Till innehåll på sidan

Fristående kurser för yrkesverksamma

KTH erbjuder avgiftsfria kurser för vidareutbildning och kompetensutveckling inom många olika områden för dig mitt i arbetslivet. Det finns ett stort antal kurser du kan läsa på distans inom många ämnen såsom programmering, ledarskap och cybersäkerhet. Kurserna vänder sig i första hand till dig som yrkesverksam inom tekniska yrken som ingenjör eller arkitekt, men även du som har andra relevanta förkunskaper är välkommen att söka.

Två personer som diskuterar och gestikulerar mot något i förgrunden

KTH:s utbud av kurser

Att gå en kurs är ett perfekt sätt att utveckla karriären eller fördjupa dina kunskaper inom ett särskilt ämne – helt gratis. Här kan du se och filtrera bland alla våra fristående kurser.

Kursutbud

En person som står på en brygga i solnedgången

Sommarkurser öppna för sen anmälan

Sen anmälan är nu öppen för våra sommarkurser. Kurserna är korta, de flesta på distans och ett perfekt sätt att lära dig något nytt eller utveckla karriären. Läs en kurs i ämnen som psykologi, språk eller lärande.

Sommarkurser 2023

Tre personer som sitter i ett möte tillsammans

Höstens kurser öppnar för sen anmälan 14 juli

Våra kurser med start i höst 2023 har tillfälligt stängt för anmälan. Kurser som har platser kvar öppnar för sen anmälan 14 juli. Missa så länge inte våra gratis onlinekurser  inom hållbarhet, AI och digital utveckling som du kan läsa på bara några timmar, när du vill och helt online.

Så söker du en kurs

Så här gör du, steg för steg, för att söka och påbörja en kurs på KTH.

1. Behörighet

Det första du behöver göra är att kolla upp att du är behörig. Behörighetskraven till fristående kurser varierar. För vissa kurser räcker det med grundläggande behörighet, medan andra kurser kräver särskild behörighet. Du behöver inte plugga på KTH sen tidigare för att kunna söka en fristående kurs.

Saknar du behörighet?

Dina tidigare studier eller yrkeserfarenhet kan ge behörighet till våra fristående kurser, genom validering av reell kompetens.

Mer om behörighet och reell kompetens

2. Dokumentation

All behörighet måste styrkas och finnas dokumenterad på antagning.se för att du ska kunna delta i urvalet. Kan du inte se dina meriter på ditt användarkonto på antagning.se måste du ladda upp dem.

3. Anmälan

Gå in på antagning.se, hitta de kurser du är intresserad av, gå till anmälan, rangordna kurserna efter intresse och skicka in din ansökan. Anmälan är ofta öppen ända fram till ungefär en vecka innan kursstart, men det är alltid bäst att söka inom ordinarie sökomgångar på vår och höst. Aktuella datum hittar du på antagning.se.

Mer om anmälan

Viktiga datum för anmälan (antagning.se)

4. Urval

Om det finns fler behöriga sökande än antalet platser görs ett urval. Sena anmälningar hanteras i den datumordning de kommit in.

6. Aktivera ditt KTH-konto och registrera dig på din kurs

Har du blivit antagen på en kurs? Grattis! Innan du börjar din kurs är det viktigt att du aktiverar ditt KTH-konto och registrerar dig på din kurs. Här kan du läsa mer om det och hitta allt du behöver inför kursstart.

Undrar du något?

Har du frågor eller funderingar kring vidareutbildning, kompetensutveckling eller hur du kan utveckla din karriär är du välkommen att kontakta oss på info@kth.se

NÅGRA AV VÅRA MEST POPULÄRA KURSER

Kursbild för kursen Programmeringsteknik

Programmeringsteknik, webbkurs 6 hp

Lär dig grunderna till programmering i Python i denna distanskurs. Under kurser får du bland annat lära dig om datastrukturer, programstrukturering och problemlösning genom uppdelning i delproblem.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för Ledarskap och hållbara arbeten

Ledarskap och hållbara arbeten 4,5 hp

I denna kurs får du ökad kunskap kring hur ledarskap påverkar anställdas hälsa och arbetsengagemang och hur du kan bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete som inkluderar ledarskapsfrågor utifrån ett organisatoriskt helhetsperspektiv.

Läs om kursen
Anmäl dig till kursen

Kursbild för Cybersäkerhetsanalys

Cybersäkerhetsanalys 3 hp

Dagens stora mängd av system är svåra att överblicka och hantera, samtidigt behöver en hacker bara hitta en sårbarhet för att ta sig in. På denna kurs lär du dig metoder för analys av hot, risker och försvar av stora system för att effektivisera säkerhetsarbete.

Läs om kursen

Anmäl dig till kursen

Kursbild för Lär dig lära online

Lär dig lära online 2 hp

I den här kursen får du lära dig om studiestrategier som förbättrar ditt lärande och som förbereder dig för att studera online.

Läs om kursen
Anmäl dig till kursen

Kursbild för Lär dig lära dig språk

Lär dig lära dig språk 2 hp

I den här onlinekursen får du utforska och diskutera strategier för att effektivt lära dig ett nytt språk, eller fortsätta utvecklas inom ett språk du redan kan.

Läs om kursen
Anmäl dig till kursen

Kursbild för Praktisk retorik för digitala presentationer

Praktisk retorik för digitala presentationer 1,5 hp

Utveckla dina färdigheter i att hålla digitala presentationer på jobbet! Under kursen får du arbeta med ämnen som relaterar till ditt eget verksamhetsområde, med fokus på praktiska uppgifter.

Läs om kursen
Anmäl dig till kursen

Kursbild för Grundläggande teknik för byggnader

Grundläggande teknik för byggnader 2,5 hp

Få insikt i grundläggande i byggnadsteknik med orientering i byggnadsskador och besiktningsteknik. Lär dig redogöra för funktion och relevanta problem hos viktiga byggdelar såsom tak, grunder och väggar.

Läs om kursen
Anmäl dig till kursen

MER OM FRISTÅENDE KURSER

Omställningsstudiestöd för dig mitt i arbetslivet

KTH:s kurser ger rätt att söka omställningsstudiestöd från CSN, som kan ge dig ett bidrag på upp till 80 % av din lön. Det är till för dig som är mitt i arbetslivet och vill bredda din kompetens för att bli mer attraktiv på arbetsmarknaden.

Läs en kort onlinekurs på bara några timmar

Är du intresserad av artificiell intelligens eller digital utveckling och hur det kan utveckla din affär? KTH erbjuder flera onlinekurser, så kallade MOOC:ar (Massive Open Online Courses), som du kan läsa på bara några timmar – helt kostnadsfritt.

Kurser inom Lean

På KTH Leancentrum erbjuder vi utbildningar, nätverk och kvalificerad coaching inom Lean affärsutveckling för både näringslivet och offentlig sektor. Missa inte våra kurser inom ledarskap, produktion och hållbara processer, anpassade för dig i en arbetsledande roll.

FLER KURSER OCH UTBILDNINGAR INOM KOMPETENSUTVECKLING

KTH erbjuder många möjligheter för dig att fördjupa eller bredda din kompetens och utveckla karriären, eller om du hellre vill satsa på något helt nytt.

En person som skriver i ett anteckningsblock och har en laptop öppen bredvid.

Korta onlinekurser

Läs en onlinekurs på bara några timmar – helt kostnadsfritt.

Korta onlinekurser

Tre personer i labbrockar tittar på en modell av en motor.

Uppdragsutbildningar

Skräddarsydda kundanpassade utbildningar i form av kortare kurser och större program.

Utbildning för företag