Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 44

  • Styrelsekvinnor månar mer om miljön är män

    En nygjord studie vid KTH där 400 styrelsemedlemmar ingått visar att kvinnor ser klimatfrågan som mer angelägen än sina manliga kollegor.

  • Första trådlösa elbusslinjen i Norden

    Sju minuter tar det att ladda batterierna när Nordens första elhybridbuss med trådlös laddning nu börjar trafikera linje 755 i Södertälje. Bakom forskningsprojektet där bussen ingår står några av Sveriges viktigaste aktörer på marknaden, däribland KTH.

  • Solklar laddning för elbilar på KTH:s campus

    Nu kan alla elbilsförare ladda sina fordon med närproducerad el på KTH:s campus. På torsdagen invigdes innerstadens första solcellsdrivna laddstation.

  • KTH-forskare på kulturfestival

    Under Stockholms Kulturfestival arrangerar Stockholms stad samtal om hållbarhet. Det är sammanlagt 20 paneldeltagare från vetenskap, näringsliv, kultur och civilsamhälle som filosoferar kring livsstilar, värderingar, visioner och förändring. Fyra av KTH:s forskare deltar.

  • KTH-forskare på kulturfestival

    Under Stockholms Kulturfestival arrangerar Stockholms stad samtal om hållbarhet. Det är sammanlagt 20 paneldeltagare från vetenskap, näringsliv, kultur och civilsamhälle som filosoferar kring livsstilar, värderingar, visioner och förändring. Fyra av KTH:s forskare deltar.

  • Solklar laddare för elbilar på KTH:s campus

    Nu kan alla elbilsförare ladda sina fordon med närproducerad el på KTH:s campus. På torsdagen invigdes innerstadens första solcellsdrivna laddstation.

  • Energisnålare liv på nätet i sikte

    Hur mycket energi går det egentligen åt för att spela upp en kattfilm på Facebook? Två lärare i medieteknik gick till studenternas vardag när de undervisade om hållbar utveckling. Nyligen fick deras pedagogiska insatser ett vetenskapligt pris.

  • KTH-forskarna som är på plats i Almedalen

    Under Almedalsveckan 2015 på Gotland kommer en rad KTH-forskare att vara med och delta i olika seminarier. Här är ett axplock ur den lista med seminarier som kommer att ges och den KTH-kompetens som finns på plats från och med den 28 juni.

  • Han får alla att främja hållbarhet

    På vilket sätt kan jag i mitt blivande yrke främja hållbarhet? Den frågan förväntas alla studenter vid Otago Polytechnic på Nya Zeeland ställa sig. Universitetets mål är att alla som utexamineras ska tänka och handla som ”hållbarhets-praktiker”.

  • "Sverige är ett u-land på fiskodling"

    Sverige och Stockholmsregionen skulle utan tvekan kunna utöka odlandet av fisk tio gånger om, bland annat med nya arter som till exempel gös och abborre. Enligt ett enkelt räkneexempel med 100 kronor per kilo fisk och en svensk total odling av 100 000 ton per år skulle det ge en ökad omsättning om tio miljarder kronor och kunna ge 10 000 nya jobb i landet, enligt KTH-docenten Björn Frostell.

  • Miljöministern: KTH viktig i miljöpolitiken

    En dag full av inspiration kickade i gång KTH:s stora satsning på miljö- och hållbarhet. Bland talarna fanns miljöminister Lena Ek som framhöll vikten av stark forskning och samarbete med näringslivet för att klara de globala utmaningarna på miljöområdet.

  • Här har du morgondagens medielandskap

    Hur ser de viktigaste medietrenderna ut idag? Och hur blir miljöpåverkan från framtidens medieanvändning? Ett forskningsprojekt vid KTH har rett ut den saken. Resultatet är 14 långsiktiga medietrender och miljöbedömningar av fyra framtidsscenarier.

  • KTH vidgar satsning på hållbar utveckling

    Under 2011 påbörjade KTH en nysatsning på miljö och hållbar utveckling. Nu fortsätter den. I samband med att beslut har tagits om riktade satsningar inom utbildningsområdet så står det klart att KTH centralt satsar ytterligare 6,5 miljoner kronor på utveckling av undervisningen inom området miljö och hållbar utveckling.

  • Glasklart!

    Glaspannor på taket gör att solljus kan värma upp hus helt ljudlöst, utan koldioxidutsläpp och med minimal driftskostnad. Peter Kjaerboe, KTH-forskare i energiteknik, har medverkat till utvecklingen av den nya metoden att tillvarata ljusets energi genom returglas.

  • Solcellerna som tar priset

    KTH-studenten Hjalmar Nilsonne förverkligar sin entreprenörsdröm och vinner priser genom det nystartade solcellsföretaget Black Silicon Solar.

