KTH Innovation stöttar innovatörer för framtidens modeindustri

Ett av de vinnande teamen 2019, Petit Pli, har skapat kläder som växer med ditt barn.
Publicerad 2019-04-05

Fem tidiga innovationer som kan förändra modeindustrin i grunden har utvecklats i största hemlighet på KTH i veckan. Det är vinnarna av Global Change Award, en global innovationstävling med KTH som partner, som anlänt till Stockholm.

År 2030 kommer världens befolkning att ha växt till 8,5 miljarder människor som alla kommer behöva något att ha på sig. Samtidigt är vår törst på det senaste modet långt större än befolkningsutvecklingen, och modekonsumtionen beräknas under samma tid växa med 65 %.

För att nå FN:s globala hållbarhetsmål behövs stora samhällsförändringar inom alla områden, och modeindustrin är inget undantag. För att skydda vår planet och levnadsvillkor behöver den förändras i grunden: från en linjär modell, där vi köper, använder och sedan slänger kläder, till en cirkulär modell, där alla steg från tillverkning till återvinning kopplas ihop i ett kretslopp.

Gustav Notander har jobbat med de vinnande teamen under acceleratorveckan i Stockholm.

KTH har tillsammans med Accenture varit en partner i Global Change Award sedan starten 2015. Innovationstävlingen, som var den första av sitt slag inom modebranschen, startades av H&M Foundation, och har på fyra år växt till att bli världens största initiativ för tidiga innovationer.

Fem tidiga innovationer som kan snabba upp skiftet från en linjär till en cirkulär modebransch får varje år dela på en miljon euro, och delta i ett ettårigt accelerationsprogram som utvecklats tillsammans med KTH Innovation.

Årets vinnare har valts ut från nästan 7000 bidrag från 182 länder. Gustav Notander från KTH Innovation, som coachar vinnarna varje år ser utvecklingen direkt på plats:

"Det är fantastiskt att följa vinnarna under året. Verktygen de får inom acceleratorprogrammet, tillsammans med de nätverk som H&M Foundation och Accenture ger tillgång till, ger verkligen möjligheten att snabbt utveckla sina idéer."

Vinnarna får ta den av en del av det stöd som finns tillgängligt för studenter, forskare och anställda på KTH via KTH Innovation. De utvecklar sina innovationer baserat på KTH INNOVATION READINESS LEVEL®– modellen, som utvecklats av KTH Innovation. Modellen är internationellt erkänd, och universitet från hela världen har uttryckt intresse för att använda den i sitt arbete.

Modellen baseras på NASA:s Technology Readiness Levels, som utvecklades på 60-talet för att skapa översyn i den intensiva aktivitet som uppstod när tusentals människor skulle jobba tillsammans mot ett gemensamt mål: att sätta en man på månen och ta hem honom igen.

KTH Innovation fick höra talas om modellen vid ett besök i Silicon Valley 2010 och affärsutvecklingscoacherna Daniel Carlsson och Gustav Notandee insåg snabbt att den kunde vara användbar även inom innovationsutveckling. Sedan dess har modellen utvecklats till att innefatta sex områden som alla är lika viktiga när man tar en idé till marknaden. Med hjälp av modellen går det enkelt att bedöma hur långt man har kommit i utvecklingen av sin idé, vilket område som man behöver fokusera på och vad som är lämpliga nästa steg.

Hållbar utveckling är en prioriterad fråga på KTH, och arbetet har visat sig ge resultat, nu senast i Times Higher Educations ranking där KTH rankas som ett av världens tio främsta universitet i en mätning som baseras på FN:s globala hållbarhetsmål.  För innovation rankas KTH på tredje plats. På frågan om varför KTH valt att engagera sig i Global Change Award svarar Lisa Ericsson, chef för KTH Innovation:

"Som ett tekniskt universitet i världsklass är KTH en motor och kunskapsbank för hållbar utveckling, och på KTH Innovation jobbar vi varje dag med idéer som kan bidra till en mer hållbar framtid. När vi fick frågan om att bli partner i Global Change Award och utforma acceleratorprogrammet kände vi direkt att vår kunskap kunde bidra. Vi ser fram emot att följa dessa fantastiska innovationer i framtiden."

Vinnarna av Global Change Award 2019

Här är vinnarna av Global Change Award 2019:

The Loop Scoop av circular.fashion, ett digitalt system som redan i designprocessen specificerar hur materialval och design påverkar miljön och möjligheterna att senare återvinna plagget.

Sane Membrane av dimpor, ett nedbrytbart och mineralbaserat membran för ytterkläder.

Sustainable Sting av Green Nettle Textile odlar brännässlor för att skapa en miljövänlig textil och arbetstillfällen för jordbrukare i Kenya.

Clothes that Grow av Petit Pli gör kläder som växer med barnet, från nio månaders ålder till fyra år, med minskad miljöpåverkan.

Lab Leather av Le Qara använder mikroorganismer för att framställa veganskt och nedbrytbart läder.

Innehållsansvarig:innovation@kth.se
Tillhör: KTH Innovation
Senast ändrad: 2019-04-05