CSC-Nyheter

 • Vi blir del av Skolan för elektroteknik och datavetenskap

  Publicerad 2017-12-01
  Den 1 januari 2018 kommer Skolan för datavetenskap och kommunikation att gå samman med två andra verksamheter på KTH och bilda Skolan för elektroteknik och datavetenskap. Tillsammans kommer vi utgöra KTH största skola med runt 1000 anställda.

 • Digitalisera för hållbarhet

  Publicerad 2017-11-22
  Under tio år har Centre for Sustainable Communications, CESC, vid KTH bidragit med forskning kring hur det hållbara samhället kan stödjas av digitaliseringen. En kombination av akademi, samhällsaktörer och näringsliv har skapat förståelse och kunskap.

 • Miljardsatsning på forskning om artificiell intelligens

  Publicerad 2017-11-15
  Nu får initiativet Wallenberg Autonomous Systems and Software Program (WASP), där KTH ingår, ett rejält kapitaltillskott. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse (KAW) bidrar sammanlagt med 1 miljard kronor.

 • Han tar greppet om digitaliseringen

  Publicerad 2017-09-26
  Den 1 oktober får KTH en ny ledningsfunktion. Jan Gulliksen blir vicerektor för digitalisering, en helt nyinrättad tjänst. Uppdraget handlar om både KTH:s interna arbete och roll i samhällets digitaliseringsprocess.

 • Podcast: Fångar handrörelser med hjälp av en smartphone

  Publicerad 2017-09-25
  Lyssna på forskarna Sharouz Yousefi och Haibo Li i podcasten KTH Tech Talks

 • De blandar vetenskap och konst

  Publicerad 2017-09-20
  Genom att ta data från CERN:s partikelfysiker, kosmologiska simuleringar och genforskning och sedan göra om detta till ljud och bild hoppas KTH-forskaren Gerhard Eckel att ett nytt område ska födas. En värld där kultur och akademi kan frodas tillsammans och ge upphov till nya frågor och svar.

 • Lärare inspirerar för forskning

  Publicerad 2017-08-22
  Vad krävs för att robotar ska kunna fungera ute i verkligheten? Iolanda Leite presenterade sitt område social robotik på CSC-skolans dag. Dagen var ett tillfälle för färska studenter att inspireras av lärarnas forskning.

 • KTH-experterna i Almedalen

  Publicerad 2017-06-27
  KTH arbetar oavbrutet med näringsliv och samhälle för tillsammans hitta hållbara lösningar på några av mänsklighetens största utmaningar. Ett antal av universitets forskare kommer därmed att befinna sig i Visby under Almedalsveckan och presentera aktuell forskning, förmedla ny fakta och bidra med expertkompetens i paneler, debatter och mediesammanhang.

 • Intensivutbildning gav nyanlända jobb

  Publicerad 2017-05-19
  Deltagarna i KTH:s it-utbildning för nyanlända är utexaminerade och redo för arbetsmarknaden som hungrar efter programmerare. Aiham Alkaseer hann inte ens avsluta utbildningen innan han anställdes hos it-konsulten Xlent.

 • Nu har roboten blivit moderator

  Publicerad 2017-04-03
  De klipper din gräsmatta, monterar ihop bilar, dammsuger golvet och hjälper till med tunga lyft. Roboten har hittills främst förknippats med fysiska arbetsuppgifter. Men kan den lyssna på när du och dina vänner pratar och sedan avgöra vem som snackar mest? Kanske till och med fördela ordet i en diskussion? Ja. På KTH har forskarna satt roboten i samtalsträning.

 • Synliggjorda inköp ökar andelen ekologiska val

  Publicerad 2016-10-27
  Hur människor kan påverkas till ett mer hållbart levnadssätt är en fråga som sysselsätter många. Nu visar en ny studie från forskningscentret Centre for Sustainable Communications (CESC) vid KTH att människors inköp av ekologiska livsmedel kan öka med nära en fjärdedel när de får se sina faktiska inköp redovisade på ett visuellt tydligt sätt.

 • Söker gränsen mellan lösliga och olösliga problem

  Publicerad 2016-10-05
  Vid Knut och Alice Wallenbergs stiftelses årliga anslagstilldelning står det klart att KTH får finansiering för ett forskningsprojekt som handlar om komplicerade beräkningsproblem och studier av metoder för att om möjligt lösa dem.

 • Könsneutral kurs gjorde susen

  Publicerad 2016-10-04
  Fler studenter klarade en introduktionskurs i programmering – sedan den bland annat klätts om i ett könsneutralt språk. Forskarna bakom förändringen vill nu pröva att stöpa om även andra kurser på KTH.

 • Trendbrott: Datatrafiken ökar, energiförbrukningen minskar

  Publicerad 2016-08-29
  Internetanvändningen har ökat allt snabbare på senare år och i takt med den energiförbrukningen och därmed utsläppen. Nya rön från forskningscentret Centre for Sustainable Communications (CESC) vid KTH visar för första gången ett revolutionerande trendbrott. Energiförbrukning och koldioxidutsläpp från it-, medie- och konsumentelektroniksektorn minskar sedan 2010 i Sverige trots en kraftigt ökad datatrafik.

 • KTH-expertis i Almedalen

  Publicerad 2016-06-27
  Under Almedalsveckan 2016 på Gotland kommer en rad KTH-forskare att vara med och delta i olika seminarier. Här är ett axplock ur den lista med föreläsningar, paneldiskussioner och debatter där KTH-kompetens tar plats från och med den 3 juli.

 • Ökad delaktighet för personer med funktionsnedsättningar

  Publicerad 2016-06-14
  Personer med funktionsnedsättningar har ibland svårt att delta i enkätundersökningar, som de är utformade i dagsläget. Enligt KTH-forskaren och industridoktoranden Stefan Johansson är det ett demokratiproblem. Han har tagit fram en lösning för att även dessa människors röster ska bli hörda.

 • Robotforskaren blir sommarpratare

  Publicerad 2016-06-09
  Hallå där Danica Kragic Jensfelt, professor i datalogi på KTH, som ska sommarprata i radions P1 den 30 juni. Hur känns det? – Stressigt, jobbigt, gaaaaaalet roooooligt!

 • "Vi var med och riggade Globen"

  Publicerad 2016-05-16
  När du och jag under veckan som gick avnjöt Eurovision Song Contest hemma i soffan så jobbade KTH-studenterna Olof Lindman, Åsa Linder och David Nylander med att se till att detta var möjligt. – Det har varit en helt fantastisk upplevelse. Vi har jobbat med de människor som är bäst i Sverige på broadcast, säger Olof Lindman med ett stor leende.

 • Eurovision-journalisterna diggar studenternas sandspel

  Publicerad 2016-05-13
  Bakom kulisserna på Eurovision Song Contest har en sandlåda satts upp nära pressrummet. Men det här är ingen vanlig sandlåda – det är en del av en unik augmented reality-spel som har designats av fem studenter från KTH.

 • Robotar samspelar med människor (podcast)

Till sidans topp