Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Adam, Byggteknik och design 180 hp

Adam studerade Byggteknik och design 180 hp. I sin alumnintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och sin yrkeskarriär.

Adam Mohammadi, alumn. Jobbar på JM AB.

Fakta om Adam Mohammadi

Namn: Adam Mohammadi
Ålder: 39 år
Utbildning:  Byggteknik och design 180 hp
Examensår: 2013
Arbetar som: BIM-ledare på JM AB

Intervju med alumn

Adam Mohammadi jobbar som BIM (Building Information Modeling)-ledare på JM AB. Han berättar om sin yrkeskarriär.

Vem är du?

– Mitt namn är Adam Mohammadi och jag är 39 år gammal. Jag började mina studier på KTH med ett tekniskt basår för att därefter läsa Byggteknik och design. Våren 2013 tog jag min examen som högskoleingenjör. Idag arbetar jag som BIM-ledare på JM AB i Stockholm.

Berätta om din väg till KTH och din utbildning!

– Direkt efter gymnasiet började jag att arbeta. Krogbranschen var det som lockade mest då jag redan under gymnasietiden arbetade extra under helgerna på krogen. Efter ca sju år som bartender var det dags för mig att sadla om. Jag var 27 år och hade fått mitt första barn.

– Jag har alltid velat bli akademiker och KTH har alltid varit en dröm. Men jag har inte riktigt vetat vad jag ville läsa, därför var ett Tekniskt basår på KTH en bra start. Men en sak visste jag, och det var att jag ville bli samhällsbyggare.

– Läsåret på Tekniskt basår var verkligen användbart, man fick lära sig studieteknik och hur studietakten är på KTH. Väldigt användbart för en person som mig som inte kom direkt från gymnasiet och inte var van att studera. Under det året fick jag också intresse för bygg och sökte därför till programmet Byggteknik och design. Jag tror att intresset skapades då jag fick träffa många studenter som läste det under basåret och dom gav mig ett bra intryck av utbildningen.

– Jag trodde faktiskt att utbildningen skulle vara mycket svårare än jag upplevde den. Tror dock att mycket var tack vare basåret, jag var väl förberedd. Dessutom så hade jag mycket kompetenta lärare som ledde varje kurs på ett mycket pedagogiskt sätt. Alla var hjälpsamma, inte bara lärarna.

– KTH har verkligen förändrat mitt liv och jag är stolt över att ha studerat på KTH. Byggteknik och design passar utmärkt för dig som är intresserad av samhällsbyggnadssektorn och vill arbeta inom byggbranschen.

Vad arbetar du med?

– Genom en utbildningssamordnare på KTH så kom jag i kontakt med branschorganisationen Säker Vatten. Via dom fick jag en frågeformulering att använda i examensarbetet. Detta resulterade i att jag arbetade som konsult med aktivt brandskydd i ca tre år för att därefter gå över till entreprenad- och beställarsidan inom den privata sektorn. Första året var på Skanska som BIM (Building Information Modeling)-samordnare, där arbetade jag heltid med S:t Görans sjukhus.

– Idag arbetar jag sedan två år tillbaka som BIM-ledare på JM AB i Stockholm. Inom mitt arbete så ansvarar jag för Stockholm region nord. JM är tidigt ute i Sverige, från den privata sektorn, med att kravställa BIM. Det var det som lockade mig till JM vid rekrytering. Mitt arbete går ut på att säkerställa att projekt följer JM:s BIM-anvisningar. Jag samordnar informationsflöden – rätt info till rätt person vid rätt tillfälle – under hela byggprocessen, från programhandling till förvaltning. Konceptet bygger på att arbeta modellbaserat vid alla skeden.

– Dagarna på JM kan variera väldigt mycket, därför är det viktigt att kunna jobba självständigt ibland och vara självgående. Det är mycket planering och strukturering. Jag kan sitta med samordning, uppdatera modellunderlag, ha möten med kalkylavdelning, projekteringsledare eller produktion, kontinuerlig kontakt med konsulter eller plocka fram rapporter utifrån modeller. Besöker också byggplatser där man sitter med platschef och arbetsledning. Undervisar mycket om BIM både internt och externt.

– Det bästa med min utbildning var att den var projektbaserad. Det har jag haft stor nytta av i mitt arbete då mycket i byggbranschen sker i form av arbetsgrupper. En byggingenjörsutbildning är mycket viktig, om inte ännu viktigare, för en BIM-ledare än en BIM-utbildning. Man lär sig vad som är viktigt att fokusera på och man lär sig byggprocessen. På en BIM-utbildning lär man sig mer att hantera de verktyg som krävs för BIM-samordning, något som en digitalt mogen person ändå kommer lära sig. Detta är inte det primära inom BIM.

– Den absolut största lärdomen från min utbildning har varit att förstå byggprocessen, det har hjälpt mig mycket under min yrkeskarriär. Jag märkte ganska fort att jag har förståelse för hur man kan hantera information i byggnadsinformationsmodeller på ett effektivt sätt. Med hjälp av BIM kan jag uppnå mitt mål, och det är att applicera konceptet BIM som verktyg för att utveckla morgondagens samhälle.

– Det bästa med min yrkesroll är att vara med och utveckla den konservativa och underdigitaliserade byggbranschen. Jag vill visa och lära andra hur man kan effektivisera sitt jobb genom att använda konceptet BIM på rätt sätt, det är en utmaning som är roligt när det lyckas.

– En stor utmaning är att bryta trenden med folk, oftast det äldre gardet av ”byggargubbar”, som brukar säga ”så här har vi alltid gjort”. Ett generationsskifte pågår! Dock kan de äldre otroligt mycket som de yngre inte har en aning om. Här behövs båda delarna för att det ska bli så bra som möjligt.

Hur ser framtiden ut?

– Karriärmöjligheterna är stora efter en utbildning inom mitt område. Mina gamla klasskompisar är idag konstruktörer, byggingenjörer, lärare inom bygg, konsulter, installationsledare, platschefer, arbetsledare, projektledare, projektchefer, BIM-ledare eller samordnare etc.. Du har många möjligheter. Det är upp till dig själv att välja vad du vill jobba med inom bygg- eller fastighetsbranschen efter utbildningen. Du får en bra stabil grund att stå på då utbildningen är väldigt bred.

– Men det krävs lite av dig, du måste jobba hårt men med vilja och ambition kommer du till den tjänst/nivå som du önskar. Det kanske låter lite klyschigt men ”the sky is the limit”.

– Mitt bästa tips till dig som funderar på att söka till KTH är att inte fastna om du inte riktigt vet än ”vad du vill bli när du är stor”. Det kommer att uppenbara sig under studietiden. Du kommer att märka att du får massa nya och intressanta visioner som du inte haft tidigare. Vill du dock vara med och påverka, bidra till ett bättre samhälle, då är KTH rätt väg. Jag själv började studera på KTH för att bli en kompetent samhällsbyggare.

– Och om du börjar studera på KTH borde du ta vara på dina klasskamrater/kursare! De kommer att vara till en stor hjälp, både under studietiden men även efter. Du kommer att få vänner för livet.

– Min framtidsplan är att bli en av de bästa aktörerna i Sverige inom BIM. 

Läs mer

Fler artiklar med tidigare studenter

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2023-11-07