Globalt samarbete för att sluta kretsloppet inom modeindustrin

KTH är partner till Global Change Award, en internationell innovationstävling som syftar till att skydda planeten och miljön vi lever i med hjälp av innovativa och banbrytande idéer.

2015 lanserade H&M Foundation, med KTH och Accenture som partners, den globala innovationstävlingen Global Change Award (GCA). Tillsammans bidrar samtliga partners till tävlingen genom en skräddarsydd Innovationsaccelerator för att ge vinnarna det stöd de behöver för att förverkliga sina idéer.

Banbrytande idéer behövs för en mer cirkulär modeindustri

Den årliga och återkommande tävlingen efterlyser banbrytande idéer som katalyseras för att driva på utvecklingen mot en mer cirkulär modeindustri. Alla som har en idé, oavsett förkunskaper, kan delta i tävlingen världen över. En expertpanel väljer fem vinnare som får dela på anslaget om 1 miljon euro och en plats i innovationsacceleratorn under ett år. För varje tävlingsmoment bjuds sedan omvärlden in för att rösta på innovationerna och därmed fördelas prissumman mellan de olika bidragen. Resultatet från den globala omröstningen och presentationen av vinnarna sker vid en ceremoni i stadhuset i Stockholm.

Accelerator för innovation

Det årslånga acceleratorprogrammet kickstartar med en veckas intensiv bootcamp i samband med prisceremonin. KTH Innovation står som ansvarig för veckan och äger rum på KTH. Under veckan får teamen en "crash course" i var deras innovationer står idag och vilka delar som bör fokuseras på i vilken ordning. Detta arbete utgår från samma process som KTH Innovation arbetar efter till vardags och berör olika delar inom ”Innovation readiness level”, så som mediaträning, avtal och juridik, coaching och kommande steg.

Nytt för 2018

Idag är GCA en av världens största tävlingar i sin genre, och fler än 2.800 bidrag lämnades in från 130 länder under förra årets tävlingsomgång.

Nytt för i år är de kategorier som de tävlande kan skicka in bidrag inom. Dessa är: Klimatpositiv, Digitalisering och Waste. Ansvarig för samarbetet från KTH:s sida är Lisa Ericsson, avdelningschef på KTH Innovation och hon säger såhär om varför KTH är stolt partner till Global Change Award för tredje året i rad:

Din webbläsare kan inte visa filmen

Din webbläsare har javascript inaktiverat, eller stödjer inte HTML5 video.

Filmen kan inte visas i redaktörsverkyget

Förhandsgranska för att se filmen.

− Med det ramverk och verktyg som KTH erbjuder som en del i acceleratorprogrammet, kan entreprenörer minska utvecklingstiden med flera månader eller till och med år, och säkerställa att de idéer de slutligen väljer är de som kommer lyckas på marknaden. I tidiga innovationsstadier, som Global Change Award fokuserar på, handlar det lika mycket om att stötta människorna som att stötta deras idéer. KTH Innovation Readiness Model, ger vinnarna en färdplan som täcker alla viktiga aspekter av utveckling och det är detta, tillsammans med det finansiella anslaget, som vi tror kommer sätta dem på rätt kurs mot en hållbar framtid, säger Lisa Ericsson, avdelningschef för KTH Innovation. Läs hela pressmeddelandet här!

Till sidans topp