Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Kristoffer, Farkostteknik 300 hp

Kristoffer studerade Farkostteknik 300 hp. I sin alumnintervju berättar han om sig själv, sin utbildning och sin yrkeskarriär.

Kristoffer Fürst, KTH-alumn

Namn: Kristoffer Fürst
Utbildning: Civilingenjör i farkostteknik med master i matematik
Examensår: 2012
Jobbar som: CEO / VD på Limina AB, Stockholm

Intervju med alumn

Kristoffer Fürst jobbar som CEO / VD på Limina AB, Stockholm

Varför valde du att studera på just KTH?

Jag hade en idé om att jag ville bygga mjukvara för modellering av hållfasthet, t.ex. i bilar, tåg och andra farkoster. Därmed hade KTH det perfekta civilingenjörsprogrammet i farkostteknik. I den branschen var det dessutom troligt att jobb skulle finnas utanför Sverige, och då var KTH:s utmärkta rykte internationellt en viktig faktor i valet.

Berätta kort om din utbildning och varför du valde att läsa den

Efter en tid i mina studier insåg jag att det inte alls var mjukvara för hållfasthet jag ville hålla på med, utan jag ville arbeta i kapitalmarknaderna. Så jag pratade med min studievägledare och fick möjlighet att byta ut några kurser till finansiell matematik och blev till slut master i matematik. När jag gick ut gymnasiet var jag 18år, det är klart att det är svårt att veta då exakt vad man vill göra, och möjligheten jag fick via KTH att justera kursen utan att behöva börja om var extremt värdefull!

Beskriv din karriär och vad som är mest givande med din nuvarande yrkesroll.

Jag började som utvecklare av finansiella modeller (eller "quant" som det kallas på industri-lingo) på Handelsbanken. Därefter flyttade jag till London och arbetade i samma roll för ett fondbolag. Nu är jag VD för ett mjukvarubolag (www.limina.com) inom finansbranschen, som har kontor i Stockholm och London. Vi konkurrerar med amerikanska bolag, så det är riktigt kul att vara del av ett starkt svenskt alternativ!

Beskriv din karriär och vad som är mest givande med din nuvarande yrkesroll.
Det mest givande i min roll idag är att den är så varierande. Jag kan arbeta med styrelserapportering på förmiddagen, för att sedan sitta på ett flyg till London och träffa kunder och team på plats där. Dagen efter kanske jag har ett samtal med vår ekonomiansvarige om möjliga finansieringsmöjligheter för en investering vi vill göra.

Vad har du för råd till andra som skulle vilja arbeta inom samma bransch/yrkesroll som du?

Något som slagit mig genom hela min karriär är hur värdefull ingenjörskunskap är i yrken man inte intuitivt tror är ingenjörsyrken. Först är såklart finans, där det idag är mycket större efterfrågan på ingenjörer än ekonomer just för att yrket har blivit mer matematiskt krävande år för år. I min roll som VD har jag insett att detta gäller många fler yrken, t.ex. marknadsföring som numera är ett analytiskt jobb och i vissa fall är det till och med viktigare att kunna programmera än att kunna skapa kreativ reklam. Även vissa roller inom försäljning, som ingenjörer kanske inte ser som attraktiva, kan vara ingenjörsmässiga och väldigt roliga då det dyker upp spännande och ofta oväntade utmaningar på daglig basis. Mitt råd är att det inte spelar jättestor roll vilket ingenjörsprogram du studerar, men försök att se till att läsa ganska många kurser i matematik och systemutveckling.

Vad upplever du att din utbildningsbakgrund från KTH har betytt för din karriär?

Jag hade aldrig fått mitt första jobb på Handelsbanken utan KTH. Det var faktiskt till och med på en arbetsmarknadsdag på KTH som jag träffade min blivande första chef. Senare har jag haft ovärderlig nytta av framförallt den matematik och datavetenskap (programmering och datamodellering) jag lärde mig på KTH.

Läs mer

Fler artiklar med tidigare studenter

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2024-03-11