Till innehåll på sidan

Frågor och svar

Innan du kontaktar oss får du gärna gå igenom våra vanligt förekommande frågor om val av utbildning, antagning och behörighet och arbete och karriär för att på ett snabbt sätt se om din fråga redan finns besvarad här.

Val av utbildning

Vilken utbildning ska jag välja?

Välj utbildning efter intresse. Erfarenheten visar att hög motivation ofta resulterar i goda studieresultat. Dessutom är det en fördel att välja en utbildning som går hand i hand med dina starka egenskaper. Om du känner dig osäker kring ditt utbildningsval och vill diskutera detta ska du kontakta Centrala studie- och karriärvägledningen.

Kontakta Centrala studie- och karriärvägledningen

Vad är skillnaden mellan civilingenjör och högskoleingenjör?

Civilingenjörsutbildningen är på fem år (300 hp). Civilingenjörsutbildningarna är mer teoretiska och riktar sig till dig som vill arbeta med att utveckla ny teknik.

KTH:s civilingenjörsutbildningar

Högskoleingenjörsutbildningarna är treåriga utbildningar (180 hp). En högskoleingenjör arbetar vanligtvis med att använda eller vidareutveckla befintlig teknik.

KTH:s högskoleingenjörsutbildningar

Är det skillnad på högskolestudier och studier på gymnasiet?

Att börja studera på KTH blir för många en positiv utmaning. Framförallt ställs högre krav på din förmåga att planera din egen tid, så att du hänger med i studietempot. Det är också viktigt att du kan arbeta både självständigt och i projekt. Vid terminsstart erbjuder vi alla en föreläsning i studieteknik. Läs mer om hur du som student kan vässa dina studievanor.

Studievanor och studieteknik

Hur fungerar den tekniska basutbildningen på KTH?

KTH erbjuder fyra typer av basutbildningar för studenter som saknar behörighet till ingenjörsprogrammen på KTH; Teknisk basår (60 fup), Tekniskt basår, termin 2 (30 fup), Tekniskt basår, distans med campusträffar (60 fup) och Tekniskt basår mot högskoleingenjör, distans med campusträffar (50 fup och 10 hp).

Tekniskt basår (60 fup)

Tekniskt basår, distans med campusträffar 60 fup

Tekniskt basår mot högskoleingenjör, distans med campusträffar 50 fup och 10 hp

Tekniskt basår termin 2 (30 fup)

Vad betyder master och magister?

KTH:s master- och magisterprogram vänder sig till sökande som redan har en examen på grundnivå. Masterexamen får du efter en tvåårig påbyggnadsutbildning. Magisterexamen får du efter en ettårig påbyggnadsutbildning. Läs mer om på Utbildningsnivåer och examina på studera.nu.

Utbildningsnivåer och examina (studera.nu)

Var hittar jag mer information om Arkitektprovet?

En stor del av platserna till KTH:s Arkitekturprogram tas in via Arkitektprovet.

Arkitektprovet (arkitektprovet.se)

Var hittar jag mer information om Matematik och fysikprovet?

På civilingenjörsutbildningarna Elektroteknik, Farkostteknik, Materialdesign, Teknisk fysik och Teknisk matematik och högskoleingenjörsutbildningen Datateknik i Kista tillsätts en del av platserna genom Matematik- och fysikprovet.

Matematik- och fysikprovet (matematik-och-fysikprovet.se)

Måste jag vara duktig på matematik för att klara av studierna på KTH?

Det är en hel del matematik på KTH:s utbildningar, därför krävs engagemang och goda studievanor för att lyckas. Om du känner att dina kunskaper i matematik är begränsade eller om du känner dig osäker inför dina studier så har du möjlighet att studera förberedande matematik.

Sommarmatte (sommarmatte.se)

Jag studerar en teknisk utbildning på ett annat universitet/högskola men vill fortsätta mina studier på KTH. Hur ska jag göra?