  • Hållbar samverkan mellan KTH och IVL

    KTH och IVL Svenska Miljöinstitutet vill bygga ett hållbart och långsiktigt samarbete. Den 17 december blev det svart på vitt då båda parterna skrev under en avsiktsförklaring för framtiden.

  • ABE-skolan deltar i hållbarhetsprojekt i Australien

    Den australiska regeringen satsar nära 200 miljoner kronor på ett forskningscentrum för hållbar utveckling i Sydney. KTH:s ABE-skola deltar som internationell partner.

  • Fyra framgångsrika forskningsår

    Nu knyter Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad på KTH ihop säcken och blickar framåt. Det innebär både att den viktigaste forskningen som bedrivits på skolan mellan åren 2008 och 2011 kommer att redovisas offentligt.

  • Så kan morgondagens stad se ut

    KTH-forskaren Loove Broms och hans kollegor har utvecklat en rad utmanande designexperiment som vittnar om spännande visioner från morgondagens hållbara stad. Experiment som nu ställs ut på KTH. Vad sägs om gemensam tvättstuga på hustaket, badrum ersatta av ett gemensamt tvagningshus och husfasader med inbyggda fågelbon. Mellan husen gnistrar och blixtrar det när elektrisk vass laddar ur sig till så väl boende som besökares förtjusning.

  • Välkänd it-miljöforskare till KTH

  • Så får du in hållbarhet i undervisningen

  • Miljoner till hållbarhetsforskning

    Nu har forskningsrådet Formas fattat beslut om den årliga utlysningen för 2016. Drygt 26 miljoner kronor fördelas på nio KTH-forskare.

  • Ska utveckla ett hållbart samhälle för alla

    Många människor är engagerade i hållbar utveckling, men på olika sätt och med olika drivkrafter. När företag tar fram nya hållbara produkter och tjänster är det dock mycket lätt hänt att de gör generaliseringar eller bara vänder sig till de som redan är frälsta. Det vill KTH-forskare ändra på med det nyutvecklade verktyget "Målgruppsarenan".

  • Jake blandar vetenskap och politik

    Han brinner för förändring och menar att vi måste låta ekologiska argument stå över ekonomiska när det gäller tillväxt. Nu gör Jake Whitehead två doktorsavhandlingar samtidigt, en vid KTH och den andra vid Queensland University of Technology (QUT).

  • Så kan vi minska matsvinnet

    Varje år kastar varje svensk bort 100 kilo mat. Nästan hälften, 45 kilo, är onödigt matavfall. Det vill säga mat som skulle kunna ätas istället för att slängas om det hade tagits hand om på rätt sätt. Nu har KTH-forskare genomfört en studie, och kommit fram till en rad åtgärder för att minska matsvinnet. Detta genom att påverka konsumenters beteende. 

  • KTH tar plats i megakonsortium om framtidens transporter

    EU:s storsatsning på teknik och innovation, European Institute of Innovation and Technology (EIT), har just stängt två nya utlysningar. Nu står det klart att KTH har gått vinnande ur kampen för att ingå i ett av dem, nämligen EIT Urban Mobility. MOBiLus har konsortiet döpts till och förutom KTH medverkar organisationer, företag och lärosäten som Stockholm Stad, Barcelona, Scania, BMW, Danmarks TU och TU Munchen.

  • Nu får KTH hemlighus på campusområdet

    Med spännande namn som Rågsvedsslottet och Krabban håller 25 arkitekturstudenter vid KTH på för fullt med att bygga sex utedass på universitets campusområde vid Valhallavägen mitt i Stockholm. 

  • Seminarier som ska förändra industrin

    I höst startar en seminarieserie som ska ta sig an ämnen inom industriell och samhällelig transformation och hållbarhet. Med allt från inspirationstalare till mer fokuserade föredrag från både externa och interna talare, hoppas arrangörerna på spännande möten.

  • Frauke Urban vid INDEK är en av ”Climate Champions” för Startup Climate Action

    Tiden är på väg att rinna ut och vi måste agera snabbt och kraftfullt för att begränsa jordens uppvärmning till 1,5° C. Startup Climate Action har ett tillvägagångssätt som drivs av utmaningar och fokuserar på FN:s hållbarhetsmål nummer 13 – Climate Action. Utgångspunkten är 13 klimatutmaningar, ”Climate Challenges”, som presenteras av 13 svenska ”Climate Champions”.

  • Går det att kombinera hållbarhet med lönsamhet?

    Kan man vända hållbarhetsarbetet i ett företag från någonting som kostar till någonting som lönar sig? Kom och hör Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan och KTH-alumn, berätta om sin inte helt spikraka väg från KTH till en karriär i fastighetsbranschen på Södertälje Science Week 1 februari.

  • Undvik sockerchocken i påsk

    Hallå där Anders Andersson, forskare på KTH. Under påsken vräker vi svenskar i oss cirka 6000 ton godis. Ändå går allt inte åt. Vad gör man om man får för många påskägg och för mycket godis nu i påsk?

