Inclined Labs gör det möjligt – nu kan människan flyga!

Publicerad 2016-12-13

Patentet som fågelarten haft i evigheter har plötsligt upphört. Nu ska ytterligare ett däggdjur få testa sina vingar. Tack vare innovativ teknik, en lufttunnel och kreativa grundare bakom Inclined Labs så utmanas de fjäderklädda flygfäna i luftrummet. Nu är det människans tur att ge sig ut på flygtur!

Med hjälp av en flygdräkt och vindtunnel så är det omöjliga möjligt. Människan är näst på tur att kunna flyga fritt. Foto: Indoor Wingsuit Flying

När Anton Westman, filosofie doktor i flygmedicin på KI, för ett par år sedan kom på idén att det teoretiskt sett borde vara möjligt att flyga i en lutande vindtunnel grundades idén bakom Inclined Labs. Barndomsvännerna Peter Georén, teknologie doktor på KTH och Johan Strömberg, nappade direkt på idén.
– Det är en hisnande upplevelse där vi vänder uppochner på tidigare uppfattningar om vad som går att göra. Vi har på oss samma typ av vingdräkt som används av dem som hoppar ut från flygplan eller klippor, säger Anton Westman.

Inclined Labs har utvecklat en teknik där samma flygkänsla som vid flygning utomhus sker fast inomhus i en lutande lufttunnel. Inomhusflygningen reducerar alla risker som flygning utomhus medför. Teamet ville försäkra sig om att idén var genomförbar och kontaktade Professor Krogstad på NTNU i Trondheim som välsignade teorin bakom projektet. Även vingdräktens skapare Robert Pecnik trodde på idén, men för att veta säkert måste tekniken testas.

– Vi hyrde Flygtekniska Försöksanstaltens (FFA) gamla vindtunnel i Bromma och efter några månaders experimenterande blev Peter Georén den förste människan att flyga med vingdräkt i en lutande vindtunnel, säger Westman.

Strax därefter var det Westmans tur att flyga helt fritt utan säkerhetslina vilket indikerade vad de hoppats på. Tekniken fungerade inte bara i teorin, den höll i praktiken också. Hundratals fortsatta tester förfinade tekniken ytterligare, och samtidigt utvecklades ett säkerhetssystem som gör att i stort sett vem som helst kan flyga i vindtunneln utan risk för att slå sig mot dess tak, väggar eller golv.

Teamet bakom Inclined Labs fr v. Anton Westman, Jonas Tholin, Peter Georén och Johan Strömberg. Foto: Indoor Wingsuit Flying

Öppnar för allmänheten

Innovationerna är patentsäkrade och nu renoveras anläggningen – Indoor Wingsuit Flying - som väntas öppna 2017 för allmänheten. Något grundarna hoppas kommer sprida sig ut i världen.

– Vi tror det här är nästa stora grej för upplevelsebranschen, men kanske ännu mer för flygsporten, avslutar Anton Westman.

  Klicka här! för att läsa mer om hur du kan flyga med hjälp av Indoor Wingsuit Flying.

Malin Luuke
luuke@kth.se

Inclined Labs har under 2015/2016 fått stöd av KTH Innovation och affärscoach Daniel Carlsson. Stöd i form av verifiering av affärskoncept, finansiering till marknadsanalyser, patenteringsstöd och investeringskontakter. KTH Holding har även de investerat i bolaget. Har du en idé du skulle utveckla tillsammans med KTH Innovation? Ta chansen och hör av dig till innovation@kth.se idag!

Innehållsansvarig:innovation@kth.se
Tillhör: KTH Innovation
Senast ändrad: 2016-12-13