Elektroteknik, civilingenjör 300 hp

Elektroteknik passar dig som vill jobba med dagens och framtidens hållbara samhälle. Programmet lägger grunden för att du ska kunna jobba med energiförsörjning, hälsa och medicinsk utveckling, miljövänlig transport och modern kommunikation. Efter examen har du spännande karriärmöjligheter i hela världen.

Din webbläsare kan inte visa filmen

Din webbläsare har javascript inaktiverat, eller stödjer inte HTML5 video.

Filmen kan inte visas i redaktörsverkyget

Förhandsgranska för att se filmen.

Anmälan stängd

Anmälan till höstterminen 2017 är stängd.

Examen: Civilingenjör, kandidat, master
Möjlighet till utlandsstudier: Ja, läs mer
Längd: 5 år heltid, 300 högskolepoäng
Plats: KTH Campus, Stockholm

Särskild behörighet:
Matematik 4, Fysik 2 och Kemi 1, eller motsvarande. I vart och ett av ämnena krävs lägst betyget E.
Mer om behörighet (antagning.se)
Antagningspoäng HT-16:
BI: 19.64, BIEX: 19.01, BII: 17.10, HP: 1.40, MAFY: 30, T10: 185, T20: 70

Ansökan öppnar: 15 mars
Ansökan stänger: 18 april
Öppet hus på KTH: 26-27 mars
Antagningsbesked 1: 13 juli
Sista svarsdag: 28 juli
Antagningbesked 2: 3 augusti
Obligatoriskt upprop: mitten av augusti
Programstart: slutet av augusti

För frågor relaterade till programmet, kurser och studentlivet i Stockholm. Ta kontakt med våra studenter: 
Fråga oss om studier

Frågor rörande studievägledning, behörighet och urval. 
Ta kontakt med studievägledare Anneli Åkesson. 
E-post: annelia@kth.se

Utbildningen tillhör ämnesområdet:

Elektroteknik, teknisk fysik och tillämpad matematik

Överblick över utbildning

Matematik
Fysik
Exjobb/ projektarb.
Valbara kurser
Datorteknik/ Programmering
Energi och hållbarhet
Elektro-och systemteknik
Diagrammet är gjort utifrån de tre första utbildningsåren. Därefter väljer du ett masterprogram som avslutning på utbildningen.
Jämför med annat program

Elektroteknik 300 hp

Elektroteknik är den del av fysiken som har sin grund i elektricitet och magnetism. Något som är en förutsättning för i stort sett allting du och jag gör varje dag: chattar, åker tunnelbana och tåg, surfar, spelar tv-spel eller värmer upp våra hus.

Matematik- och fysikprovet

Sökande till programmet kan skriva Matematik­- och fysikprovet. Det är ett sätt att konkurrera om plat­serna på programmet utöver gymnasiebetyg och högskoleprov. Resultatet förändrar inte dina möjligheter att bli antagen via betyg eller högskoleprov.

Som elektroingenjör möter du komplexa och utmanande frågeställningar som kräver förmågan att sätta upp modeller med hjälp av matematik, elektroteknik och fysik för att kunna analysera helheten. Sedan måste du kunna skapa användbara lösningar på de problem du identifierat. Du som har ett intresse för matematik och fysik passar för programmet, men du behöver inte ha läst elektroteknik eller elektronik på gymnasiet för att bli elektroingenjör. Vi tar dig igenom grunderna.

När du läser på programmet varvas teoretiska kurser med projektkurser där du designar och bygger det du läst om. I projektkurserna får du också en praktisk träning som du behöver när du jobbar som ingenjör. Under de första åren läser du också en tematiserad kurs där aktuella ämnen som energiförbrukning i världen, e-hälsa och framtidens transportlösningar diskuteras och analyseras. Efter de inledande åren har du en bra bas och kan välja bland många av de olika masterprogram som finns i KTH:sutbud.

Kurser och masterprogram

Utlandsstudier

Elektroteknik är ett internationellt välkänt forsknings- och utbildningsområde och du kommer ha bra möjligheter till studier utomlands. Du kan till exempel åka till Imperial College i Storbritannien, Stanford University i USA eller Peking Universitet i Kina.

Plugga utomlands 

Jobbet och framtiden

Elektroingenjörer är viktiga för att utveckla samhället och livet för människor runt om i hela världen. Ditt jobb efter examen kan handla om att utveckla teknik som finns i allt från medicinsk utrustning till självkörande bussar och 5g-nät. Som färdig elektroingenjör jobbar du ofta som konsult, utvecklings- eller systemingenjör, på teknikföretag som har forskningsavdelningar. Efter några år kan du arbeta som projektledare eller gruppchef. Att utbilda sig till elektroingenjör har under många års tid varit en väldigt bra och säker framtidsinvestering och lönen efter examen ligger högre än för de flesta andra civilingenjörsutbildningar.

Vad händer efter utbildningen?

Studenter

Läs intervjuer och ta reda på vad studenter från utbildningen tycker om sin tid på KTH eller ställ frågor till en KTH-student. De kan besvara på frågor om kursinnehåll och studentliv eller om du har frågor kring jobbet som ingenjör.

Therese Persson, KTH-student

- Något som jag uppskattar med mitt program är att det vi får lära oss känns väldigt verklighetskopplat och att vi varje år får möjlighet att arbeta med ett större projekt.

Bloggare 

Alfred bloggar om bland annat vardagen och studentlivet på KTH.

Elektricitet - det är något konstigt med det

Alfred lockades från början in i elektronikens värld genom sitt intresse för musik. Han har gjort både det ena och det andra inom studentlivet och ändå hunnit med en utbytestermin i Japan.

*Ändringar kan ske i programmet 

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Till sidans topp