NYHETER

Tågsamarbete ger bättre t-bana i Stockholm

Mindre oväsen och lägre energiförluster när KTH hjälper Bombardier att förfina tunnelbanetåget C20.

Nyheter

 • Tystare och billigare tunnelbana
  19 mar 2018


  35 procent lägre energiförluster och sänkt ljudnivå om 19 decibel är några av resultaten från tester som gjorts på gröna linjen i Stockholms tunnelbana. När den kanadensiska tåg- och flygplanstillverkaren Bombardier nu offentliggör nya forskningsresultat har KTH varit med och bidragit till dem.

 • Renat skogsavfall ger framtidens hållbara produkter
  15 mar 2018


  Lignin är den största restprodukten från svensk skogsindustri och har hittills huvudsakligen som bränsle. Forskare på Wallenberg Wood Science Center vid KTH har nu visat ett sätt att rena lignin för att tillverka miljömässigt hållbara material och produkter. Detta är ett bättre och mer hållbart sätt att tillvara skogsavfallet på än att bara elda upp det.

 • KTH med i nationell arena för marin forskning och innovation
  14 mar 2018


  Algodling, marin biomassa, marina polymerer och framtidens undervattensrobotar. Det är några forskningsområden på KTH som kan bli aktuella för den marinforskningsarenan Kristineberg Marine Research and Innovation Centre. En unik nationell forsknings- och innovationsmiljö för blå tillväxt som KTH nu ska bygga upp tillsammans med fem andra starka forskningsaktörer och Lysekils kommun.

 • KTH-forskarnas båt ska bli självseglande
  14 mar 2018


  I drygt ett år har professor Jakob Kuttenkeuler tillsammans forskare och studenter jobbat med båten Maribot Vane som ska klara av att segla helt autonomt. Mekaniken är på plats och fungerar, och nu är det dags för nästa steg: Att ge båten artificiell intelligens.

Kalender

Till sidans topp