Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 100
-
Möt Emil Björnson, ny professor på EECS
Emil Björnson nybliven professor i trådlös kommunikation på avdelningen för kommunikationssystem, grattis till din nya tjänst! Och grattis till utmärkelsen IEEE fellow!
-
Grattis Mihhail Matskin!
Vi har pratat med Mihhail Matskin, vars artikel "Locality-Aware Workflow Orchestration for Big Data" skriven i samarbete med norska kollegor vid SINTEF och NTNU har utsetts till bästa konferensbidrag på MEDES 2021-konferensen, om forskningen bakom vinsten och samarbete över nationsgränser.
-
Det här gjorde RPL:s sommarskola till en succé
De fina recensionerna av RPL:s sommarskola är ingen slump. Organisationskommittén, genom Fereidoon Zangeneh, delar med sig av några viktiga insikter om framgången.
-
Inlärningsalgoritmer i allt från gående robotar till smarta nät och intelligenta transporter
Inlärningsalgoritmer har redan visat stor potential att leverera högpresterande lösningar på komplexa dynamiska problem, allt från gående robotar till spel. De kommer att spela en allt större roll i modern säkerhetskritisk infrastruktur som smarta nät och intelligenta transporter. Deras uppkomst i säkerhetskritiska system är dock inte problemfritt.
-
Prisad forskning ska utveckla framtidens energimarknader
Maximera social välfärd och integrera förnybara energikällor i energisystemet. Det är vad två metoder med primärt fokus på att beräkna kapacitet och underlätta gränsöverskridande integration av elhandel har potential att bidra till.
-
Effektiv trådlös kommunikation kan skynda på utvecklingen av självkörande bilar
I ett samarbete med Princeton University görs självkörande bilar säkrare och mer energieffektiva med hjälp av maskininlärning i trådlösa mobilnät. Tillsammans med experter inom maskininlärning och trådlös kommunikation arbetar KTH:s postdoc José Mairton Barros Da Silva Júnior med ett projekt som ska påskynda utvecklingen av säkra och pålitliga autonoma fordon.
-
”Jag är inte fullärd!”
Carl-Mikael ”Bellman” Zetterling, i år har du varit på KTH i 30 år, hur hamnade du på KTH?
-
Användning av AI och visualisering ger kunskapsinsikter
Hur kan AI bli ett verktyg i utbildningen av nya hjärnkirurger? Och kan operationssalar bli mer sterila med hjälp av visualisering? Mario Romeros forskning är både mångfacetterad och ofta överraskande.
-
KTH-baserad teknik gör vindkraft till havs mer tillgänglig
Scibreak, ett litet startup-företag från KTH, har utvecklat teknik som kan bygga ett robust och tillförlitligt kraftnät till havs, har fått industrigiganten Mitsubishi Electric intresserade.
-
Benoit Baudry om sina år som föreståndare för CASTOR
Benoit Baudrys mandatperiod som föreståndare för CASTOR Software Research Centre har avslutats. Vi har pratat med honom om hans fyra år på jobbet.
-
Dopaminets dolda roll i vår hjärna
Neuromodulatorer i hjärnan formar vår förmåga att lära oss mycket bättre än man tidigare trott.
-
KTH-studenterna som tävlar om att bli bäst i världen på hackning
535 lag deltog i årets kval till VM i hackning, endast 12 tog sig vidare till den stora finalen på DEF CON konferensen i Las Vegas. I laget finns sex KTH-studenter.
-
De tre mest sökta kurserna på KTH – och varför de är så populära
Ansökningsperioden för höstterminen 2023 är stängd. KTH:s mest populära fristående kurser inom livslångt lärande behandlar ämnen som Python-programmering, etisk hacking och cybersäkerhet.
-
Studentprojekt belyser världens inkomstskillnader
Visualiseringsverktyget Robin Hood Calculator är utformat av KTH-studenter för att hjälpa dig förstå inkomstfördelningen runt om i världen. Genom att beskatta de rika och ge till de fattiga.
-
Två dagar om det senaste inom mjukvara
CASTOR Software Days gick av stapeln den 31 augusti till 1 september på KTH Nymble. Konferensen samlade mjukvaruforskare, ingenjörer och studenter med diskussioner om det allra senaste inom teknologi, utmaningar inom design av mjukvarusystem och mjukvarudefinierade nätverk.
