Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Ändringar mellan två versioner

Här visas ändringar i "Specifikation med tidsplan" mellan 2015-01-29 12:45 av Olov Engwall och 2015-02-12 11:25 av Olov Engwall.

Visa < föregående | nästa > ändring.

Specifikation med tidsplan

Du ska göra en skriftlig specifikation av de moment som ska göras och en tidsplan över när de ska göras. Det finns flera syften med denna specifikation med tidsplan:¶
* projekt brukar ha större utsikter att lyckas om de planeras väl
* du ska öva dig att avgränsa ett komplicerat problem
* du ska öva dig att tillämpa ett arbetssätt som går ut på att du klargör vad du ska göra innan du börjar att göra det
* du ska öva dig att göra och följa en tidsplan
* sannolikheten att exjobbet blir klart i tid– dvs. utgör en avslutad helhet – ska öka
* du ska vänja dig vid att göra och hålla en överenskommelse med din uppdragsgivare
Du ska göra specifikationen och den ska godkännas av handledare och examinator innan det egentliga arbetet påbörjas. Du kan dock behöva ett par veckor för att sätta dig in i problemet så pass att du kan göra en bra specifikation med tidsplan. Specifikationen bör lämnas in senast c:a två veckor efter det att exjobbet påbörjats.¶ Specifikation Specifikationen ska innehålla:¶ (tonvikten ska läggas på fetmarkerade punkter)¶
* rubrik som anger att det är en exjobbsspecifikation
* ditt namn och epost
* namn på din handledare vid CSC
* uppdragsgivare samt namn på handledare hos uppdragsgivaren
* aktuellt datum
* specificerad problemdefinition
* beskrivning av målet med exjobbet
* förväntat vetenskapligt huvudresultat (*)¶
* arbetets innovation/nyhetsvärde (**)¶
* lista över vad litteraturstudierna omfattar och en angivelse av hur de ska examineras¶
* beskrivning av tillvägagångssätt (metoder) för att lösa problemet
* lista över de resurser som förväntas behövas för att lösa problemet (såvida det inte i exjobbet ingår att utreda vilken utrustning som ska användas). Det kan vara teknisk utrustning men även försöks eller intervjupersoner.
* klara avgränsningar av vad som ska göras (så att det framgår vad som inte ingår i exjobbet)
* tidsplan som visar inte bara i vilken ordning olika moment ska utföras utan även momentens omfattning och när de ska utföras (kalenderveckonummer eller datum). Tidsplanen bör innehålla tydliga delmål.
(*) På vilket sätt är arbetet vetenskapligt relevant och vilken är hypotesen som testas? Hur testas denna hypotes.¶ (**) Varför kommer någon att vilja läsa det färdiga arbetet? Och vilka är dessa någon? Även om arbetet ska var allmänt begripligt för t.ex. andra studenter påverkar ändå vem man skriver för. Vad är det man ska lyfta fram särskilt i beskrivningen för att det ska passa den publik som exjobbsrapporten skrivs för? Vilken bakgrundsbeskrivning är särskilt viktig? etc¶ Tidsplan I tidsplanen ska du ta hänsyn till vilka veckor du kan avsätta på heltid till examensarbetet och vilka perioder du helt eller delvis ägnar dig åt annat. Påpekas bör också att för examensarbeten som görs hos en extern uppdragsgivare kan handledaren där kräva arbetsinsatser som handledaren vid CSC inte bedömer tillhöra examensarbetet. Likaså kan CSC kräva vissa saker för att arbetet ska kunna godkännas som examensarbete fast uppdragsgivaren inte anser att dessa saker är väsentliga. Det är det arbete CSC anser vara arbete med exjobbet som ska motsvara 30 hp.¶ I arbetslivet är tidsplaner, som du säkert vet, mycket viktiga, och cheferna förutsätter vanligen att tidsplanerna ska hållas. När det gäller exjobb är det dock inte ovanligt att handledaren hos uppdragsgivaren försöker att få exjobbaren att avvika från tidsplanen för att förbättra själva arbetet i stället för att ägna sig åt att skriva rapporten.Kom ihåg att reservera tillräckligt med tid till rapportskrivning. Sådant tenderar att ta längre tid än man tror.¶ Specifikationen och tidsplanen ska diskuteras med handledare och examinator. För externa exjobb med individuell handledning bör du, när så är praktiskt möjligt, ordna ett möte där handledaren hos uppdragsgivaren, handledaren vid CSC, eventuellt examinator och naturligtvis du själv deltar. Se till att handledarna och examinator får ett exemplar var av specifikationen i tillräcklig tid före mötet. Handledarna (både CSCs och handledaren hos uppdragsgivaren), exjobbaren och examinator undertecknar specifikationen som en bekräftelse på att de godkänt den. Skulle ni inte kunna komma överens om en specifikation, måste du söka efter en annan uppgift för examensarbete.¶ Omständigheter kan sed


