Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Elektro Media Open

Här nedan kommer material och information att läggas ut kontinuerligt under kursens gång för Elektro, Media och Open. Välkomna till första föreläsningen 31 oktober kl 10.15 i sal E1. Koden till filmerna i scalable learning är ZHTJG-98171 . Plan för föreläsningarna.

Modul 1 (31 oktober -- 4 november). Kapitel 1 i boken. Handlar om vektorer, skalärprodukt, kryssprodukt, projektioner, linjer och plan mm. Det är viktigt att man lär sig detta så bra att man utan svårighet kan lösa geometriska problem kring projektioner, linjer, plan, avstånd osv. 

Föreläsning 1. Den 31 oktober. Vektorer. Kap 1.1-1.2.

Föreläsning 2. Den 2 november. Skalärprodukt och projektioner. Kap 1.3-1.4. Här är de två exempel jag inte hann gå igenom på föreläsningen idag. Frågeställningarna står i pdf:en till Föreläsning 2. Uppgift 1 och Uppgift 2.

Föreläsning 3Den 4 november. Kryssprodukt. Kap 1.5.

Modul 2 (7 november -- 11 november). Kapitel 2 i boken. Handlar om lösning av linjära ekvationssystem med Gauss-Jordans metod. Det är viktigt att man lär sig detta mycket bra, för det är en grundläggande metod som kommer att användas om och om igen i kursen.

Föreläsning 4. Den 7 november. Linjära ekvationssystem. Kap 2.1.

Föreläsning 5Den 9 november. Gauss-Jordans metod. Kap 2.2.

Föreläsning 6Den 11 november. Vektorrum, delrum, Linjärt oberoende, bas, dimension. Kap 1.2 och 2.3. 

Modul 3 (14 november -- 18 november). Kapitel 3 i boken. Handlar om matriser och linjära avbildningar. Detta är helt centralt i kursen och man måste satsa hårt för att lära sig detta. Huvudresultatet denna vecka är att alla linjära avbildningar från R^n till R^m ges av multiplikation med någon mxn-matris och kolonnerna i denna matris är bilderna av basvektorerna. Nollrum och bildrum till linjära avbildningar måste man veta vad det är och kunna ta fram baser för. Exempel på linjära avbildningar är projektioner, speglingar och rotationer. Mot slutet av veckan lär vi oss också inversa matriser och inversa avbildningar.

Föreläsning 7Den 14 november. Matriser och linjära avbildningar. Kap 3.1-3.2.

Föreläsning 8Den 16 november. Nollrum och bildrum. Kap 3.3-3.4.

Föreläsning 9Den 18 november. Invers. Kap 3.5

Modul 4 (21 november -- 25 november). Kapitel 4 i boken. Handlar om allmänna vektorrum, koordinater och baser och basbyte. Det man måste få med sig denna vecka är hur man växlar mellan koordinaterna för en vektor i olika baser och vad som händer med matrisen för en linjär avbildning när man byter bas.

Föreläsning 10Den 21 november. Koordinater i olika baser. Allmänna vektorrum. Kap 4.1-4.4

Föreläsning 11Den 23 november. Matris för linjär avbildning i olika baser. Kap 4.5-4.6

Föreläsning 12Den 25 november. Sammanfattning av kursen hittills.

Modul 5 (28 november -- 2 december). Kapitel 5 i boken, plus kapitel 6.1. Kapitel 5 handlar om determinanter: determinanten till en kvadratisk matris är ett tal som kodar information om matrisen. Speciellt intressant är om determinanten är noll eller inte. Determinanten är nollskild precis när matrisen är inverterbar. Det finns flera sätt att räkna ut determinanter. Man måste lära sig räkna ut determinanten till en matris och använda den för att dra slutsatser om matrisen och den linjära avbildning som matrisen representerar. Kapitel 6.1 handlar om egenvärden och egenvektorer. En egenvektor till en matris är en vektor som är sådan att matrisen gånger vektorn blir samma sak som ett tal gånger vektorn. Dvs även efter matrismultiplikationen ligger vi kvar på den linje vektorn spänner upp. Ett annat sätt att säga detta är att Av=kv för något tal k. I så fall är v egenvektor till A med egenvärde k.

