Till innehåll på sidan

Mikael Forsmark: en resa från Datateknik till Frontend-utvecklare och Scrum Master

Mikael Forsmark, som tog sin examen som Civilingenjör i Datateknik vid KTH år 2020, har navigerat sin väg från universitetet till en spännande karriär i teknikbranschen som frontend-utvecklare och scrum master. Mikael delar sin resa och sina insikter om hur KTH och Datateknikprogrammet har påverkat hans professionella framgång.

KTH alumn, Mikael Forsmark.

Fakta om Mikael Forsmark

Namn: Mikael Forsmark
Utbildning:  Datateknik 300 hp  master i Computer Science
Examensår: 2020
Arbetar som: Frontend-utvecklare och scrum master på Netlight

Bra rykte, bra kvalitet och i Stockholm. Det var Mikaels tre stora plus när han funderade på att börja plugga på KTH. Han fastnade extra för Datateknik då det verkade ha en bra mix mellan teori och praktiska projekt. Men även mjuka färdigheter som kommunikation och ledarskap.

– Jag tycker verkligen att det har stämt. Under tiden har jag fått mycket kunskap och möjlighet att vara med och engagerat mig i projekt i studentlivet. Jag har vuxit som person och fått många verktyg och lärt mig samarbeta med andra.

Karriären

Idag arbetar Mikael som konsult. För närvarande arbetar han med en avancerad analysprodukt som syftar till att visualisera och optimera för maskiner i fordonsproduktionen. Han spelar en nyckelroll som frontend-utvecklare och scrum master i ett dedikerat team med målet att förbättra produktionskvaliteten och effektiviteten.

– Att arbeta med analysprodukter och att visualisera produktionsprocesser är en spännande utmaning. Vårt team strävar efter att göra verkliga förbättringar och optimera produktionen genom att förhindra fel innan de sker.

Mikael delar med sig av hur hans tidigare jobb och erfarenheter från KTH har gett honom de verktyg han använder varje dag. Inte bara rent tekniska färdigheter som utvecklare, utan också som ledare och medmänniska.

Han har jobbat som apputvecklare för ett företag inom smarta bostadsbranschen och som fullstackutvecklare på ett företag som erbjuder en teknisk plattform för styrelser. Ett jobb han fick genom sitt examensarbete på KTH.

– Jag träffade företaget via ett studiebesök med skolan, och hörde sedan av mig när det var dags att skriva examensarbete.

Vill utvecklas som ledare

– Jag trivs väldigt bra i sitt nuvarande jobb. Men i framtiden vill jag ta mig an mer ledande positioner med koppling till teknik. Den kombinationen gillar jag.

Fastän han är nöjd just nu har han ett långsiktigt mål att fortsätta utvecklas som utvecklare och ledare. Han vill testa på olika branscher och företag som konsult för att hitta det där extra som får hans hjärta att slå lite snabbare.

Bästa minnet från KTH

– Ett av mina bästa minnen från studietiden är en studieresa till New York med med 30 andra studenter. Vi träffade olika företag och universitet, och det var som ett äventyr varje dag. Det var en fantastisk upplevelse som verkligen sätter pricken över i:et på universitetstiden.

De arbetade hårt ett helt år på ett studentprojekt kallat STUDS, som handlade om industriell utveckling och entreprenörskap.

Råd till blivande studenter

För blivande studenter som funderar på att söka till Datateknik på KTH, har Mikael ett råd. Han betonar att motivation och intresse är viktigare än förkunskaper. Att vara driven och nyfiken kommer ta dig långt, oavsett om du har drömt om det hela ditt liv eller inte.

– Känn inte att du måste ha drömt hela ditt liv eller ha programmerat innan. Om du har driv och nyfikenhet så kommer det att gå bra. Ta också vara på tiden och träffa andra studenter. Det är dina framtida branschkollegor, och det är en oerhörd möjlighet.

Mikael avslutar med att poängtera den fantastiska kombinationen av rikt studentliv och utmanande studier på KTH. Det bästa med hans studietid var den perfekta balansen mellan intensiva studier och de roliga studentupplevelserna som mottagningar och spex.

– KTH har verkligen öppnat upp så många dörrar som jag aldrig hade kunnat föreställa mig.

Intervjufilm med studenter från Datateknik

Undrar du också vad själva grejen med Datateknik är? I 40 år har studenter på KTH läst Civilinjengörprogrammet i Datateknik. Därför var det dags att fundera på vad det är som gör programmet så bra. Se vad studenterna svarade!

Läs mer

Fler artiklar med tidigare studenter 

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-01-24