-
Hon designar videospel på världens största VR-studio
Tidigare student Hedvig Reutersvärd berättar varför den tråkigaste kursen var den mest användbara, hur det är att jobba i det svenska spelundret och hennes bästa karriärtips till dig som student på KTH.
-
Höjd trovärdighet i AI-genererad information
Ett nytt databashanteringssystem för grafer är under utveckling på KTH. Med hjälp av grafteknologi i kombination med artificiell intelligens (AI) skulle systemet kunna hjälpa till med att planera allt från sjukvård till smarta städer med en inbyggd funktion av tillit.
-
”Ambitionen är att stärka Kista som Europas främsta ICT-kluster"
Senseable Stockholm Lab (SSL), ett forskningssamarbete mellan KTH, MIT och Stockholms stad, har hittat ett nytt hem i EECS och de nya lokalerna i Kista som invigdes i september. Vi pratade med Labbets nya föreståndare Anne Håkansson på KTH.
-
Nytt helhetsgrepp behövs inom trådlös forskning
Utmaningarna inom industrin ökar när vi går mot ett digitaliserat samhälle där allt ska vara uppkopplat. Kampen om de sällsynta jordartsmetaller som behöver finnas i våra batterier hårdnar, frågan om energitillgång har seglat upp och samtidigt finns en stor rättviseaspekt där en stor del av jordens befolkning fortfarande saknar tillgång till både 5G-mobiler och internet.
-
Rymdelektronik i fokus på Space Rendezvous
Kosmisk strålning gör att elektronik som skickas till rymden går sönder genom att bara vara där. Men det finns KTH-projekt som gör skillnad och de är i fokus under Space Rendezvous som anordnas den 2 november i Kista.
-
Nytt masterprogram i hållbar digitalisering
Stor efterfrågan från både studenter och personal på KTH har gjort att det nya masterprogrammet inrättats i rekordfart. Nu är det öppet för ansökan med studiestart i augusti 2024.
-
Hennes första poster ledde till en seger vid EECS Vinterkonferens
Grattis, Han Xue, på avdelningen för elektronik och inbyggda system och en av vinnarna av posterutställningen vid EECS vinterkonferens.
-
Grattis Esteban!
Esteban vann priset för bästa doktorsavhandling från EEA Club och GdR MACS från franska CNRS (National Centre for Scientific Research). Vi pratade med Esteban om hans bakgrund, hans forskning och hans mål för framtiden.
-
Två vinster till Avdelningen för programvaruteknik och datorsystem
Vi pratade med Daniel Lundén och Hamid Ghasemirahni som båda nyligen har belönats för sin forskning.
-
KTH och partners ska utveckla kritiska delar av nästa generationens 6G-nät
KTH har gått samman med Ericsson och åtta andra partners för att lösa en av de viktigaste utmaningarna med nya 6G-nätverk.
-
KTH:s nya superdator snabbast i Sverige
KTH:s nya superdator Dardel är den snabbaste i Sverige, det enligt organisationen TOP500 som listar de 500 snabbaste datoranläggningarna i världen. Superdatorn Dardel är även en av de mest hållbara enligt den senaste Green500-listan, där den placerar sig på en femteplats.
-
Studenter hackade bilar – häpnadsväckande resultat
Hur skulle du känna om någon annan enkelt kunde låsa upp din bil upp utan nycklar? Det visade sig vara fullt möjligt när studenter på civilingenjörsprogrammet i datateknik hackade bilar.
-
Forskare utförde unik datasimulering
En av de största datasimulationerna som gjorts utfördes för några veckor sedan av forskare på KTH. Testet är unikt eftersom forskargruppen är den enda i Sverige som fått tillgång till Europas nya superdator LUMI.
-
Fyra forskare från EECS blir IEEE fellows
Det är en utmärkelse som tilldelas ett mycket begränsat antal medlemmar som har bidragit till utvecklingen eller tillämpningen av ingenjörsvetenskap, vetenskap och teknik som på olika sätt har ett betydande värde för samhället.
-
28 idéer ska locka nya studenter
En ny satsning med 28 färdiga idéer för gymnasieprojekt syftar till att väcka intresse för tekniska studier. Blivande studenter uppmuntras att skriva om sociala robotar, hjärnfunktion, dataanalys och cybersäkerhet.