Specifikationen ska godkännas av handledare och examinator innan förstudien påbörjas. För externa exjobb ska uppdragsgivaren till CSC-handledaren bekräfta att de läst specifikationen och är överens om att den beskriver planeringen för exjobbet (*).¶

Specifikationen bör lämnas in senast c:a två veckor efter det att exjobbet påbörjats.¶

Specifikation Specifikationen ska innehålla:¶

(tonvikten ska läggas på fetmarkerade punkter)¶

FORMALIA:¶


* Preliminär titel, som anger vad exjobbet kommer att handla om.
* Exjobbarens namn och e-post-adress
* Namn på handledare vid CSC
* uppdragsgivare samt namn på handledare hos uppdragsgivaren
* aktuellt datum
BAKGRUND & MÅL¶


* Beskrivning av området som exjobbet utförs inom (t.ex. koppling till forskning/utveckling, state-of-the-art, vetenskapligt och/eller samhälleligt intresse).
* Uppdragsgivarens intresse. Bakgrunden till att den specifika uppgiften ska utföras.
* Mål. Vad är önskat resultat (från uppdragsgivarens sida, och ur exjobbets perspektiv)
VETENSKAPLIG FRÅGA & METOD:¶


* Den FRÅGA som ska undersökas. Formulerad som en explicit och utvärderingsbar fråga.
* Specificerad problemdefinition (t.ex. vad innebär uppgiften och vilka är utmaningarna med den?)
* Undersökningsmetod. Preliminär beskrivning av t.ex. algoritmer som kommer att testas, data som kommer att användas.
* Förväntat vetenskapligt resultat. På vilket sätt är arbetet vetenskapligt relevant och vilken är hypotesen som testas? Hur testas denna hypotes?
UTVÄRDERING & NYHETSVÄRDE¶


* Utvärdering. Hur avgörs om målet med examensarbetet uppfyllts och om frågan besvarats tillräckligt? Preliminär redogörelse för utvärderingssätt och -mått och -data.
* Arbetets innovation/nyhetsvärde. Varför kommer någon att vilja läsa det färdiga arbetet? Och vilka är dessa någon?
FÖRSTUDIE ¶


* Beskrivning av litteraturstudierna. Vilket områden kommer litteraturstudien att inrikta sig på? Hur ska nödvändig kunskap om bakgrund och state-of-the-art inhämtas? Vilka preliminärt viktiga referenser har identifierats?
FÖRUTSÄTTNINGAR & TIDSPLAN¶


* Lista över de resurser som förväntas behövas för att lösa problemet (såvida det inte i exjobbet ingår att utreda vilken utrustning som ska användas). Det kan vara teknisk utrustning men även försöks- eller intervjupersoner.
* klara avgränsningar av vad som ska göras (så att det framgår vad som inte ingår i exjobbet)
* Samverkan med uppdragsgivare (extern handledare). Beskriv på vilket sätt uppdragsgivaren kommer att vara involverad i projektet och vad den externa handledaren åtagit sig (t.ex. vad gäller diskussion, implementation, rapportläsning).
* Tidsplan som visar inte bara i vilken ordning olika moment ska utföras utan även momentens omfattning och när de ska utföras (kalenderveckonummer eller datum). Tidsplanen bör innehålla tydliga delmål.


Tidsplan I tidsplanen ska du ta hänsyn till vilka veckor du kan avsätta på heltid till examensarbetet och vilka perioder du helt eller delvis ägnar dig åt annat. Påpekas bör också att för examensarbeten som görs hos en extern uppdragsgivare kan handledaren där kräva arbetsinsatser som handledaren vid CSC inte bedömer tillhöra examensarbetet. Likaså kan CSC kräva vissa saker för att arbetet ska kunna godkännas som examensarbete fast uppdragsgivaren inte anser att dessa saker är väsentliga. Det är det arbete CSC anser vara arbete med exjobbet som ska motsvara 30 hp.¶

Kom ihåg att reservera tillräckligt med tid till rapportskrivning. Sådant tenderar att ta längre tid än man tror.¶

(*) För externa exjobb bör du, när så är praktiskt möjligt, ordna ett möte där handledaren hos uppdragsgivaren, handledaren vid CSC, eventuellt examinator och naturligtvis du själv deltar för att fastslå att man är överens om specifikationen. Är inte ett möte möjligt bör uppdragsgivaren bekräfta (t.ex. via e-post till handledaren) att specifikationen överensstämmer med uppdragsgivarens mål och planering för arbetet. ¶

Omständigheter k
an göra att du måste göra avvikelser från specifikationen/tidsplanen. Sådana avvikelser är inte alls ovanliga eller märkliga. Men du måste diskutera eventuella avvikelser med handledaren vid CSC och få dem godkända av honom/henne.