Nyheter

 • Överlevnad i cancer kopplas till proteinnivåer
  23 aug 2017


  Nu lanserar forskare, bland annat från KTH, en stor kartläggning över vilka proteiner och gener som är involverade i 17 av de vanligaste cancerformerna. Kartläggningen bygger på en omfattande mängd data från 8 000 patienter och superdatorer har använts i analysen. Syftet med forskningsarbetet är bland annat att det ska leda fram till nya sätt att behandla cancer.

 • NASA-chef pratar rymdens framtid på KTH
  21 aug 2017


  Nu på fredag den 25 augusti kommer Michael D. Griffin, tidigare chef över USA:s rymdmyndighet Nasa, till KTH. På agendan återfinns bland annat en paneldiskussion om kommande rymdtrender. Syftet med besöket är att ge en omvärldsbild av nuvarande rymdverksamhet i världen, men framför allt berätta och diskutera hur utveckling kommer att se ut under de kommande fem till tio åren.

 • Blinda människor kan få bättre möjligheter att orientera sig
  21 aug 2017


  Det är sedan tidigare känt att människor som förlorat sin syn kan använda sig av ljud i form av eko för att orientera sig. Detta i likhet med fladdermöss, delfiner och andra djur. Forskare vid KTH har studerat företeelsen i detalj och kommit fram till en större förståelse för ämnet, något som i sin tur kan förbättra blinda och synskadades möjligheter att röra sig bättre, säkrare och friare i samhället.

 • Älgmagen ger svar om morgondagens bränsle
  15 aug 2017


  Inom ramen för en internationell forskargrupp studerar KTH-forskarna Henrik Aspeborg och Anders Andersson bakteriefloran i älgens mage som ett steg på vägen mot nya biobränslen. Arbetet är viktigt, anser duon.
  – Tyvärr har första generationens bioetanol fått så mycket kritik i Sverige att vi håller på att missa genombrottet för andra generationens biodrivmedel, säger Henrik Aspeborg.

 • Sommarkurs i labbet lockar unga
  28 jun 2017


  Vem vet, kanske blir de nästa generations forskare? En sommarforskarskola i kemi på KTH lockar ungdomar från hela landet. Och kursen är populär – platserna tog slut på en vecka.

Kalender

Till sidans topp