De använde AI för att studera skeppsvrak

Två doktorander från KTH deltog i en internationell expedition där man med hjälp av undervattensrobotar undersökte ett skeppsvrak från 1500-talet utanför Gotland i somras. De jobbade med AI-metoder för att för att tala om för roboten var den är och vart den ska gå.

"Om elnäten släcks ner så stannar allt"

KTH-professor Pontus Johnson kallar samhällets digitala sårbarhet för ”oerhört allvarlig”.
Nu ska värnpliktiga cybersoldater utbildas på KTH, i samarbete med Försvarsmakten.
– Samhället skyddas genom att hackare upptäcks. Cybersoldaterna svarar genom att jaga ut inkräktarna och genom att få igång eventuellt förstörda system igen.

KTH-professorn Kristina Höök ska undersöka drönarens betydelse för oss: hotfull förtryckare eller daglig arbetskamrat? Foto: Jonathan Lampel.

Så påverkar drönaren din vardag

Under det senaste decenniet har de surrat allt oftare runt våra huvuden. Drönarna. Men hur påverkar de oss egentligen, och vad har de för etisk betyde...

Läs artikeln
Mental träning som mindfullness kan göra dig till en bättre beslutsfattare, enligt forskning vid KTH. (Foto: TT/Science Photo Library)

Meditation gör dig bättre

Vill du bli en klokare människa och lättare fatta rätt beslut? Då kan meditation vara ett sätt att få hjärnan på rätt spår – i alla fall enligt forskn...

Läs artikeln
KTH-professorn Kent Eriksson berättar att neobankerna kommer att vilja ge minusränta på lån, det vill säga ge kunden pengar för att låna. Foto: Foto: Alexandre Debieve / Daniel Tafjord.

Neobankerna är här

I takt med att allt fler verksamheter digitaliseras har turen nu kommit till bankvärlden. Kent Eriksson, professor vid avdelningen bank och finans på ...

Läs artikeln

Nyheter

Kalender