-
Celine Helgesson Hallström – möt vinnaren av SEB Tech Talent of the year 2022
Nyfikenhet, motivation och en bred mix av ämnen gav Celine Helgesson Hallström, student på masterprogrammet i Machine Learning, SEB Tech Talent of the Year 2022.
-
Johan designar nästa generations mobila nätverk
Den tidigare studentens mest värdefulla lärdom från KTH, hans största rädsla som student, och viktigast av allt; hur det är att vara antenningenjör.
-
Jan Scheffel Årets lärare
Jan Scheffel har av sina studenter röstats fram till Årets lärare på CL-programmet: "Han gör undervisningen både lärorik och rolig. Hans undervisning motiverar och utmanar studenter till att vilja ta sitt lärande på allvar och sträva mot att vara bra studenter."
-
Exjobbsmässan 2022 – en succé
42 företag, 12 forskargrupper och nästan 300 av KTH:s studenter möttes på den årliga Exjobbsmässan inom ICT på KTH Kista. Det bubblade av engagemang när studenterna mötte företag som ABB, Ericsson och IBM i syfte att hitta passande exjobb.
-
Studenter utser honom till Årets lärare
Carl-Mikael Zetterling, alias Bellman, professor och chef för avdelningen för Elektronik och inbyggda system på KTH, får THS pedagogiska pris Årets lärare 2022. Han uppmärksammas bland annat för att ser till att utbildningen är motiverande och relevant genom innovativa labb- och undervisningsmetoder. Stort grattis, Bellman!
-
KTH-forskare utvecklar nya metoder för robotik
Utvecklingen inom robotik kan ge stora fördelar för samhället. Inte minst när robotar används för att assistera personal inom hälso- och sjukvården. Men för att nå dit krävs nya vetenskapliga genombrott. Florian Pokorny leder två nya forskningsprojekt som tänjer på gränserna för datadriven robotik.
-
Innevånare i Stockholm ska få hjälp med sin energianvändning
Stockholms innevånare ska få hjälp av forskare från KTH att minska sin energiförbrukning, sänka sina elkostnader och få koll på hur mycket el de gör av med. Detta med hjälp av AI.
-
Mikroelektromekaniska system växer tack vare Electrum
Electrums labb i Kista gör att forskningen inom mikroelektromekaniska system, så kallade MEMS, kan växa.
-
Interaktiv show mellan människa och drönare
Under två dagar studerades interaktionen mellan människor och drönare i Reaktor-hallen på KTH.
-
Ny textildesign efterliknar muskler som används när man sjunger
Forskare har utvecklat ett plagg som kan imitera hur det känns när någon sjunger. Innovationen kan hjälpa göra scenkonst ännu mer interaktiv och uppslukande.
-
Trafikflöden ska studeras i Kista för att minska utsläppen
För att förstå utsläppen från trafik bättre ska forskare studera trafikflöden i Kista genom att använda Big data och AI. Förhoppningen är att skapa transportlösningar som genererar lägre utsläpp och få ner klimatavtrycken.
-
KTH-forskare lyckades hitta läcka i krypto grafisk algoritm
Det behövs nya och bättre metoder för att skydda känsliga uppgifter från hackare. Det är den slutsats som KTH-forskare drog när de lyckades bryta en implementering av CRYSTALS-Kyber, en kvantdatorsäker algoritm som anses vara motståndskraftig mot kvantdatorattacker.
-
”Utan Electrumlaboratoriet hade vi aldrig kunnat starta”
Elektrifieringen av samhället är något som efterfrågas av många. Det handlar inte bara om att säkra elleveranser utan också om att minimera förluster och kunna ladda till exempel elbilar snabbare.
-
Studenter lär sig skapa dataspel i kurs
Vill du lära dig utveckla ett eget dataspel? Eller är du nyfiken på hur marknadsstrategin ser ut i dataspelsbranschen? Kanske vill du hellre kunna skapa grafik? Då är den här kursen något för dig.
-
Lär känna doktoranden Sylvie
I en artikelserie kommer vi att presentera fakultetens anställda. Först ut är Sylvie Koziel, doktorand vid Avdelningen för elektromagnetism och fusionsfysik (EMF). Läs om hennes bakgrund, forskning och varför hon beundrar svenskarna.