Föreläsning 13Den 28 november. Determinanter, kap 5. Protokoll från kursnämndsmöte 1

Föreläsning 14Den 30 november. Determinanter forts, kap 5. Extra rekommenderade uppgifter från kap 5: kap 5.1 uppg A1, A2, A3, kap 5.2 uppg A1, A2, kap 5.4 uppg A1, A2, A3, A4, A5.

Föreläsning 15Den 2 december. Egenvärden och egenvektorer, kap 6.1. Vi tjuvkikar även lite på diagonalisering av matriser i kap 6.2.

Modul 6 (5 december -- 9 december). Kapitel 6 och 7 i boken. Egenvärden och egenvektorer och diagonalisering av matriser i kapitel 6. Ortonormala baser, ortogonala matriser, Gram-Schmidts metod och minstakvadratmetoden i kapitel 7. 

Föreläsning 16. Den 5 december. Egenvärden, egenvektorer och diagonalisering av matriser, kap 6.

Föreläsning 17Den 7 december. Ortogonala och ortonormala baser, ortogonala matriser, Gram-Schmidts metod, kap 7.1-7.2

Föreläsning 18Den 9 december. Minstakvadratmetoden, kap 7.3. 

Modul 7 (12 december -- 16 december). Symmetriska matriser och diagonalisering av kvadratiska former.

Föreläsning 19Den 12 december. Symmetriska matriser, "Principal axis theorem". Diagonalisering av kvadratiska former.

Här är en lista på några viktiga begrepp. Här en lite lös orientering om Fourierserier.

Här lite orientering om tillämpningar av linjär algebra och här mer om matematiken bakom Google page rank.

Lars Filipsson skapade sidan 28 oktober 2016

Lärare Lars Filipsson ändrade rättigheterna 2 november 2016

Kan därmed läsas av alla inloggade användare och ändras av lärare.

Lars Filipsson flyttade sidan från Algebra och geometri (SF1624) 2 november 2016

kommenterade 10 november 2016

Vilka KS uppgifter rekommenderas om man har den andra upplagan av boken? 

Lärare kommenterade 10 november 2016

Du kanske själv får kolla med nån som har den senaste upplagan och jämföra. Enligt sidan FAQ verkar det inte vara så stora skillnader.

Lärare Lars Filipsson ändrade rättigheterna 18 november 2016

Kan därmed läsas av alla och ändras av lärare.
Lärare kommenterade 18 november 2016

Idag på föreläsningen talade vi om att det eventuellt var fel i facit på en seminarieuppgift. Jag tror att det kan vara så att det är fel i facit på äldre upplagor av boken, men inte i nya upplagor. Obs att uppgiften ifråga är sådan att man själv kan kontrollera sitt svar! Gör det istället för att kolla på lösningen.

Lärare kommenterade 19 november 2016

Det är alltså ks 13-02-04 uppgift 1 felet gällde. Det har visat sig att det står fel både i gamla och nya upplagan av boken fast på lite olika sätt. I den nya upplagan består felet i att slutet av lösningen av uppgift b inte skulle ha varit med. Dvs de första 4 raderna av lösningen på uppgift b räcker och där står också rätt svar. Sedan kommer det massor med text och uträkningar som gäller något helt annat och som borde ha strukits.

kommenterade 29 november 2016

Idag när jag försökte logga in på Scalable-learning i vanlig ordning så skickades jag automatiskt vidare till någon annan persons kontoinformationssida. Någon som verkar gå på Mälardalens högskola. Att logga ut från detta konto för att sedan försöka logga in igen via KTH leder bara till samma sak igen. 
Finns det någon kunnig man kan prata med om detta? 

Lärare kommenterade 29 november 2016

Låter konstigt! På Scalables loginsida (innan du har loggat in alltså!) finns en help-knapp längst uppe till höger. Välj support och skicka in din beskrivning dit så får du säkert hjälp fort.

kommenterade 31 december 2016

Hej

Jag försökte registrera mig på kursen scalables men det gick inte, använde samma kod som ovan :ZHTJG-98171

Lärare kommenterade 31 december 2016

ZHTJG-98171 är rätt kod. Det kanske är något annat fel?