Mathias Uhlén får forskarutmärkelse

Professor Mathias Uhlén tilldelas Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017. Han får priset för kartläggningen av människans proteiner.

NYHETER

Självlärande wearable för hundar vann pris

Startup-företaget Tracy, som startats av studenter från KTH, vann i kategorin Student Superstart vid riskfinalen av Venture Cup.

• Forskarutmärkelse till Mathias Uhlén
    22 sep 2017

Professor Mathias Uhlén vid KTH tilldelas Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017. Han får priset för kartläggningen av människans proteiner. Utmärkelsen delas ut i samband med Forska!Sverige-dagen den 25 september.

• Världens första självlärande wearable prisad i Venture Cup
    22 sep 2017

Startup-företaget Tracy, som startats av studenter från KTH, vann i kategorin Student Superstart vid riskfinalen av Venture Cup som avgjordes igår. Med hjälp av artificiell intelligens kan en hundägare att kartlägga sin hunds dagliga aktivitet och få med att förstå hundens behov och hälsostatus. Tracy är dessutom världens första självlärande wearable och blir smartare ju mer den används.

• De blandar vetenskap och konst
    20 sep 2017

Genom att ta data från CERN:s partikelfysiker, kosmologiska simuleringar och genforskning och sedan göra om detta till ljud och bild hoppas KTH-forskaren Gerhard Eckel att ett nytt område ska födas. En värld där kultur och akademi kan frodas tillsammans och ge upphov till nya frågor och svar.

• Från insidan: Så fungerar proteiner i en cell
    12 sep 2017

Det har skett en rad betydelsefulla framsteg inom medicinforskningen sedan naturforskaren Robert Hooke myntade begreppet "cell" år 1665. Trots det har de mänskliga cellerna delvis varit något av ett mysterium fram till idag. Emma Lundberg är en av forskarna bakom ansatsen att söka bättre förståelse för hur celler fungerar och i förlängningen därmed hitta nya sätt att behandla olika sjukdomar.