-
Energilösning i sikte för avlägsna regioner
En ny lösning kan uppnå hållbar elförsörjning både avlägsna regioner och städer. En självförsörjande hållbar lösning för energi i arktiska samhällen har tagits fram av Qianwen Xu, biträdande lektor i elkraftteknik. Lösningen hamnade på IVAs 100-lista 2023 och kan förbättra en hållbar elförsörjning i avlägsna regioner.
-
Lär känna doktoranden Lukas
Vi kommer att presentera skolans fakultetsanställda i en serie artiklar. Det här är Lukas Bähner, doktorand vid Avdelningen för Elektromagnetism och fusionsfysik (EMF) – som siktar på att ta solens kraft till jorden.
-
Studenter fick crash course i katastrofmedicin
Packa sår, bära skadade personer och teaterblod hör inte till en dataingenjörs vardag. Men för studenterna som utvecklar ett spel för att utbilda i taktisk medicin kan det vara så. I alla fall för en dag.
-
Besöket i NYC gav både nya kollegor och nya forskningsinsikter
En önskan att stärka sin kunskap, träffa nya människor och skapa nya kontakter i sin forskning ledde Corrado Capriata till ett sjumånaders forskningsutbyte.
-
Nya digitala plattformar kräver nytt tänk kring avfallshantering
Avfallshanteringstjänster som är baserade på crowdsourcing flyttar de juridiska och etiska gränserna för vem som ska ta hand om vårt avfall.
-
Nytt verktyg reducerar felrapportering i Java-kod
SORALD åtgärdar regelbrott som uppkommit i SonarQube, ett av de mest populära analysverktygen inom statisk kodning.
-
Swedish Microwave Days bjuder på unika möjligheter
Konferensen Swedish Microwave Days kommer att vara ett utmärkt tillfälle för alla intresserade att lära sig mer om de senaste framstegen inom mikrovågs-, millimetervågs-, THz- eller antennteknik. Professor Oscar Quevedo-Teruel ser fram emot nätverksmöjligheter mellan akademin och mikrovågs- och antennindustrin.
-
Skalbar produktion av nanotrådar från spindelsilke
Forskare från KTH har framgångsrikt skalat upp processen för att producera och frigöra nanotrådar av spindelsilke. De använde flytande bro-inducerad montering för att skapa över 12 miljoner 10 μm långa nanotrådar suspenderade i lösning på cirka 20 minuter.
-
Minskad användning av antibiotika med digitala mätstickor
Antibiotikaresistens är ett av de största hoten mot global hälsa idag, men vi behandlar fortfarande många infektioner med antibiotika – urinvägsinfektioner är en av de vanligaste. En digital mätsticka skapad av KTH:s spin-off-företag UTI-lizer kan diagnostisera infektioner på plats för att minska hotet.
-
Tidigare diagnostisering av cancer med Lucky Loop
Om du har en cysta vill du att läkaren ska kunna berätta hur allvarlig den är. Men hittills har det här varit mer komplext än så. Det nystartade företaget Lucky Loop kommer att hjälpa till att diagnostisera cancer tidigare.
-
Pontus Johnson på Tech50 listan
Pontus Johnson, professor på Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet har hamnat på Tech50:s lista över de mest inflytelserika personerna inom tech 2023.
-
Fyra koder som kan forma framtiden inom energi och cancervård
Forskare på KTH ska under fyra års tid optimera fyra programkoder som kan komma att förändra framtiden för oss alla. Det handlar bland annat om att kunna förstå hur en maskin för fusionsenergi skulle kunna utformas, designa nya maskiner för cancerbehandling och förstå hur plasma beter sig i rymden för att kunna förutse väder bättre. Och det är bråttom om Europa ska hinna före USA, Japan och Kina.
-
Mikael Östling väljs in i ECS som förste svenske fellow
Mikael Östling är tillbaka som professor på heltid på EECS i KTH Kista efter sex år som prorektor på KTH. Som enda svensk är han nu utnämnd till Fellow of the Electrochemical Society (ECS). Sedan tidigare är Östling också en fellow hos IEEE, Institute of Electrical and Electronics Engineers.