Dels kan du söka det KTH-program du är intresserad av via antagning.se och, beroende på programansvariges bedömning, tillgodoräkna dig kurser och på så vis flyttas upp. Till vissa av KTH:s program kan du även söka till senare del av program.

Går det att kombinera elitidrott med studier på KTH?

KTH är ett riksidrottsuniversitet och kan erbjuda dig som idrottar på landslagsnivå en god möjlighet att kombinera din elitidrottskarriär med högre studier.

Kombinera elitidrott med studier på KTH

Kan jag läsa en del av utbildningen utomlands?

Absolut! Under ditt tredje, fjärde eller femte år har du chansen att studera utomlands. Många väljer också att göra sitt examensarbete utomlands.

Utlandsstudier

Antagning och behörighet

Antagningsgruppen på KTH

För rena antagningsfrågor ska du i första hand kontakta Antagningsgruppen på KTH.

Antagningsgruppen på KTH

Var hittar jag information om behörighetskrav till KTH:s program?

Läs om KTH:s särskilda behörighetskrav

Vad gör jag om jag saknar rätt behörighet för studier på KTH?

Om du inte har rätt behörighet för att söka till det utbildningsprogram du vill börja på, så finns det flera olika vägar att gå.

Du kan läsa Tekniskt basår , Tekniskt basår, distans med campusträffar , Tekniskt basår mot högskoleingenjör, distans med campusträffar  och Tekniskt basår, termin 2 , beroende på vilken behörighet du har sedan tidigare. Om du vill veta mer om teknisk basutbildning på KTH kan du kontakta Centrala studie- och karriärvägledningen  på KTH.

Du kan också läsa in olika behörighetsämnen på Komvux i din egen hemkommun.

Hur anmäler jag mig till studier på KTH?

Anmälan görs via antagning.se. Där finns även mer information om allt du behöver veta inför din anmälan.

www.antagning.se

Jag saknar svenskt gymnasiebetyg, hur gör jag?

På antagning.se kan du läsa om vad som gäller om du inte har svenska gymnasiebetyg och hur du ska gå tillväga för att söka in till högskola/universitet i Sverige.

Information för dig som har utländsk gymnasieutbildning (antagning.se)

Har du ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen att ta kontakt med Centrala studie- och karriärvägledningen.

Centrala studie- och karriärvägledningen

Vad är reell kompetens?

Reell kompetens är dina samlade erfarenheter från tidigare studier och yrkesliv. Mer information för dig som saknar formell behörighet.

Reell kompetens

Jag står på reservplats till en av KTH:s utbildningar. När får jag mitt antagningsbesked?

Om du står som reserv ska programmet kontakta dig om det uppstår en ledig plats. Reserver tas in ända fram till inskrivningsdagen för civilingenjörsprogrammen. För de andra programmen kan det dröja upp till två veckor efter inskrivningsdagen.

  Senare del av program

Arbete och karriär

KTH Karriär

KTH Karriär erbjuder studenter karriärstöd i olika former. Läs mer om deras karriärtips.

KTH Karriär

Finns det jobb efter utbildningen?

En universitetsutbildning är en kvalitetsstämpel och KTH är ett starkt varumärke på arbetsmarknaden. Efterfrågan på arbetskraft inom det tekniska området är för närvarande hög. Under Efter studierna på KTH kan du läsa mer om KTH:s karriäruppföljning för mer information om de examinerades arbetssituation idag.

Mer om KTH:s karriäruppföljning

Kan man arbeta utomlands?

Du får goda möjligheter till ett bra och utvecklande arbete efter examen, både i Sverige och internationellt – KTH har hög status även ute i världen.

Vad gör en ingenjör?

Ingenjörer arbetar inom många olika områden och möjligheterna att välja inriktning och arbetsområden är stora. Här kan du läsa intervjuer med och se film om vad före detta KTH-studenter, så kallade alumner, som nu är ute i arbetslivet jobbar med.

Jobb och karriär

En liten film om ingenjörsyrket 

Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:KTH:s studentrekrytering
Tillhör: Utbildning
Senast ändrad: 2020-10-06