NYHET

Risk för vattenbrist i sommar

Det finns en uppenbar risk att stora delar av landet drabbas av vattenbrist i sommar. Det konstaterar Bo Olofsson, professor i mark- och vattenteknik på KTH.

Foto: Thron Ullberg

NYHETER

Han får KTH:s stora pris

Jonas Gardell har genom åren gjort mycket om och för människor i utanförskap. Nu belönas han med KTH:s stora pris och berättar samtidigt att han anser att gränsdragning är viktigt när det kommer till sociala medier och ny teknik.

Nyheter

 • Här är framtiden för självkörande bilar
  20 jun 2017


  Forskare vid KTH och Integrated Transport Research Lab (ITRL) har tagit fram fyra potentiella framtidsscenarion för autonoma fordon. Anledningen är att självkörande bilar utvecklas i ett rasande tempo, och flera stora fordonstillverkare har annonserat att de kommer att fullständigt autonoma bilar ute på gatorna redan i början av 2020-talet.

 • Snart vet vi hur hunden mår
  19 jun 2017


  Simon Ignat studerar till civilingenjör i elektroteknik vid KTH, och fokuserar just nu på robotik och autonoma system. Parallellt med detta har han tillsammans med några andra uppfunnit en teknik som kommer att göra det möjligt för hundägare att ta reda på hur deras pälsklädda vänner mår. Tracy, som uppfinningen heter, har precis börjat användas i fält för att samla in data om hundar.

 • Risk för vattenbrist i sommar
  19 jun 2017


  Det finns en uppenbar risk att stora delar av landet drabbas av vattenbrist i sommar. Framför allt gäller det kustområdena samt i inlandskommunerna i mellersta och södra Sverige. Det konstaterar Bo Olofsson, professor i mark- och vattenteknik på KTH.

 • Bröstcancerforskning kan ha tagit fel väg i 20 år
  15 jun 2017


  En ny studie från KTH och Science for Life Lab antyder att delar av bröstcancerforskningen kan ha varit på väg in i en återvändsgränd, och det under ett par decennier. Forskare har nämligen siktat in sig på en andra östrogenreceptor som ett sätt för att förbättra oddset att överleva bröstcancer. Den nya studien, som idag publicerats i Nature Communication, visar emellertid att detta angreppssätt kanske inte är rätt väg. Anledningen är att denna receptor inte återfinns där forskarna trott.

Kalender

Till sidans topp