Nyheter från Skolan för teknik och hälsa

 • STH:s skolchef förklarade Nobelpriset för gymnasister

  Publicerad 2017-10-09
  Hans Hebert kommenterade årets Nobelpris i kemi och svarade på frågor från gymnasieelever på Nobelmuseet när 2017 års pristagare tillkännagavs.

 • Så känns det att ta på en människas hjärna

  Publicerad 2017-09-19
  Vad har KTH:s forskare gemensamt med musikgruppen Panetoz? Båda fångade publikens intresse på "En dag för Flemingsberg".

 • Studenterna tar fram smarta eluttag och kaffebryggare som kommunicerar

  Publicerad 2017-06-09
  Vad skiljer smarta kaffebryggare och parkeringsplatser från vanliga? Slutet på vårterminen innebär att ingenjörsklasserna redovisar sina projektarbeten.

 • Nyanlända tar första stegen mot högre utbildning i Sverige

  Publicerad 2017-05-31
  Hur är det att läsa på högskolenivå? Och framför allt – hur är det att göra det i ett nytt land och på ett nytt språk? 17 nyanlända besökte STH för att få en inblick om högre studier i Sverige.

 • Galna cyklar och hjärnforskning på Cykeldagen

  Publicerad 2017-05-12
  På Cykeldag Flemingsberg fick besökare veta mer om både cykelvägar och vikten av att använda hjälm, samtidigt som några lyckliga vinnare fick varsin cykel.

 • Professor Britt Östlund föreläste om framtidens hälsoutrustning på Tekniska museet

  Publicerad 2017-03-30
  Är du kanske en cyborg? Och vilka misstag gör vi när vi utvecklar ny teknik? På Tekniska museet anordnades ett seminarium om hur vi ska jobba och leva i en automatiserad värld.

 • Medtek-studenter minglade med arbetsgivare

  Publicerad 2017-02-08
  En fredagkväll i februari fick STH:s studenter i medicinsk teknik stifta bekantskap med potentiella framtida arbetsgivare vid det årliga företagseventet MedTechEvening. – Jag är riktigt nöjd med kvällen. Det är fantastiskt att se vad våra ideellt arbetande studenter gör och lyckas åstadkomma för sina kurskamrater, säger Elin Nygren Wåhlin, ordförande för sektionen för medicinsk teknik.

 • Technology and Health invigt

 • Öppna seminarier i medicinsk avbildning

  Publicerad 2016-11-08
  Under hösten kommer en serie seminarier att hållas vid Skolan för teknik och hälsa. Målet med seminarieserien är att diskutera olika ämnen relaterade till medicinsk avbildning ur olika perspektiv.

 • Gästseminarium om process mining i sjukvården

  Publicerad 2016-11-08
  Torsdagen den 10 november gästas KTH Skolan för teknik och hälsa av en föreläsare från det tekniska universitetet i Valencia, Spanien. Vicente Traver kommer att berätta om flera ämnen inom området e-hälsa och hälsoinformatik. Plats: Norrbacka, S2:03 Tallen, Solna.

 • Avhandling ska göra det lättare att diagnostisera karotisplack

  Publicerad 2016-09-30
  Den 13 oktober försvarar Erik Widman sin avhandling Ultrasonic Methods for Quantitative Carotid Plaque Characterization inom forskarutbildningsämnet medicinsk teknologi. Disputationen äger rum kl. 10:00 i sal T2 på KTH Flemingsberg, Hälsovägen 11 C.

 • Hjärnforskare visade hjälmnyttan på festival

  Publicerad 2016-09-26
  STH:s forskare från enheten Neuroniks HEADs-projekt fanns i september på plats med många andra forskargrupper på Hjärnfestivalen och anordnade interaktiva aktiviteter med festivalbesökare.

 • STH-forskare ringar in proteinet bakom Huntingtons sjukdom

  Publicerad 2016-06-10
  Forskare vid STH har varit med om att ringa in strukturen hos proteinet Huntingtin, som i en muterad, förlängd form orsakar Huntingtons sjukdom. Forskningsprojektet är ett resultat av Skolan för teknik och hälsas samarbete med det sydkoreanska universitetet KAIST.

 • Hjälmar och ultraljud på Robyns tjejfestival

  Publicerad 2016-05-13
  STH:s forskare visade upp sin forskning för unga tjejer när teknikfestivalen Tekla ägde rum på KTH i april. Tjejerna fick lära sig att konstruera och testa hjälmar samt att ta och tolka ultraljudsbilder.

 • Utlysning: Utbytesprogram KAIST/KTH

  Publicerad 2016-03-23
  Det sydkoreanska tekniska universitetet KAIST tar emot tre postdoktorer under två år och två gästforskare under ett halvår med start i augusti eller september 2016.

 • Wimanska priset till elektrostudent för exjobb om vattenkraft

  Publicerad 2016-02-05
  Yohanna Karnik Macaya, högskoleingenjörsstudent i elektroteknik vid STH i Haninge, belönas med Wimanska priset på 50 000 kronor för sitt exjobb om vattennivåreglering i Avesta Lillfors.

 • KTH-donator fick sittbänk på 90-årsdagen

  Publicerad 2015-12-18
  En ny sittbänk finns numera placerad vid fontänen på KTH:s borggård. KTH:s alumn och donator Rune Jonasson hedrades nyligen med en ceremoni i samband med sin 90-årsdag.

 • Lovande resultat om bioimpedans för tidig upptäckt av stroke

  Publicerad 2015-12-03
  Tekniken med bioimpedans verkar kunna användas till att upptäcka effekterna av en stroke redan i en akut fas. Det visar en avhandling vid KTH Skolan för teknik och hälsa. – Tidig upptäckt och identifiering av akut stroke skulle kunna möjliggöra påbörjad behandling redan under ambulanstransporten av patienten. Detta skulle definitivt avföra stroke som en av de tre största dödsorsakerna världen över, säger Fernando Seoane, docent i medicinsk teknik.

 • KTH-centrum för medicinsk avbildning invigt i Flemingsberg

  Publicerad 2015-11-06
  Måndagen den 26 oktober invigdes KTH-centret Jonassons centrum för medicinsk avbildning i Flemingsberg. Centret ska ge forskare inom teknik och medicin tillgång till avancerad utrustning för bildmedicinska metoder och mikroskopi. – Jag hoppas det ska vara det naturliga valet att vända sig till när man behöver bildutrustning för biomedicinska forskning i Stockholmsregionen, sade Örjan Smedby, centrumföreståndare och professor vid KTH Skolan för teknik och hälsa.

 • Invigning: Nytt KTH-center för medicinsk avbildning

  Publicerad 2015-10-20
  Ett nytt center på KTH i Flemingsberg ska ge forskare tillgång till den senaste tekniken inom medicinsk avbildning. – Det är en viktig del i att forskare ska kunna utveckla undersökningsmetoder som ger säkrare diagnoser och en mer effektiv behandling, säger Örjan Smedby, centrumföreståndare och professor i medicinsk bildbehandling och visualisering vid KTH Skolan för teknik och hälsa.

Till sidans topp