Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Ny student på biblioteket

Som ny student hoppas vi förstås att du snabbt ska hitta hit till oss på biblioteket. Här hittar du studieplatser, böcker och elektroniska resurser. Vi erbjuder också handledning, undervisning, föreläsningar och seminarier. På denna sida presenterar vi kort olika saker som är bra att känna till om biblioteket som ny student.

Två personer som går genom bibliotekshallen.

Studentwebben

Mycket information som berör dig som ny student hittar du samlat på Studentwebben . Där hittar du även sidan Kom igång med IT-miljön på KTH  som beskriver de IT-tjänster du kan behöva under din studietid.

Aktivera ditt bibliotekskonto

Det första du ska göra som ny student är att aktivera ditt bibliotekskonto. Med bibliotekskontot kan du låna och reservera böcker. Våra elektroniska resurser får du automatiskt tillgång till via KTH-kontot.

Aktivera ditt bibliotekskonto

Öppettider

Allt du behöver veta om bibliotekets öppettider hittar du på Öppettider & kontakt . Kom ihåg att ditt KTH-passerkort är nyckeln in i biblioteket under vissa obemannade tider.

Du kan även se hur många som besöker biblioteket i realtid . På så vis kan du planera ditt besök och lära dig när det brukar vara mycket eller lite folk i lokalerna.

Hitta studieplatser och boka grupprum

På KTH Biblioteket finns gott om studieplatser, både tysta salar och salar som lämpar sig bättre för grupparbeten, och här finns också datorplatser och skrivare. Som KTH-student kan man boka ett av våra grupprum på huvudbiblioteket.

Läs mer om att studera i biblioteket

Sök böcker och kom åt elektroniskt material

Du kan söka efter alla bibliotekets böcker i Primo. Här ser du en film om hur du gör för att få bästa möjliga sökresultat.

Kom ihåg att du inte kan reservera böcker som finns inne på biblioteket, utan dem hämtar du själv direkt i hyllan. Du kan se var alla böcker står via vår interaktiva karta .

Som student eller anställd med ett KTH-konto har du automatiskt tillgång till allt elektroniskt material via biblioteket, även om du arbetar på distans.

Läs mer om hur du kommer åt material utanför campus

Läs mer om hur du söker och värderar information

Handledning

Du som vill ha hjälp med exempelvis informationssökning, skrivande eller referenshantering kan boka handledning hos oss. Vi erbjuder även undervisning och öppna seminarier. 

Boka handledning

Centrum för akademiskt skrivande och retorik (CAS)

På biblioteket kan du få individuell hjälp av våra duktiga språkhandledare. De hjälper till med både svenska och engelska. I denna film får du en kort överblick över vårt erbjudande till dig som är KTH-student!

Läs mer om Centrum för akademiskt skrivande och retorik (CAS)

Var med på workshoppar och seminarier

Varje termin ger KTH Biblioteket flera olika workshoppar, föreläsningar och seminarier i allt ifrån referenshantering och retorik till populärvetenskapliga föreläsningar och TED talks.

Titta gärna i vår kalender för att se alla evenemang

Talböcker

Om du har svårt att läsa tryckta böcker kan du få tillgång till kurslitteratur via talbok eller andra tillgängliga format. 

Läs mer om talböcker

Använd talsyntesen Tortalk

Alla studenter på KTH har gratis tillgång till Tortalk på sin dator. Tortalk läser upp digitala texter och är ett bra hjälpmedel för den som har svårt att ta till sig tryckt text. Den är också ett bra verktyg för alla som gärna läser med både ögonen och öronen.

Läs mer om Tortalk

Facebooktumme

Följ oss i sociala medier

KTH Biblioteket finns på Facebook och Instagram. Följ oss gärna så du håller dig uppdaterad om våra nyheter och evenemang.