2018-10-29
  När professor Alexander Balatsky nu får ta emot Europeiska forskningsrådets mest prestigefyllda anslag  så gör han det med siktet inställt på att ta reda på vilket eller vilka material som ska utgöra basen i  framtidens kvantbaserade teknologi. De kvantmaterial som i framtiden kommer att användas ska bland annat fungera som beståndsdelar i läkemedel och vara hållbara, men det finns också en rad andra frågeställningar. Alexander Balatsky tycker att en liknelse med videoformatskriget på 70- och 80-talet mellan ett antal var och en goda tekniker är applicerbar även när det kommer till materialval inom kvantforskning. Detta då forskare ännu inte vet vilka material som kommer att gå segrande i slutändan. 

 • Ny metod för kartläggning av rösten kan förbättra behandlingen av röstpatienter

  Publicerad 2018-10-25
  De mätmetoder som används allmänt inom röstterapi har små möjligheter att kartlägga och ta hänsyn till hur olika röster är. I en ny avhandling från KTH presenteras en metod där man mäter en människas röstomfång och därmed kan undersöka fler parametrar, som röstkvalitet. Metoden kan få stor betydelse för människor med röstproblem och även för sångare som vill utveckla sin röst.

 • Genombrott: Robotar samarbetar med människor i föränderlig miljö

  Publicerad 2018-10-24
  Inom ramen för det europeiska forskningssamarbetet Co4Robots, där forskare från bland annat KTH ingår, har nu framsteg gjorts. Tillsammans har forskarna utvecklat funktionalitet som gör att robotar i realtid klarar av att röra sig i en dynamisk situation och samtidigt samarbeta med så väl andra robotar som människor. En av arbetsuppgifterna har varit att bära saker tillsammans.

 • Fullmatad framtidsfredag för gymnasieelever

  Publicerad 2018-10-22
  I fredags arrangerades Future Friday i Kista. Future Friday är en årlig inspirationsdag där KTH vill visa gymnasieelever vilka framtidsmöjligheter som finns inom IT-branschen. Studenter, forskare, före detta studenter och företag var på plats för att dela med sig av sina erfarenheter.

 • Miljoner ska ge miljarder en fysisk adress

  Publicerad 2018-10-22
  Hallå där, Karoline Beronius, samverkansrådgivare på KTH. Du och kollegan Maria Cheadle har i företaget Map Project utvecklat en app som kan ge fyra miljarder människor en fysisk adress. Du har en glad nyhet att berätta.  - Ja. Vi har tagit in 2,5 miljoner kronor i investering, anställt fyra personer och rekryterat en fantastisk styrelse. Nu arbetar vi hårt mot lansering.

 • Storsatsning på kvantmekanisk forskning

  Publicerad 2018-10-22
  För två år sedan gick 3 400 forskare samman för det gemensamma uppropet The Quantum Manifesto. Syftet var att visa omvärlden att forskning om kvantmekanik är ytterst viktig. EU-kommissionen svarade på manifestet med att avsätta motsvarande cirka 10 miljarder kronor för just kvantmekanisk forskning. En del av dessa pengar tillfaller nu KTH.

 • KTH-teknik skickas till Merkurius

  Publicerad 2018-10-17
  Lördagen den 20 oktober skjuts BepiColombo ut från jorden i riktning solen. Om sju år når den sin slutdestination Merkurius och ombord finns två rymdsonder som ska lägga sig i omloppsbana runt planeten. MMO, en av sonderna, har teknik från KTH installerad.

 • Ny kunskap om aknebakterier kan leda till bättre behandling av akne

  Publicerad 2018-10-17
  En forskargrupp på KTH har upptäckt att bakterier som orsakar akne kan livnära sig på kolhydrater kopplade till mänskliga proteiner. Forskarna beskriver en ny metabolisk väg hos aknebakterien som gör det möjligt för den att få näring från sin värdorganism, det vill säga oss människor. Ökad kunskap om hur aknebakterien överlever kan leda till mer effektiv behandling av akne.

 • När hållbart blir det nya normala

  Publicerad 2018-10-15
  Hur kan det som några av oss gör redan i dag – äta vegetariskt, slopa flygresor, dela, reparera eller köpa begagnat i stället för nytt – bli det vanliga sättet att konsumera? Frågan ska få svar i ett nytt forskningsprojekt.

 • Över 100 000 folkmusiklåtar skapade med hjälp av artificiell intelligens

  Publicerad 2018-10-15
  Traditionell folkmusik från Irland och Storbritannien är populär och har gjort avtryck i hela världen. I ett projekt på KTH används nu denna musik för att få datorer att lära sig att komponera musik. En del av musiken finns med på ett nytt album som en irländsk folkmusikgrupp har gett ut.

Till sidans topp