Globalt samarbete för att sluta kretsloppet inom modeindustrin

KTH är partner till Global Change Award, en internationell innovationstävling som syftar till att skydda planeten och miljön vi lever i med hjälp av innovativa och banbrytande idéer.

KTH, tillsammans med Accenture, är partners i den globala innovationstävlingen Global Change Award (GCA), som lanserades 2015 av H&M Foundation.Tillsammans bidrar samtliga partners till tävlingen genom en skräddarsydd Innovationsaccelerator för att ge vinnarna det stöd de behöver för att förverkliga sina idéer. 

Accelerator för innovation

Din webbläsare kan inte visa filmen

Din webbläsare har javascript inaktiverat, eller stödjer inte HTML5 video.

Filmen kan inte visas i redaktörsverkyget

Förhandsgranska för att se filmen.

Det årslånga acceleratorprogrammet kickstartar med en veckas intensiv bootcamp i samband med prisceremonin. KTH Innovation står som ansvarig för veckan som äger rum på KTH. Under veckan får teamen en "crash course" i var deras innovationer står idag och vilka delar som bör fokuseras på i vilken ordning. Detta arbete utgår från samma process som KTH Innovation arbetar efter till vardags och berör olika delar inom ”Innovation Readiness Level”, så som mediaträning, avtal och juridik, coaching och kommande steg.

Mot en hållbar modeindustri

Den årliga och återkommande tävlingen efterlyser banbrytande idéer som katalyseras för att driva på utvecklingen mot en mer cirkulär modeindustri. Alla som har en idé, oavsett förkunskaper, kan delta i tävlingen världen över. En expertpanel har valt fem vinnare som får dela på anslaget om 1 miljon euro och en plats i innovationsacceleratorn under ett år. .

Möt vinnarna av Global Change Award 2018

Din webbläsare kan inte visa filmen

Din webbläsare har javascript inaktiverat, eller stödjer inte HTML5 video.

Filmen kan inte visas i redaktörsverkyget

Förhandsgranska för att se filmen.

  • Crop-A-Porter: Gör hållbar biotextil av skörderester.
  • Algae Apparel: Förvandlar alger till biofiber och miljövänligt färgämne som också är bra för huden.
  • Smart Stitch: En textiltråd som kan lösas upp, och som gör reparation och återvinning till en dans.
  • The Regenerator: Skapar nya textilfibrer genom att separera polyester- och bomullsblandningar.
  • Fungi Fashion: Skräddarsydda kläder gjorda av nedbrytbara svamprötter.

Nytt för 2018

Idag är GCA en av världens största tävlingar i sin genre, och fler än 2.600 bidrag lämnades in från 151 länder under årets tävlingsomgång.

Nytt för i år var de kategorier som de tävlande kan skicka in bidrag inom. Dessa var: Klimatpositiv, Digitalisering och Waste. Ansvarig för samarbetet från KTH:s sida är Lisa Ericsson, avdelningschef på KTH Innovation och hon säger såhär om varför KTH är stolt partner till Global Change Award för tredje året i rad:

− Med det ramverk och verktyg som KTH erbjuder som en del i acceleratorprogrammet, kan entreprenörer minska utvecklingstiden med flera månader eller till och med år, och säkerställa att de idéer de slutligen väljer är de som kommer lyckas på marknaden. I tidiga innovationsstadier, som Global Change Award fokuserar på, handlar det lika mycket om att stötta människorna som att stötta deras idéer. KTH Innovation Readiness Model, ger vinnarna en färdplan som täcker alla viktiga aspekter av utveckling och det är detta, tillsammans med det finansiella anslaget, som vi tror kommer sätta dem på rätt kurs mot en hållbar framtid, säger Lisa Ericsson, avdelningschef för KTH Innovation. Läs hela pressmeddelandet här!

Till sidans topp