-
Pilotsatsning ska förenkla hantering av data
Behovet av att kunna dela, analysera och lagra data växer. I mars 2022 beslutade rektor om en pilotsatsning för att skapa en data-hub och data-steward kompetens på KTH. För att skapa ett system som alla på KTH kan använda har man nu börjat titta på Senseable Stockholm Lab. – Vårt mål är att försöka hitta IT-tjänster som fungerar för forskare på hela KTH men även för externa parter som finns i olika konstellationer, säger Kristin Halverson, data-steward koordinator på KTH.
-
Konstinstallation på campus visualiserar grundläggande kommando inom mjukvara
Under 2022 Nobel Week Lights, en årlig ljusfestival som äger rum under Nobelveckan, lanserade KTH ett konstverk som heter un|fold, som fångar rikedomen i ett enkelt mjukvarukommando.
-
Hittar vägar till bättre förståelse
Ragnar Thobabens expertområden är informationsteori och kommunikationsteori. Forskningen inom dessa områden har i princip lagt grunden för vårt moderna kommunikationssamhälle och bidrar idag till att angripa nya utmaningar i framväxande områden.
-
Nobel i Afrika diskuterar vetenskapens förutsägbarhet
Nobelsymposiet "Predictability in Science in the age of AI" samlar ledande experter inom AI och vetenskap. Ett huvudtema kommer att vara att ta reda på gränserna för Big Data-metoden.
-
Ljudexperter ger en ny dimension till förståelsen av vårt universum
Ett nytt initiativ hjälper astronomer att inte bara observera universum, utan också att lyssna på det.
-
Forskarna om omställningen till hållbar energi
Kan ekonomisk tillväxt vara hållbar, är omvandligen till en fossilfri framtid genomförbar och vilken är den största förändringen som forskarna vill se till 2040? Det är några av frågorna som talarna på KTH Energy Dialogue svarar på.
-
Forskare kan minska den globala energiförbrukningen för datacenter
Forskare har upptäckt ett sätt att minska strömförbrukningen i datacenter avsevärt. De ladda ner beräkningar genom att konvertera särskilda typer av nätverkskort till processorer.
-
Hur du talar spelar roll – utöver vad du säger
Stockholms deltävling i Forskar Grand Prix gick av stapeln under ForskarFredag den 30 September. Sanne van Waveren från avdelningen Robotik, perception och lärande, knep andraplatsen. Läs om hennes erfarenhet att kommunicera till en allmän publik.
-
Mot komplexitetsmedvetet-beslutsfattande för robotar
Går det att optimera robotars beslutsfattande så att besluten blir bra och enkla? Ja, det har doktoranden Elis Stefanssons forskning visat.
-
Så syns EECS på ForskarFredag
Fredagen den 30 september är det dags för ForskarFredag på Vetenskapens Hus. Representanter från EECS kommer att tävla i presentationsteknik, föreläsa om sväljbara mikrosystem och presentera studenters projekt skapade inom avancerad grafik och elektroteknik.
-
Hur man förutsäger en konversation
SIGIDALs best paper award gick till Erik Ekstedt och Gabriel Skantze från Tal, musik och hörsel (TMH). Deras modell kan förutsäga vad som kommer att hända under de kommande två sekunderna av ett samtal. Forskningen förbättrar interaktionen mellan människor och konversationssystem, som sociala robotar eller röstassistenter.
-
Från implanterbara medicinska sensorer till spintronikbaserade system
När nya medicinska sensorer ska placeras inuti kroppen så krävs nya sätt att ge dem energi. Ana Rusus grupp utvecklar smarta och energieffektiva integrerade kretsar och system för livslång användning i form av miniatyriserade och energioberoende biosensorer.
-
Snabb kommunikation med spinntronik är möjlig visar modeller
Ett steg närmare en bättre och snabbare kommunikation i 5G och 6G har tagits. Nu ska Ericsson och KTH utvärdera tekniken under två år och förhoppningen är att närma sig en prototyp som kan användas om bara några år.
-
Prisbelönad forskning om algoritmer
Jan van den Brand utsågs till vinnare av 2021 EATCS Distinguished Dissertation Award av EATCS DDA Committee, med sitt Paper: Matrix Algorithms and Applications in Convex and Combinatorial Optimization. Handledare: Danupon Na Nongkai.