  • Svensk rymdtekniks bidrag till miljönytta en biprodukt

    Utvecklingen av rymdteknik under kalla kriget, 1946–1990, gjorde det möjligt för stormakterna att övervaka andra länders aktiviteter. Nu visar en avhandling vid KTH att även relativt små länder, som Sverige, bidragit till utformandet och användning av fjärranalys via satelliter.

  • Bli kvitt barnfetma och energislukande långduschar

    Vad sägs om AI-baserad odlingsteknik som möjliggör växthus i hemmet så du kan odla frukt året om? Eller en vattenmätare som håller reda på varje familjemedlems tid i duschen? Kanske behöver du ta hand om din eller familjens hälsa på ett bättre sätt. Då ska du spana in lösningarna med koll på barns fetma respektive hög stress. Dessa och andra nyheter lanseras nu på KTH.

  • Tekniken som förlänger sista förbrukningsdag

    Mat, dryck, lim, läkemedel och parfymer - det är några exempel på varor som påverkas och delvis bryts ner vid kontakt med syre. Processen kallas oxidation och nu har forskare verksamma vid KTH tagit fram en förslutningsteknik som släpper ut vätska åt ena hållet men inte släpper in syre åt det andra. Innovationen är lika enkel och genial som den är billig att tillverka, och skulle kunna användas för att förlänga sista förbrukningsdag för en mängd olika produkter.

  • Forskning och utveckling vid Industriell ekologi

  • Forskare: Kina avgörande för hållbart fiske

    Kinas roll för fisket i internationella vatten har ökat från betydelselöst till att bli den klart viktigaste aktören sedan 1980-talet. Detta innebär att nationen har stor inverkan på fiskeindustrins förmåga att vara hållbar. Detta uppmärksammas av KTH-forskaren Susanna Lidström, som tillsammans med kollegan Andrew F. Johnson har fått en artikel publicerad i Science.

  • Miljöorganisationers arbete med hållbar mat under lupp

    Vad är det som får oss att välja hållbar mat till frukost, lunch och middag? Våra ideal är en av de faktorer som spelar roll. Enligt forskare vid KTH och Lunds universitet kan förändrade ideal vara något ideella miljöorganisationer skulle kunna arbeta med för att vår matkonsumtion ska bli än mer hållbar.

  • Material blir bättre av tuffa miljöer

    Ett högpresterande plastskum baserat på mjölkprotein som förbättras av att utsättas för hårda tag. Det är vad forskare vid KTH har utvecklat. I framtiden kan materialet förhoppningsvis finna sin plats i extrema miljöer som katalysatorer för bilar, bränslefilter eller förpackningsskum.

  • "Vi behöver bryta detta beroende"

    Hallå där, Michael Svärd, en av forskarna från KTH som ska tala på en akademisk konferens i samband med FN-konferensen Stockholm +50. Vad ska du prata om?

  • Det hoppas forskarna att 2022 bjuder på

    När fyra av KTH:s forskare blickar framåt väcks förhoppningar om att kunna bidra till svart bälte i samarbete, en mer hållbar värld och mindre stereotypa robotar.

  • Klimatforskare tror inte på att stoppa AI

    I mars 2023 ägde ett stort upprop rum där AI-experter och företagsledare ville pausa utvecklingen av större AI-system. Stuart Russell, Steve Wozniak, Max Tegmark och Elon Musk med flera skrev ett öppet brev och önskade ett uppehåll i åtminstone sex månader eftersom systemen annars kan utgöra en risk för samhället och mänskligheten. Nu kontrar forskare vid bland annat KTH med att AI-utvecklingen måste fortsätta. För miljöns skull.

  • Resor och Transporter

    Resor och transporter till och från och inom KTH:s campusområden påverkar klimatet. KTH utvecklar tillsammans med berörda aktörer såsom våra fastighetsägare och Stockholm Stad metoder för att få till ett hållbart resande på och mellan våra campus. Syftet är att minska våra utsläpp och buller samt att få till klimateffektiva möten. Det ska vara lätt och samtidigt klimatsmart att transportera sig mellan våra campus. Nedan presenteras åtgärder som vidtagits för att nå våra hållbarhetsmål och klimatmål på området ”Resor och transporter”.

  • Återvinningsstationer på Campus

    Här finner du information om var du kan slänga dina sopor och återvinningsmaterial så som returpapper, wellpapp, glas, metall på campus. På kartan kan du se var ditt närmsta avfallsrum, soprum och återvinningsrum finns.

  • Miljö, klimat och hållbar utveckling

    KTH erbjuder utbildning om hållbar utveckling genom kurser och program. Det finns också stöd för dig som student att engagera dig i föreningsliv, forskningssamarbeten och startups.