Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Patric Jensfelt

Professor inom Datalogi med inriktining mot Robotik

Patric Jensfelt installerades som professor den 15 november 2013 i stadshuset. Här kan du se hans presentationsfilm och läsa om hans forskningsområde.

  Kontakta Patric Jensfelt

Om Patric Jensfelts forskningsområde:

Robotik var till en början synonymt med automation, men täcker numera in en lång rad tillämpningar. Idag är robotar vanliga i produktionssystem där de bidrar med hastighet, precision och styrka. De bistår kirurger och utforskar platser långt ute i rymden. Robotiktekniken spelar också en viktig roll i tillämpningar som inte använder robotar, till exempel i förarassistans- och säkerhetssystem i person- och lastbilar.
Autonomi gör det lättare att klara av den osäkerhet som kännetecknar verkligheten och att hantera händelser som våra system inte är programmerade för. För att mobila robotar ska kunna fungera autonomt är det viktigt att de vet var de är och hur omgivningen ser ut. Om robotar ska kunna utföra mer avancerade uppgifter, och interagera på ett naturligt sätt med människor, måste de också förstå tillräckligt för att kunna förutse vad som kommer att hända baserat på tidigare erfarenheter och information från sensorer.
Robotik har potential att assistera oss människor och vårt samhälle på många sätt. Robotar kan ge oss en hjälpande hand när vi behöver den och utföra uppgifter som är för farliga eller tråkiga. Dessutom kommer robotiktekniken att skapa förutsättningar för nya och spännande produkter i framtiden.

Lihui Wang
Liubov Belova
Martin Norgren
Magnus Jansson
Jacob Odeberg
Jens Fransson
Joakim Gustafson
Kjell Andersson
Anna-Karin Tornberg
Alexander Balatsky
Hans Bodén
Frank Niklaus
Mehrdad Ghandhari Alavijh
Patric Jensfelt
Lina Bertling Tjernberg
Mats Boij