Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Farhia brinner för digital inkludering

Hon nominerades till priset Bonnier News Rising Star in Tech 2019 för sitt arbete med att få unga tjejer från förorten intresserade av teknik. Idag arbetar KTH-alumnen Farhia Mohamed Muse som systemutvecklare på Polismyndigheten.

Farhia Mohamed Muse har alltid varit intresserad av datorer och mobiler, därför kändes högskoleingenjörsprogrammet i Elektronik och datorteknik på KTH helt rätt för henne. Foto: privat.

Fakta om Farhia Mohamed Muse

Ålder: 27 år
Arbete: Systemutvecklare på Polismyndigheten.
Utbildning:  Elektronik och datorteknik 180 hp  på KTH.
Bor: Bromma
Familj: Föräldrar och syskon
Fritidsintressen: Volontärarbeta på olika organisationer. Resa och fotografera.
Drivkrafter: Att alla ska få vara med på digitaliseringsresan. ”Alla använder teknik oavsett hur de ser ut, därför ska alla också få chansen att vara med och bygga tekniken.”
Framtidsplaner: ”Jag håller det öppet, så länge jag baserar mina val på det jag gillar så är jag nöjd.”

Farhia Mohamed Muse hamnade i topp tre på Bonnier News Rising Star in Tech Award 2019, ett pris som lyfter fram kvinnliga förebilder inom teknikbranschen.

– Det kändes häftigt att vara nominerad bland kvinnor som gör så stor nytta, säger hon.

Hon nominerades för hennes arbete med digital inkludering, framförallt med att få unga tjejer från förorten intresserade av teknik via den ideella föreningen Kodcentrum. Där får barn i åldrarna nio till tolv år testa på programmering i kodstugor med hjälp av ingenjörer och systemutvecklare som arbetar som volontärer. Ibland görs aktiviteterna i samarbete med företag som Spotify eller Ericsson.

– Jag vill visa unga att kön och utseende inte spelar någon roll. Digitaliseringen är för alla, säger hon.

Farhia Mohamed Muse har även ett nära samarbete med Binette Seck, utnämnd till årets IT-kvinna 2021, som hon ser som sin mentor.

– Jag var volontär på ett event 2019 organiserat av Binette Seck och tech-entreprenören Betelhem Dessie där vi lärde 68 ungdomar från Järva programmering. En 15-årig kille sa något som fastnade hos mig och är grunden till varför jag är passionerad för digital inkludering. Han förklarade att på väg till skolan i Kista går han förbi flashiga IT-företag, men ser aldrig någon som ser ut som honom gå in i byggnaderna. Att få träffa oss fick honom att inse att han också skulle kunna arbeta med teknik. 

KTH är en kvalitetsstämpel

Farhia Mohamed Muse har precis börjat ett nytt jobb som systemutvecklare på Polismyndigheten, där hon kommer att utveckla IT-systemen som finns i de nya polisbilarna. Innan dess arbetade hon som systemutvecklare på Pensionsmyndigheten.

– Jag drivs av att skapa samhällsnytta. Det är en häftig resa att bygga något som påverkar människor. Min mamma, som är pensionär, har till exempel fått ta del av det som jag kodat på Pensionsmyndigheten.

Hon säger att hon, i sin yrkesroll, framförallt haft nytta av programmeringskunskaperna och projektledningskurserna från studierna på högskoleingenjörsprogrammet inom Elektronik och datorteknik på KTH.

– En examen från KTH är en kvalitetsstämpel och jag är tacksam över alla resurser, nätverksmöjligheter och kompetenta lärare som finns på skolan.

Innan hon påbörjade utbildningen hade hon aldrig kodat tidigare, på sin höjd sett ett Youtubeklipp om det. Men trots utmaningen innebar studierna att Farhia Mohamed Muse äntligen fick utlopp för sitt stora intresse för problemlösning och matematik.

– Den största svårigheten var snarare bristen på representation. Eftersom det inte fanns många tjejer på utbildningen kände jag mig osäker på hur det skulle vara att söka jobb efter examen. Men det verkar gå i rätt riktning, jag har förstått att det är fler tjejer som läser utbildningen nu.

Har du något tips till ungdomar som ska välja utbildning?

– Fundera över och välj ett ämne du gillar, så länge du tycker att något är kul går det att överkomma utmaningar. 

Nicky Rosenberg

Vill du jobba med liknande saker som Farhia?

Är du intresserad av att jobba med systemutveckling? Vill du skaffa dig eftertraktad kompetens inom elektronik och programmering som öppnar dörrar till ett spännande arbetsliv? Då kanske högskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknik  på KTH är något för dig. 

Läs mer 

Fler artiklar med tidigare studenter

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2023-11-07