Nyheter

 • Videobloggaren Alva ger åtta tips för att lyckas med studierna

  Publicerad 2018-12-13
  I sin videoblogg berättar Alva Liu om livet som student på KTH. Efter att ha pluggat i snart fem år på KTH har hon fått en mängd erfarenheter och insikter som hon delar med sig av i form av åtta tips i sitt senaste inlägg på YouTube-kanalen KTH Student.

 • ”Det finns inga dumma frågor”

  Publicerad 2018-12-12
  Förtroende mellan lärare och studenter är grunden för bra undervisning, enligt Ulf Carlsson, som utsetts till Årets lärare på KTH. – De ska våga diskutera och ställa frågor som de uppfattar som dumma, utan att känna att de gör bort sig.

 • Tekniken som gör diabeteslivet mindre smärtsamt

  Publicerad 2018-12-10
  Diabetes är en folksjukdom med 500 000 drabbade i Sverige. Internationellt är siffran betydligt högre, cirka 400 miljoner. Då diabetes inte ännu kan botas är det viktigt att göra livet för de som drabbats så drägligt som möjligt. En bra bit på vägen dit har forskare vid KTH kommit. De jobbar med teknik som är mindre smärtsam, innebär mindre risk för infektioner och potentiellt är mer noggrann än dagens lösningar.

 • Studenter i Sverige och Afrika löser miljöproblem

  Publicerad 2018-12-10
  I KTH:s Global Development Hub används utbildning för att lösa globala miljöproblem. Här samarbetar svenska och afrikanska studenter för att hitta lösningar som främjar både miljön och människors livskvalitet.

 • Så presenterar du din forskning – tips från en mästare

  Publicerad 2018-12-07
  Hur berättar man om komplicerad vetenskap så att folk förstår? Rezan Güler, KTH-doktorand och svensk mästare i att presentera forskning, delar med sig av sina bästa tips.

 • KTH tar plats i megakonsortium om framtidens transporter

  Publicerad 2018-12-06
  EU:s storsatsning på teknik och innovation, European Institute of Innovation and Technology (EIT), har just stängt två nya utlysningar. Nu står det klart att KTH har gått vinnande ur kampen för att ingå i ett av dem, nämligen EIT Urban Mobility. MOBiLus har konsortiet döpts till och förutom KTH medverkar organisationer, företag och lärosäten som Stockholm Stad, Barcelona, Scania, BMW, Danmarks TU och TU Munchen.

 • Ny KTH-professor leder forskning om tillämpad stadsbyggnad

  Publicerad 2018-12-05
  Forskaren Ann Legeby har anställts som professor i det för KTH nya ämnet Tillämpad stadsbyggnad. KTH:s forskning i tillämpad stadsbyggnad blir den första stora satsningen i ämnet i Sverige. Birthe & Per Arwidssons stiftelse finansierar den nya professuren med en donation.

 • Sveriges första 5G-nät invigs

  Publicerad 2018-12-05
  I samarbete med Telia och Ericsson har Sveriges första 5G-nät invigts på KTH:s campusområde i centrala Stockholm. Detta är första steget mot den rikstäckande lanseringen av nästa generations mobilnät som kommer ske år 2020. För KTH och Sverige är detta en viktig satsning, både vad gäller forskning runt självkörande fordon och målsättningen att nå ett mer hållbart samhälle.

 • Johan pluggade en termin i Mumbai

  Publicerad 2018-12-04
  Att lära sig mer om en främmande kultur och samtidigt kunna tillgodoräkna sig kurserna man går. Att växa som människa och samtidigt vässa sitt cv. Det är de främsta förtjänsterna med utlandsstudier, säger Johan Dahl, som läste i Mumbai i våras.

 • Manifest för en hållbar värld

  Publicerad 2018-12-04
  I takt med att toppmötena och larmen om klimatet avlöser varandra tycks en ny studentrörelse för en hållbar framtid växa fram – 50 år efter studentrevolten 1968.

 • KTH-studenter har skapat robot som tar lyror

  Publicerad 2018-12-04
  I december varje år visar blivande KTH-ingenjörer upp hur de ser på framtiden i form av en rad fantasifulla studentprojekt. Denna gång är det dags för en robot som tar lyror, ytterligare en robot som pratar med IBM:s superdator Watson, ett flertal självkörande fordon i olika format samt ett nytt koncept för hur vi skulle kunna pendla i storstäderna framöver.

 • ”KTH ska vara en självklar samarbetspartner inom energi”

  Publicerad 2018-12-04
  Hallå där, Lina Bertling Tjernberg, ny föreståndare för energiplattformen på KTH. Hur kommer inriktningen för energiplattformen se ut framöver?

 • Högnivåmöte på KTH planerar för att alla transporter elektrifieras

  Publicerad 2018-12-03
  – Vi är några år före revolutionen då alla transporter elektrifieras. Ungefär som inför övergången från propellerplan till jetmotorer eller som strax före då alla mobiltelefoner blev smarta telefoner. Plötsligt bara händer det.

 • Miljoner från VR till KTH:s forskare – hela listan

  Publicerad 2018-11-30
  Totalt 47 forskare från KTH har fått pengar från Vetenskapsrådets utlysning inom naturvetenskap och teknikvetenskap. Sammanlagt 163 miljoner har gått till projekt inom alltifrån kvantmekanik och partikelfysik till cancerforskning och robotinlärning.

 • Inte lätt att göra klimaträtt

  Publicerad 2018-11-30
  Nina Wormbs, teknikhistoriker på KTH, efterlyser fler värderingar i klimatdebatten. Om vi ska kunna mota klimatförändringarna måste vi våga moralisera om hur jordens resurser får användas, menar hon.

 • Svensk mästare i att presentera forskning

  Publicerad 2018-11-28
  Hallå där, Rezan Güler, doktorand vid KTH, som vann första pris i årets upplaga av tävlingen Forskar Grand Prix. Hur känns det? – Det känns surrealistiskt, men helt fantastiskt!

 • Netflix kommer till KTH

  Publicerad 2018-11-27
  Den femte december är det dags för kaos. Ja, den andra upplagan av European Chaos Engineering Day alltså. Då besöker framgångsrika utvecklare från bland annat tv-tjänsten Netflix och it-giganten Oracle vår huvudstad och KTH för att berätta mer om tekniken chaos engineering.

 • Akademins roll i fokus vid promotion

  Publicerad 2018-11-21
  Med akademisk pompa och ståt firades årets kull av nya doktorer och nya professorer. Promotions- och installationshögtiden som hölls i konserthuset inleddes med ett tal av Sigbritt Karlsson, KTH:s rektor.

 • Upplev vårdrobotar och falldämpande golv

  Publicerad 2018-11-20
  Den 27 november invigs ett nytt laboratorium på KTH. Integration Lab heter detta, och syftet är att kunna testa och forska om hur vården och den kommunala omsorgen ska kunna digitaliseras på bästa sätt. Under invigningen kommer tekniska innovationer med fokus på vård att demonstreras, och en rad experter skall berätta om problem och lösningar.

 • Sally har startat en studentförening för klimatet på KTH

  Publicerad 2018-11-20
  Hallå där, Sally Bolin, som har startat föreningen Klimatstudenterna på KTH. Hur många är ni och vad det var som gjorde att ni startade den?

Till sidans topp