-
De möjliggör säkrare och effektivare autonoma fordon
Truls Nyberg och José Manuel Gaspar Sánchez slog huvudena ihop och kom på en algoritm som möjliggör säkrare vägar. I deras prisbelönta paper visar de på hur autonoma fordon (AV) kan vistas i det offentliga rummet på ett säkert sätt.
-
KTH-forskare bakom genombrott som kan halvera datahallarnas energiförbrukning
Forskare vid KTH har funnit ett sätt att bättre ta tillvara kraften hos världens internetservrar. Genom att samordna datatrafiken har de lyckats höja hastigheten i både beräkningar och dataöverföring. Nu har deras programvara potentialen att halvera energiförbrukningen i varje datahall.
-
Att förstå det obegripliga i AI gjorde Stefan till vinnare
Forskning om att förstå den oförklarliga anledningen till att AI fungerar så bra gav Stefan Neumann Heinz Zemanek Award. Priset delas ut vartannat år för utmärkta examensarbeten inom området informatik och närliggande områden.
-
Prisad av Google för sin forskning inom cybersäkerhet
"Vårt forskningsresultat visar hög potential att påverka miljontals användare genom att upptäcka säkerhetsbrister i faktiska applikationer." Musard Balliu har fått ett pris av Google Research Scholar Program, som fokuserar på att finansiera forskning i världsklass utförd av forskare i sin tidiga karriär. Vi har pratat med honom om hans forskning inom cybersäkerhet och vad detta betyder för honom.
-
Forskning i omställning till förnybara energikällor vinner SER Junior Prize
Att analysera utmaningarna i övergången från traditionella till hållbara energikällor gav Stefan Stankovic, doktorand på KTH, SER Junior Prize.
-
De vann i konkurrens med NASA
Vi har pratat med Oskar Zetterström och Pilar Castillo-Tapia, vinnare vid EuCAP 2022, Europas flaggskeppskonferens om antenner och spridning. Deras paper hade hård konkurrens, med till exempel TU Delft och NASA-JPL/Caltech bland dess konkurrenter.
-
GeneDisco Challenge
Vi har pratat med Stefan Bauer som är med och organiserar en workshop för maskininlärning för läkemedelsutveckling och GeneDisco Challenge, fredag 29 april.
-
Kan hjärnan ta tillvara användbar information och ignorera oljud?
Tänk dig att du befinner dig på en stadion och rapporterar. Det är bullrigt och du vill inte att det ska höras när du sänder intervjun med en spelare. Skulle det inte vara bra om vi då automatiskt kunde slå på eller av mikrofonen baserat på informationen t.ex. spelarintervju istället för buller.
-
Projekt från EECS ökar trafiksäkerheten
Vi pratade med Dilian Gurov om hans Vinnova-finansierade projekt "AVerT2: Automated Verification and Testing" – ett samarbete mellan KTH och Scania – som ska bidra till att öka trafiksäkerheten. Läs mer om Dilians forskning och om projektet i intervjun på den engelska sidan.
-
Snabbare iteration och mer personlig röst för digitala assistenter
Shivam Mehta, doktorand på Avdelningen för tal musik pocherade hörsel, grattis till bästa poster på EECS vinterkonferens. Berätta lite om din forskning för oss.
-
Forskare avslöjar hemligheten bakom hjärnans arbetsminne
Nya insikter från hjärnforskningen kan leda till utvecklingen av artificiell intelligens med kognitiva förmågor som liknar människans.
-
Ny teknik ökar noggrannheten och effektiviteten i probabilistisk programmering
Att programmera är en tidskrävande och felbenägen uppgift. Forskare på KTH föreslår en automatiserad teknik som avlastar utvecklare från manuella processer.
-
Data som är tillgänglig - trots server och nätverksfel
En programvara utvecklad av KTH har gjort det enklare att bygga molntjänster och som är mer tolerant mot fel. – Jag ville göra fel-toleranta system enkla att bygga och använda, till skillnad från vad dessa system ofta anses vara, säger Harald Ng, doktorand på KTH.
-
Forskning bakom mobilmasters effektivitet – en av de mest välciterade
Forskningen bakom att använda mobilmaster med många små elektriskt styrbara antenner har hamnat på Clarivates årliga lista Clarivate Highly Cited Researcers 2023. – Det är naturligtvis väldigt roligt och hedrande. Även om bara mitt namn nämns i sammanhanget är det en laginsats där många doktorander, postdoktorer och kollegor bidragit, säger Emil Björnson, professor i trådlös kommunikation.
