• Hårtoningsprodukter är allergiframkallande
    22 maj 2017

Färgar du eller dina barn håret med knalliga kulörer, så kallade punkfärger? I så fall kan det vara intressant att veta att KTH-studenter kommit fram till att två av tre produkter av undersökta toningar i Stockholm innehåller kända allergiframkallande hårfärgämnen. Vidare konstaterar KTH-forskaren och handledaren Yolanda Hedberg att samtliga punkmärken i Stockholm använder ett möjligt cancerframkallande hårfärgämne.

• Superstark silkestråd skapad
    17 maj 2017

Genom att kombinera silkesproteiner från spindelväv med nanocellulosa från träd har forskare från KTH lyckats utveckla en stark, skal- och hållbar och billig silkestråd. Bland de framtida användningsområdena ser forskare tråden som ett bioaktivt och hållbart material i en rad olika medicintekniska sammanhang.

• Nu lanseras en ny cellatlas
    12 maj 2017

Den första subcellulära kartan över människans proteiner i cellen, baserad på över 300 000 bilder, har precis offentliggjorts. Totalt har 12 003 proteiner kartlagts och cellatlasen banar väg för större förståelse för människans kropp och de sjukdomar vi kan drabbas av.

• Prestigefullt pris till KTH-forskare
    12 maj 2017

Nu står det klart att Börje Johansson, gästprofessor i materialteori vid KTH, får ta emot priset Humboldt Research Award. Förutom äran får han i och med priset också 60 000 euro, vilket motsvarar cirka 570 000 kronor.

• Ny metod för att studera samtliga aktiva växtgener
    10 maj 2017

KTH-forskare har under flera år studerat olika träds gener. Nyligen analyserade de arvsmassan i svensk gran från Jämtland, ett forskningsarbete som sedan publicerades i Nature. Nu har forskarna med professor Joakim Lundeberg i spetsen tagit arbetet till nästa nivå: Att kunna presentera exakt de gener som är aktiva i olika delar av en växt.