-
Kraftsamling för ett cybercampus
Det finns en stor kompetensbrist inom cybersäkerhetsområdet i Sverige. Något som fått Pontus Johnson, professor på Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet att tillsammans med ett flertal aktörer, bland annat Försvarsmakten, börja kraftsamla för ett cybercampus.
-
Välkommen finansiering för förebyggande av blodproppar
Vinnova beviljar 4 MSEK för utveckling av nästa generations förebyggande av venös tromboembolism.
-
Hyllad för sitt arbete inom cybersäkerhet
Gunnar Karlsson från Avdelningen för Nätverk och Systemteknik har nyligen mottagit Högkvarterets förtjänstmedalj från Försvarsmakten för sitt engagemang i utbildningen av cybersoldater och specialistofficerare.
-
Forskning vill förändra fosterövervakning vid födsel
Forskare på KTH och KI vill minska risken för organsvikt hos barn under förlossning. Därför har man nu startat ett program, "Kontinuerlig lakatatmätning och förebyggande hypoxi under förlossningen".
-
Frustration över parkeringsböter ledde till innovation
En frustration över parkeringsböter ledde till en innovativation: En parkeringsapp som läser skyltar och talar om vad som gäller så du slipper få böter. Nu siktar KTH studenterna Maximillian Claesson och Zakarias Hedefalk mot Europa.
-
Fastigheters totala klimatpåverkan i fokus i ny studie
Fastighetsbeståndet har stor klimatpåverkan över tid. Det har forskare på KTH sett när de undersökte klimatpåverkan i nyproducerade bostäder i Hammarby Sjöstad i Stockholm och upptäckte att vissa fastigheter hade 50 procent högre utsläpp än andra.
-
Bättre analysering kan förbättra diagnostiken av Parkinsons sjukdom
Bättre och tydligare data hjälper oss att förstå hur omfattande lokala nätverk i hjärnan påverkas hos patienter.
-
Fyra forskare om framtiden för AI
Forskningen inom Artificiell Intelligens stod i fokus när forskare och partners från KTH, Saab och Ericsson samlades under två dagar för att prata om den forskning som görs inom området.
-
AI i kodning prisas för påverkan
Länge var kodning manuell men 2009 kom Martin Monperrus, professor i programvaruteknik på KTH, och hans team på att inbyggd AI skulle kunna hjälpa till att ge förslag. Det verktyget har förändrat vardagen för miljoner programvarutvecklare.
-
500 000 artiklar kring etisk hackning analyserade
Det behövs mer investering i cybersäkerhet. Det är slutsatsen efter en analys av 500 000 artiklar på akademiska databaser kring etisk hackning.
-
Var med och delta i forskning
Nu kan du som bor i Stockholm vara med och hjälpa till i ett forskningsprojekt inom Senseable Stockholm Lab som undersöker trygghet.
-
Emil är KTH:s första cybersäkerhetsingenjör
Efter sin masteruppsats om beteendemässig biometri tar nu Emil Lantz examen som KTH:s första cybersäkerhetsingenjör. – Det känns väldigt bra att gå i mål, säger han.
-
Bluffmejl kommer öka med AI – och även sannolikheten att bli lurad
Bluffmejl har varit ett problem länge, både för privatpersoner och företag. AI och språkmodeller som ChatGPT kommer öka antalet bluffmejl och göra dem ännu bättre. – Inom ett till två år kan vem som helst skapa personliga bluffmejl och det kommer bli ett stort problem både för företag och privatpersoner. Det kommer bli lättare att bli lurad, säger Fredrik Heiding, forskarassistent på Harvard och doktorand på KTH.
-
Ny lösning inom cybersäkerhet minskar energiförbrukningen signifikant
Genom att förflytta beräkningar för komplexa cybersäkerhetsanalyser till nätverksacceleratorer kan man minska energiförbrukningen med över 30 gånger. Det är en viktig pusselbit när den globala internettrafiken hela tiden ökar, vilket kräver allt mer energi för bearbetning. – Det indikerar en övergång mot mer hållbara metoder, säger Mariano Scazzariello, postdoktor på KTH.